Dimmu Borgir – Abrahadabra

dimmu borgir abrahadabra coverUž pred vydaním Abrahadabra sa začali Dimmu Borgir prezentovať neobvyklým image.

Namiesto temného čierneho koženého oblečenia sa prezentovali v bielom oblečení podporenom kožušinami, na ktorom bolo vidieť rôzne znaky týkajúce sa severskej mytológie takže nikto nebol na pochybách že sa máme na čo tešiť.

Skvelý rozjazd

Po úvodnom intre  Xibir, ktoré akoby zložili sami severský bohovia prichádza skladba Born Treacherous, ktorá je už od nástupu zbesilou black metalovou jazdou, aj  keď mi tam chýba aspoň nejaké malé melodické sólo.

Tretia skladba Gateways je už dokonalé symfonické dielo. Musím pochváliť gitarovú prácu v tejto skladbe sú tie mini sóla úchvatné a treba pochváliť aj ženský diabolský vokál, ktorý do tejto piesne teda zapasoval a nesmiem zabudnúť na skvelú prácu nórskeho symfonického orchestru.

V Chess With the Abyss počujeme skvelú súhru klávesových prvkov a opäť gitary, ktoré sú tu ešte výraznejšie ako v Gateways. Piata so symbolickým názvom Dimmu Borgir je veľké prekvapenie pre ortodoxných black metalových  fanúšikov, pretože sa len málokedy stáva že blackové kapely majú svoje hymny.

Melodickosť

Ritualist vo mne zanechala skvelý dojem za jedno perfektné akustické intro a za druhé nádherná melódia piesne zaraduje tuto pieseň medzi jasné hitovky albumu. Po dvoch nevýrazných skladbách príde skladba ktorá ma zaujala hlavne po hudobnej dokonalosti. Myslím si že tejto skladbe prídu na chuť viac melodicky založený ľudia, pretože melódie sa do človeka zarývajú hneď od začiatku.

Endings and Continuations je perfektným záverom tohto eposu. Vlastne je to také zhrnutie celého albumu je tam všetko, čo by malo byť.

Konečný verdikt 

Abrahadabra vás vážne dostane a krásny melodický vokál v častiach tejto piesne vás vtiahne kdesi do ďalekého severu. Nájdeme tu aj dva bonusové songy prvým je skladba Gateways  v orchestrálnej verzii a druhým je skvelý Cover od Deep Purple Perfect Strangers.

Lineup:

  • Shagrath – spev, klávesy
  • Silenoz – gitary, doprovodné vokály
  • Galder – gitary, doprovodné vokály
  • Daray – bicie, perkusie

Session members:

  • Snowy Shaw – basa, doprovodné vokály, čisté vokály (on tracks 4, 6, 9 & “Perfect Strangers” (Deep Purple cover))
  • Gerlioz – klávesy

Tracklist:

  1. Xibir
  2. Born Treacherous
  3. Gateways
  4. Chess with the Abyss
  5. Dimmu Borgir
  6. Ritualist
  7. The Demiurge Molecule
  8. A Jewel Traced Through Coal
  9. Renewal
  10. Endings and Continuations
  11. Gateways (orchestral verion) bonus
  12. Perfect Strangers (Deep Purple cover) bonus

Rok vydania: 2010

Vydavateľstvo: Nuclear Blast

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.dimmu-borgir.com/
https://www.facebook.com/dimmuborgir/
https://www.youtube.com/user/dimmuborgir/
https://www.instagram.com/dimmuborgir/

Hodnotenie: 5/6


One thought on “Dimmu Borgir – Abrahadabra”

  1. Podľa mňa je tento album akoby odfláknutý. Mrzí ma, že Shagrath nevyužil svoj hlas a mnoho orchestrálnych pasáží mi dosť vadilo. Takisto v pesničke The Gateways sa mi tam tá žena nehodila . Pre mňa tam jej hlas znel dosť umelo. Keď to zhrniem, tak ako fanúšika DM ma tento album sklamal.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *