Solefald – Norrøn Livskunst

solefald norron coverNórske duo hudobníkov Solefald sa po dlhšej odmlke objavilo na scéne s čerstvou novinkou “Norrøn Livskunst”, aby rozvírlo vody severskej experimentálnej metalovej scény.

Treba pripomenúť, že týto sympatickí páni svojími počinmi vždy dokázali pozmeniť smerovanie severského hudobného priemyslu a s každou novou doskou priniesli do svojho žánru vždy niečo nové.

Našťastie, tomu nie je inak ani v prípade ich najnovšieho počinu. Po remixovom albume a dvojalbume “Red for fire” a “Black for death”, ktorým sa kapela vrátila k vikingskej tematike, sa Solefald rozhodli pokračovať vo svojej alternatívnješej tvorbe.

Zmena je život

Nový album si požičiava hudobné postupy z každého obdobia tvorby kapely. Z posledných albumov sa do novej tvorby dostal hutnejší zvuk a spievajúca slečna, ktorá si od časov “Red for fire” a “Black for death” priniesla aj nový spevácky repertoár. Ten v niektorých pasážach nápadne pripomína vokály speváčky z Ram-Zet.

V každom prípade sa tento prvok začlenil do hudobného šialenstva Solefald veľmi dobre. Možno povedať, že každým novým albumom sa fanúšikom dostane aj nová dávka rôznorodých vokálov. Hudobne je album dosť priamočiary a najviac sa približuje k staršiemu počinu “In harmonia universali”.

Typický zvuk kapely zostáva nezmenený, takže si môžeme vydýchnuť a povedať: “Starý dobrý Solefald a predsa je v ničeom iný.” Od jednoduchých riffov až po jazzové prechody môžete pri posluchu albumu stretnúť všetko. Jediné, čo by mohlo niektorým fanúšikom chýbať, sú zábavné texty použité na albume “Neonism”. Kapela sa totiž textovo obrátila opäť na históriu a filozofiu.

Konečný verdikt

Album ponúka to, čo všetci fanúšikovia Solefald od kapely očakávali. Experimenty spojené s tradíciou severského metalu, niečo nové a niečo staré. Toho všetkého sme sa nakoniec aj dočkali. Aj keď nejde o prelomovú dosku ako boli “Neonism” či “In harmonia universali”, posluch je veľmi príjemný a nenudí.

Preto by si milovníci severskej novátorskej metalovej scény nemali túto novinku nechať ujsť. Určite poteší všetkých, ktorí majú radi experimentálne nazeranie na metalovú hudbu, z ktorej je, ako nám mnohé kapely dokazujú, ešte stále možné dostať niečo nové.

Lineup:

  • Cornelius von Jakhelln – Vocals, Guitars, Bass
  • Lazare – Vocals, Keyboards, Drums

Tracklist:

  1. Song Til Stormen
  2. Norrøn Livskunst
  3. Tittentattenteksti
  4. Blackabilly / Stridsljod
  5. Eukalyptustreet
  6. Raudedauden
  7. Vitets Vidd I Verdi
  8. Hugferdi
  9. Waves Over Vallhalla (An Icelandic Odyssey Part III)
  10. Til Heimen Yver Havet

Rok vydania: 2010

Vydavateľstvo: Indie Recordings

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/Solefald/
https://solefald.bandcamp.com/
https://www.youtube.com/channel/UCPGIxxtAqsk2BR-gwfI6WCA

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *