Bonfire, Eufory, Midnight Scream, Alter Ego; 15. október 2018; RC Mlyn Vrútky

Vrútky sa pomaly stávajú dôležitým miestom na pomyselnej slovenskej rock/metalovej mape. V tamojšom rc Mlyn už hrali viacerí interpreti, napr. Marco Mendoza, Crematory. Začiatkom tohto týždňa tam v sprievode troch domácich bánd vystúpili nemeckí velikáni Bonfire. Celé to zorganizovala nová agentúra V.I.P. MetalConcerts.

Na úvod by som si dovolil pochváliť príjemne prostredie podniku. Nie je síce moc obrovský, no nechýba tam príjemná obsluha a jeho súčasťou je aj reštaurácia. Ale poďme ku kapelám.

Celý koncert odštartovali hard rockeri Alter Ego, ktorí dorazili z Prešova. Osobne som ich videl už po tretí krát. Z hľadiska výkonu si zaslúžia pochvalu, do vystúpenia dali všetko. Dokonca boli lepší ako pár týždňov dozadu v Prešove na spoločnej akcii s Gloom a Ciryam. Nevýhodou bolo iba to, že boli prvou a zároveň pre väčšinu prítomných pomerne neznámou kapelou.

Hrali hlavne nové veci (Greetings from Another World, Stranger from Hell, Hold us Apart…), no zaznela aj jedna vec z aktuálneho debutu Back to Rock & Roll – Sex Machine.

Alter Ego 2018 Vrútky

Nasledujúci Midnight Scream patria medzi stálice slovenskej metal scény. Základne info pre tých čo o nich ešte nepočuli – fungujú od roku 2000, hrajú power/thrash metal a posledný album Dark Blood vydali pred rokom. Bohužiaľ spomínaný koncert bol pre nich rozlúčkový, minimálne pre zostavu v terajšej podobe.

No od Damage Over Time až po záverečnú Highway Star (cover Deep Purple) to bol doslova nepopísateľný ,,nářez“– oveľa väčší než na albumoch. To bolo samozrejme vidieť aj na publiku. Zo začiatku trochu štrajkoval zvuk (speváka bolo slabo počuť), neskôr sa to upravilo. Snáď chlapci dačo vymyslia a budú fungovať ďalej. Pochovať takúto kapelu by bol ťažký zločin.

Midnight Scream 2018 Vrútky

Martinčania Eufory sa postupne stávajú dôležitou súčasťou našej scény. Pre mnohých prítomných boli v podstate rovnocenným headlinerom ako Bonfire. Z toho dôvodu pod pódiom nechýbalo množstvo ľudí, ktorí si ich moderný power metal užívali spolu s kapelou.

V setliste dominovali hlavne kúsky z aktuálneho cd Higher and Higher (Dragon Hearts, What A Shame, Dancing Star) ale došlo aj na debut Flying Island Eufory (Final Chyme, Final Chyme).

Eufory 2018 Vrútky

Nakoniec okolo 21. hodiny nastal čas na zlatý klinec večera – už spomínaných Bonfire. Od prvej skladby nová zostava šliapala viac než na sto percent. Gitarista Hans Ziller sa obklopil veľmi talentovanými mladými hráčmi – jednak rytmickou sekciou a skvelo do zostavy zapadol aj spevák Alexx Stahl.

Vďaka nemu nadobudla muzika týchto pánov tak trochu ,,power metalový odtieň“, no jeho hlas sa hodí aj na klasické songy. Začalo sa titulnou piesňou tohtoročného albumu Temple of Lies a ďalej sa striedali nové veci (Stand or Fall, Praying 4 a Miracle) s klasickými songami (American Nights, S.D.I., Sword and Stone).

V rámci prídavku odznela ich najslávnejšia balada You Make Me Fell a posledným kúskom bola Champion. Bál som sa síce, či tých noviniek nebude moc málo, no setlist bol správne vyvážený. Kapela bola v skvelej forme a ľudia si koncert užívali spolu s nimi.

Spevák sa napr. tak ponoril do spevu, až sa mu takmer podarilo zdemolovať klub a bicman Tim Breideband do toho tak búšil, že nástroje ledva vydržali. 🙂 Alex taktiež prisľúbil intenzívnejšie koncertovanie v krajinách východnej Európy na ďalší rok. Snáď nevynechajú ani Slovensko.

Bonfire 2018 Vrútky

Celkové hodnotenie: Celý koncert bol viac než vydarený. Na pondelok mimoriadne slušná účasť výborné kapely, skvelá atmosféra, skvelé prostredie. S tradičným rockom/metalom to našťastie u nás ešte nie je úplne stratené. Na záver len poďakujem usporiadateľom a aj klubu.

P.S.: Za foto ďakujem Imrichovi Pluhárovi z webu rocker.sk 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *