Ronnie, Jota, Filip, Ján (Signum Regis) – ,,Jota je perfektný chalan a hlavne má neskutočne proaktívny a profesionálny prístup k hudbe”

Signum Regis sa momentálne môžu pochváliť niečím unikátnym – spevákom Jotom Fortinhom, ktorý nahradil dlhoročného člena kapely známeho Maya Petranina. Jota je rodák z ďalekej Brazílie. Debutový album s ním – The Seal of a New World vyjde presne 22. novembra. V tomto rozhovore sa dozviete napríklad, ako sa Signum dali dokopy s Jotom, informácie o tomto albume, ale napr. aj niečo o chystaných podujatiach a aj iné zaujímavé informácie.

Zdravím Signumáci. Prvá otázka bude na Ronnieho. Minulý rok ste ako kapela šokovali svojich fans tým, že ste ukončili spoluprácu s Mayom Petraninom. Čo sa vlastne stalo?

Ronnie: Po umeleckej stránke sme sa ocitli na dvoch stranách rieky, a preto sme sa dohodli na kapelnom rozchode. Nič osobné proti nikomu, spravili sme to ako gentlemani.

Ostávame v kontakte ako kamaráti, komunikujeme spolu. A ktovie? možno sa časom stretneme na spoločnom pódiu. Mayo sa nenudí a je činný vo viacerých kapelách, a projektoch. Viem si predstaviť spoločné koncerty Signum Regis a Symphonity, prípadne Castaway. 😉

A zas tento rok ste prekvapili tým, že jeho náhradníkom sa stal Brazílčan Jota Fortinho. Ako ste sa s ním dali dokopy?

Filip: Spravil som prieskum na youtube, vypadli z toho 3 kandidáti, ktorí spievali perfektne a hodili by sa k nám prejavovo, Jota bol no. 1.

Oslovili sme ho, predstavili sme mu kapelu a všetko išlo ďalej hladko – nahrali sme prvé demá, začali nahrávať nový album, od leta tohto roku sme začali skúšať nový setlist na živé vystúpenia, aktuálne sa pripravujeme na naše prvé spoločné, a tešíme sa na vydanie nového albumu “The Seal Of A New World”.

Nebude problém preň fungovať v slovenskej kapele?

Filip: Už dlhšie funguje, a to parádne. O žiadnom probléme nemôže byť reč, sadli sme si vo všetkých smeroch.

Janči: Určite nie, Jota zapadol perfektne do nášho “rozbehnutého stroja” a myslím, že aj logisticky už dnes nie je až taký problém spoločne skúšať, a realizovať naše kapelné plány…

A kde vlastne momentálne žije Jota?

Ronnie: Žije v Portugalsku a dochádza letecky.

Jota, skús povedať pár slov o sebe.

Jota: Moje pravé meno je João Fortinho, mám 36 rokov a som Brazílčan. S muzikou som začal, keď som mal 7 rokov a odvtedy nerobím nič iné.

Profesionálom som sa stal, keď som mal 16 rokov a začal hrávať v baroch. Odvtedy som hral vo viacerých kapelách, hrajúcich rôzne žánre. Najčastejšie však heavy metal. Hral som napríklad v Liberty Expression (prog/power metal), Before Eden (symphonic/prog metal), Fortress (prog/power metal) a Nine Circles (thrash Metal).

Hudobne ma ovplyvnili speváci, ako Andi Deris, Michael Kiske, Freddy Mercury, Phil Collins, Bruce Dickinson a ďalší.

Koncom novembra vám vyjde album The Seal of a New World. Na úvod ho skúste charakterizovať zopár vetami (muziku, texty atď…).

Janči: Lyricky je to album pretínajúci mnohé aktuálne aj historické témy. Hudobne je to našlapaný mix power-prog metalu:)

Ovplyvnila zmena na poste speváka spôsob skladania?

Filip: Jota je perfektný chalan a hlavne má neskutočne proaktívny, a profesionálny prístup k hudbe. Od začiatku je pre kapelu obrovským prínosom aj pri aranžovaní a aj skladaní. Aj keď sa možno systém skladania v zásade až tak nezmenil, jeho dielom je napríklad orchestrácia v skladbe “Shalom” alebo celú skladbu “Kings Of The Underground”, zložil Ronnie na základe refrénu práve od Jotu.

Janči: Každá zmena prináša určitú inšpiráciu, nové podnety a motiváciu.

Jeden čas vám albumy vydávalo vydavateľstvo Ulterium Records, potom ste niečo vydali sami a tento album vyjde pod hlavičkou Beyond the Storm Productions. Prečo ste sa pre nich rozhodli?

Ronnie: Ulterium Records sme oslovili, ale v kalendári na tento rok už nebolo pre nás miesto. Vydavatelia (obzvlášť v dnešnej dobe) nedisponujú neobmedzenými rozpočtami, a preto všetko beží podľa kalendára, a s presne stanoveným rozpočtom na výrobné náklady, na reklamu pre jednotlivé kapely, ktoré vydávajú.

Pre nás už jednoducho v roku 2019 nebolo miesto, lebo sme sa s albumom relatívne neskoro prihlásili a my sme nechceli čakať rok so založenými rukami. Dohodli sme sa teda s BtSP, kde sa to realizovať (čiastočne s našou vlastnou investíciou) dalo aj v roku 2019. Do budúcna máme dvere smerom k Ulterium Records otvorené, tak uvidíme.

Ako to tentokrát vyzerá s koncertmi? Vy ste známi, že koncertujete hlavne v zahraničí. No bude niečo aj na Slovensku?

Janči: Samozrejme, naša snaha je koncertovať aj na Slovensku, ale je to oveľa náročnejšie z pohľadu záujmu o menej známe kapely, skúsenosti organizátorov a kvality akcií, ale máme v jednaní, aj niekoľko koncertov na území SR.

A čo zahraničie. Čo v tomto smere plánujete?

Janči:  V krajinách, ako Nemecko, Holandsko, Švajčiarsko potvrdiť našu pozíciu špičkovej koncertnej skupiny. Rozšíriť náš dosah aj na východnú Európu. Podporiť nový album a speváka kvalitnými koncertami.

V jednom staršom rozhovore gitarista Filip spomínal aj o plánoch pre koncerty mimo Európu. Je niečo také reálne?

Filip: Máme pomerne veľa fanúšikov v Brazílii a keďže náš spevák je Brazílčan, určite aj táto krajina patrí medzi tie, na ktoré sa chceme v budúcnosti zamerať. V Brazílii je obrovské množstvo fanúšikov melodického metalu, tak by bola škoda sa im viac nepredstaviť.

Janči: Dostávame viacero ponúk koncertovať mimo EÚ. Málokedy je to však finančne a logisticky realizovateľné. Sme v tomto smere opatrní a nevrháme sa do každej ponuky bezhlavo. Ale reálne to je len sa musia stretnúť správne podmienky a čas 🙂

Vám sa na slovenské pomery podaril celkom pekný úspech. Zahraničné vydavateľstvo, koncerty v zahraničí, spolupráca s ľuďmi, ako Jacob Hansen, Göran Edman a podobne… Čím musí disponovať slovenská kapela, keď chce dosiahnuť niečo podobné?

Janči: Musí mať Ronnieho Koeniga 🙂

Filip: … a musí vedieť hrať, a ísť si za svojím nie na 100%, ale na 1000%. Osobne, ale nemám rád spojenie “na slovenské pomery”, automaticky to dehonestuje naše domáce kapely, národ, krajinu… Všetci sme z mäsa a kostí či sme Slováci alebo nie, každý má rovnaké právo na úspech. Je pravda, že bohužiaľ, nie aj rovnaké podmienky, ale tak cez to sa treba proste prebojovať. Kto naozaj chce, ten naozaj dosiahne.

Ok, tak to bola posledná otázka. Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za rozhovor a na záver poprosím o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Janči: Chceme poďakovať za podporu, ale aj kritiku  zo strany našich  fanúšikov, ktorá nás neustále motivuje do ďalšej práce. Je dôležité ukázať, že heavy metal nie je mŕtvy žáner a stále má priaznivcom, ale aj ostatným, čo ponúknuť.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.signum-regis.com/
httpss://www.facebook.com/SignumRegis/
httpss://signumregis.bandcamp.com/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *