Peter Lengsfeld (Abstract) – ,,Je to jedna z našich priorít hrať v zahraničí”

Lego AbstractKapela Abstract patrí medzi najtalentovanejšie spolky našej scény. Od väčšiny podobných sa odlišujú v tom, že produkujú výlučne inštrumentálnu muziku. V auguste vydali pod českým Pařát magazínom nový album Lightheory a momentálne ešte stále sú na turné Lightheory 2014. O ňom, albume a o iných veciach porozprával leader, gitarista Peter Lengsfeld.

Zdravím Peter, aké máš zatiaľ pocity z aktuálneho turné Lightheory 2014?

Peter Lengsfeld: Ahoj Tomáš! Pocity z turné sú úplne štandardné! Nič, čo by nás veľmi prekvapovalo. Za tie roky na scéne nás už len máločo dokáže prekvapiť! Celkovo som však s priebehom turné spokojný. Všetko ide ako má 🙂

Kde všade ste hrali a kde sa ešte chystáte?

Peter Lengsfeld: No zatiaľ sme odohrali koncerty v mestách Humenné, Liptovský Mikuláš, Praha, Mladá Boleslav, Banská Bystrica, Bratislava a Nyiregyháza (Hu).

Takže sa dá povedať, že prvú polovicu koncertov máme za sebou. No a chystáme sa ešte navštíviť Veľký Krtíš, Novi Marof a Karlovač v Chorvátsku a nakoniec zahráme v maďarskom Debrecíne na festivale Full of Anger.

Koncerty v zahraničí

Viem, že ste boli aj niekde mimo Slovenska… Môžeš povedať o tom viac? Ako Vás tam priali a podobne?

Peter Lengsfeld: Ako som už spomínal tak zatiaľ sme odohrali v rámci turné jeden koncert v maďarskom meste Nyiregyháza a dva  koncerty v Čechách (Praha a Mladá Boleslav ). Ak teraz nebudem brať do úvahy koncerty v Čechách, kde sa nám hrá vždy veľmi dobre a kde sa vždy cítime ako doma.

Tak koncert v Nyiregyháza , kde sme hrali vôbec prvý raz v našej kariére, bol skvelý a hodnotím ho tiež veľmi pozitívne.Hrali sme tam síce ako prví v poradí, čo je vždy dosť nevďačná úloha pre mnohé kapely, ale ten záujem o nás bol prekvapujúci. Ľudia vytvorili skvelú atmosféru  a počas celého nášho koncertu sa skvele bavili. Aj organizačne to bolo super zmáknuté, takže ako sa povie palec hore Nyiregyháza!!

Pri nejakých ďalších turné, budú sa podobné výjazdy opakovať?

Peter Lengsfeld: Určite sa o to bude snažiť čo najviac. Je to jedna z našich priorít hrať v zahraničí. Kapela tým naberá obrovské skúsenosti, ktoré môže potom zúročiť v budúcnosti.

Napríklad koncerty, ktoré sme odohrali dávnejšie v Rusku a Bielorusku nás naučili veľkej disciplíne a pokore. Jednoducho sa z každého zahraničného koncertu snažíme priniesť aj kopec skúseností. Pre našu kapelu ako takú sú zahraničné koncerty veľmi potrebná vec.

Ako ste sa dali dokopy s danými kapelami?

Peter Lengsfeld: Tomáš! Dnes v dobe internetu si myslím, že nie je žiadnym veľkým problémom kontaktovať sa z rôznymi kapelami a nadviazať spoluprácu :)

Treba len chcieť. To je všetko. S niektorými kapelami, ktoré hrajú s nami na našom turné sa poznáme už dlhšie zo spoločných koncertov v minulosti  a s niektorými sme nadviazali kontakty len v nedávnej dobe cez internet, a na odporúčanie iných kapiel. My sme boli vždy otvorený dobrej spolupráci a mienime v tom aj naďalej pokračovať.

Album Lightheory

Váš album Lightheory, ku ktorému sa robí toto ešte stále prebiehajúce turné, bol vydaný v auguste tohto roku. Ako sa naň dívaš s určitým odstupom?

Peter Lengsfeld: Náš nový album Lightheory považujem za veľmi vydarenú vec.Dali sme do neho všetko, čo sme boli schopný v súčasnosti dať. Snažili sme sa k nemu pristúpiť najlepšie ako sme vedeli a aj produkcia, o ktorú sme sa postarali spoločne s majiteľom štúdia RCR (kde sme nahrávali) s Jozefom “Cacom” Matejkom si myslím, že sa podarila. Nepoviem ti však, že je to náš najlepší album.

Vždy ma veľmi vytáčalo, keď nejaká kapela vydala nový album a vychvaľovala ho do nebies, aký je skvelý a úžasný a nebola to vôbec pravda. To musia povedať fanúšikovia a poslucháči, aký je. Určite sa nájdu aj taký, ktorým sa vôbec páčiť nebude 🙂 Zatiaľ som sa však stretol s dosť pozitívnymi názormi, tak môžeme byť asi spokojní s našim novým albumom.

Špecifická muzika

Vy ako Abstract robíte pomerne zložitú muziku. Porozprávaj niečo o tvorivom procese a o tom, kde berieš inšpirácie?

Peter Lengsfeld: Inšpiráciu berieme všade, kde sa dá! Inšpiruje nás rôzna hudba, umelecké diela alebo filmy. Jednoducho skoro všetko, čo je zaujímavé a čo o ten záujem stojí. Myslím, že to isté inšpiruje kopec umelcov alebo hudobníkov, takže ani my nie sme výnimka 🙂

Skladanie skladieb tiež u nás prebieha takým štandardným spôsobom. Niekto z nás príde s nejakým novým nápadom, myšlienkou alebo rovno s celou  časťou skladby, ktorú potom spoločne dotvárame do finálnej podoby. Niekedy nám to trvá len pár skúšok a inokedy aj niekoľko rokov.

Vždy je to rôzne a každá skladba potrebuje rôzny prístup nato, aby bola dobrá a nám všetkým sa páčila. Prevažne však skladáme spoločne v skúšobni, čiže sme stále v kontakte.

Klávesák? 

Okrem gitár na albume majú zastúpenie aj klávesy. Neuvažovali ste nájsť stáleho klávesáka?

Peter Lengsfeld: My sme mali stáleho klávesáka v kapele viac ako 10 rokov kamarát môj 🙂 Starší fanúšikovia našej kapely by ti vedeli povedať. Náš dlhoročný klávesák Miloš “MILOSH” Fábry sa však kvôli pracovnej vyťaženosti nemohol venovať kapele, tak ako by sme chceli a tak sme sa po dlhej dobe rozhodli pre toto samplové riešenie.

Určitý čas hral u nás na klávesy aj jeho nástupca Matej “FREEDOM” Sloboda, ale ten sa rozhodol ísť vlastnou cestou a chcel sa venovať vážnej hudbe. Milosh však s nami nahral album Lightheory a jeho klávesy a hru môžeš počuť v nových skladbách. Stal sa z neho vlastne taký externý hráč. Na koncertoch budeme na miesto neho zatiaľ používať sample.

Možno v budúcnosti budeme mať aj živého klávesáka, no nám to takto aj celkom vyhovuje a nepovažujeme to za nič neobvyklé. Veď predsa sample namiesto živých klávesov využíva kopec kapiel.

Budúcnosť

Keď som vás videl v Humennom, tak mi chýbali nejaké gitarové dvojsóla. Neuvažujete do budúcnosti muziku obohatiť aj o tento prvok?

Peter Lengsfeld: Všetko ukáže čas! Teraz ti fakt neviem povedať ako napríklad bude vyzerať náš nový album a či sa do koncepcie nových skladieb aj hodia. Chápem, že ti ako poslucháčovi v niektorých momentoch mohli chýbať. No ako vravím uvidíme časom. Určite nad tým budeme premýšľať 🙂

Momentálne však nemáme zloženú ani notu a taktiež ani presnú predstavu o novom albume. Nechaj sa prekvapiť 😉

Aké sú najbližšie plány po skončení turné?

Peter Lengsfeld: Po skončení turné sa budeme venovať propagácii albumu Lightheory v zahraničí. Jednoducho chceme posúvať album ďalej. Práce je kopec, takže určite veľmi oddychovať nebudeme 🙂

Kedy začnú vznikať nejaké nové veci?

Peter Lengsfeld: No, ak pôjde všetko ako má, tak by sme mohli začať so skladaním nového materiálu niekedy budúci rok na jar. Bol by som rád, keby sa nám podarilo mať koncom budúceho roka spravené aspoň 3 – 4 nové skladby.

Nebudeme to však siliť a necháme tomu voľný priebeh. Jednoznačne si dáme na novom materiáli záležať 🙂

Abstract 2014

Členovia Abstract

Ako vyzerá civilný život členov Abstract? (Záľuby, záujmy, povolania).

Peter Lengsfeld: Náš civilný život sa vôbec nevymyká klasickým slovenským štandardom. Ja už dlhodobo pracujem v potravinárstve a  mojim hlavným koníčkom je ABSTRACT. Ten mi zaberá skoro všetok voľný čas už pekných pár rokov 🙂

Sólo gitarista Paľo Gablík pracuje v strojárenskom priemysle na CNC strojoch a medzi jeho záľuby parí napríklad kresba a spánok. Popri tom hráva ešte v kapele GAZDASGRIND, takže je celkom vyťažený aj on.

Basgitarista JULO podniká v oblasti xeroxu a tlače a ako podnikateľ tiež nemá veľmi veľa času na iné koníčky, ale keď už si čas nájde tak potom fitko alebo veget v prírode s kamošmi. No a nakoniec bubeník

Juraj Drugda pomáha rodinnej firme a pokračuje v štúdiu na vysokej škole.

Minulosť

Popíš prosím tvoj muzikantský život, kedy si aktívne začal s muzikou, čo ťa k tomu primälo a ako si sa dopracoval až k Abstractu?

Peter Lengsfeld: Ja som aktívne začal s muzikou asi tak v roku 94 a o rok neskôr som vlastne  spolu s Palom Gablikom založil ABSTRACT. Hlavným spúšťačom toho všetkého boli jednoznačne kapely, ktoré sme počúvali v tej dobe a aj v dobe predtým. Metallica, Helloween, Iron Maiden, Running Wild  potom Sepultura, Slayer alebo Death, Carcass…

To boli jedny z kapiel, ktoré v nás zapálili ten pomyselný plamienok a spustili veľkú chuť tvoriť hudbu a priblížiť sa aspoň trochu vzorom, ktoré sme v tej dobe mali. Myslím, že to bol úplne klasický začiatok väčšiny kapiel, ktoré v tej dobe vznikali, len s tým rozdielom, že my sme chceli byť inštrumentálnou kapelou a chceli sme sa hneď odlíšiť od ostatných.

Mohol by si prosím povedať zatiaľ tvoj najlepší a najhorší koncertný zážitok?

Peter Lengsfeld: Poviem ti to takto. Najlepší zážitok je pre mňa ten, keď je na koncerte kde hráme kopec ľudí, ktorí sa bavia, je super zvuk a organizačne je všetko tip top. Najhorší je taký, keď je to presne naopak. Nebudem teda zvlášť vyzdvihovať a ani haniť žiadnu z akcií, ktoré sme hrali. Zažili sme však aj jedno a aj druhé.

Dúfam, že v budúcnosti budú prevládať len tie prvé menované.

Domovská scéna 

Porozprávaj niečo o vašej domovskej scéne v Banskej Bystrici (kapely, Trish Pub a iné kluby).

Peter Lengsfeld: Scénu v Banskej Bystrici môžem hrdo prehlásiť za najsilnejšiu na Slovensku! Už predtým tu fungovalo veľmi veľa kapiel a organizovalo sa kopec akcií. A súčasnosť tiež nie je výnimka. Stačí spomenúť mená ako PYOPOESY, BRAINSCAN, HECATE, PROSCRIBED, MARIA CHUANA, PEACOCK BALL, HASIACI PRISTROJ, ANSTRATUS, CHRISTMAS alebo HARD TO SAY.

A to som nevymenoval ešte úplne všetky kapely, ktoré tu v BB fungujú a hrajú. Samozrejme niektoré z kapiel ako PATHOLOGY STENCH alebo SURGICAL DISSECTION, už síce ukončili svoju činnosť, ale tiež nemalou mierou prispeli k rozvoju bystrickej scény.

Čo sa týka klubov, tak z tých najviac zabehnutých môžeme spomenúť už tebou spomínaný TIRISH Pub alebo Klub 77 . No nemôžem nespomenúť už legendárny klub Tartaros, ktorý síce už niekoľko rokov nefunguje, ale bol neoddeliteľnou súčasťou bystrickej UG scény. Jedným slovom v Bystrici to žije a to ma veľmi teší 🙂

Ok, tak to je všetko. Ďakujem pekne za rozhovor a na záver by som ťa ako je to u mňa zvykom poprosil o nejaký ten odkaz pre čitateľov webu Metalmania-Magazín.

Peter Lengsfeld: Ďakujem aj ja za priestor v tvojom Magazíne Tomáš! Nakoniec však poviem možno klišé, ale všetkým vám želám veľmi veľa zdravia. Keď budete mať zdravie ostatné príde samo!! Držte sa všetci a vidíme sa niekde na koncertoch priatelia 😉

Foto: Peter Lengsfeld, Abstract

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.abstractband.eu/
https://www.facebook.com/abstractinstrumental/
https://www.instagram.com/abstract_instrumental/
https://www.youtube.com/channel/UC0Cxc0g3d6yrYh5jvFVSAqg/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *