Rozhovor s Wigom Mortariom ohľadom konca The Crypt z 27.11.2010

Zdravím Wigo.

Wigo: Zdravím teba a všetkých fanúšikov temnej kovovej muziky. Pošlem ti správou v podstate to, čo je najnovšia info a pôjde na weby, a v podstate asi v takom duchu by sme to mohli viesť náš rozhovor. Pochopíš, čo myslím, keď si to prečítaš.

Ok, takže vidím,  že po 15-tich rokoch ukončujete činnosť, tak ako prvé by som sa spýtal, že z akého dôvodu?

Wigo: No, takže dôvod je asi ten, že jednoducho v tejto krajine sa nedá preraziť s hudbou, pokiaľ na ňu nemáš v začiatkoch (pokiaľ si len buduješ meno) prachy. Problém, že 50% to finančne nezvládala a nemohli sme vďaka financiám a k tomu prislúchajúcemu pracovnému vyťaženiu pokračovať, lebo tempo napredovania sa spomalilo, až priam zastavilo. Tak sme začali uvažovať ako z toho von. Hlavne ja a Bestial sme zhodnotili, že takto to ďalej nejde a budeme musieť niečo spraviť, ak sa chceme hudobne ale aj v živote posunúť. Nakoľko táto krajina sa z týchto sračiek, ktoré už tu máme 20 rokov, tak rýchlo nevyhrabe, takže jediná možnosť je ísť za lepšími podmienkami, emigrovať. Kam a kde, to nebudem konkretizovať, ale už teraz máme víziu novej kapely v novej zemi, ale to bude záležať, ako sa nám podarí uchytiť zo začiatku, pracovne a zžiť sa s prostredím. Kapela to neprijala ľahko, ale všetci sme zhodnotili, že to bude asi najlepšie, čo môžeme v tejto chvíli urobiť. Je mi z toho určite smutno, lebo som zakladal túto kapelu a takéto rozhodnutia sú ťažké.

No, tak 15 rokov fungovania je dosť, veľa fanúšikov bude dosť smutných.

Wigo: Pravdupovediac, ešte pred týmto rozhodnutím, sme mali v pláne meniť názov kapely, lebo sme mali pocit, že starý názov nás skôr brzdí, ale už k tomu neprišlo, takže minimálne ja s Bestialom v zahraničí tento cieľ naplníme a isto budeme fanúšikov Cryptu informovať o našich nových aktivitách. Verím že aj Sargon a Feďa dlho neobsedia a prídu s niečím na svetlo tohto skazeného sveta

No, takže fanúšikovia budú mať aspoň nejakú útechu a jak budete emigrovaní, dočkajú sa aj slovenskí fanúšikovia vašich koncertov?

Wigo: No, to uvidíme, čo a ako tam rozbehneme…ak sa presadíme, tak určite radi zahráme, ak nie v rámci tour, tak aspoň v rámci dovolenky na SR

Ako fungovalo koncertovanie počas fungovania The Crypt?

Wigo: No, Crypt bola v prvej fáze prievidzská kapela, preto aj v tomto dokumente (http://www.prievidza24.sk/news.php?extend.75157.173) hovorím o symbolickom koncerte, nakoľko v PD sme mali prvý klubový a teraz aj posledný koncert. Koncertovali sme v ČR aj v Maďarsku, ale hlavne po Slovensku. Veľakrát sme mali smolu na koncerty, že vždy keď sa začalo napredovať s kapelou, prišiel dáky úder ktorý spomalil alebo pozastavil náš rozbehnutý vlak, a niekoľkokrát sme de facto museli začínať akoby od znova, čo nás stálo veľa energie, ale neľutujem ani jednu kvapku potu na pódiách a verím, že tých kvapiek ešte pár bude.

Vidím, že ste boli pomerne aktívna kapela, tak prečo toľké problémy?

Wigo: Tak, ono kapela sú vždy ľudia a väčšinou viacerí, takže viac ľudí sa ťažšie konsoliduje a zosúlaďuje, a v každej kapele nastávajú momenty, kedy sa treba rozhodnúť ako ďalej, aby kapela ostala nažive; niekedy je to pauza, inokedy personálna výmena a niekedy nová kapela, čo je momentálne aj náš prípad. Takisto je problém aj zázemie pre hudbu v tejto krajine. No Money – no funyJ.

Chápem, ako je to s klubovou scénou na Slovensku?

Wigo: Je to len o zápale tých ľudí, čo robia tie akcie a investujú čas a peniaze, tým patrí naša vďaka. Tiež sme organizovali za našej kariéry okolo 10 koncertov či už na výmeny, alebo aby sme si aj sami zahrali a vždy sme boli radi ak sme skončili aspoň na nule, ale robili sme to a robíme hlavne pre zábavu

Tak to je rozumný dôvod, no poďme trochu na inú tému. Ty a tvoj parťák Bestial – čomu sa venujete v osobnom živote? Pracujete niekde alebo študujete?

Wigo: Ja pracujem takisto, ako všetci členovia Cryptu. Bestial má už aj rodinku, takže časovo je to náročné, ale na hudbu si nájdeme čas vždy – to je podstatné.

To je podstatné, aké kapely vás vo vašom muzikantskom živote ovplyvnili?

Wigo: V mladíckych začiatkoch to boli heavy a thrashové klasiky, ako Metallica, Megadeth, Iron Maiden, Helloween atď… Potom prišli prvé tvrdšie veci ako Death, Kataklysm, Satyricon, Dimmu Borgir, Immortal, Marduk, Mayhem, Emperor. Ako sme sa hudobne vyvíjali, tak sme rozšírili záber každý rôzne a preto našu hudbu ovplyvňovali rôzne žánre a podoby metalu od Behemothu, Ihsahna, Devina Townsenda, cez Meshuggah, Necrophagist až po úplných gitarových virtuózov, na ktorých nám ešte pár rokov cvičenia chýba, haha.

A teraz na tak trochu kontroverznú tému, čo si myslíš o štýle zvanom nsbm (nacionálno-socialistický black metal)?

Wigo: Hehe, pekná téma. Dalo by sa napísať kilometre, ale viem, že sme spravili v istom období našej kariéry správne rozhodnutie a nedali sa strhnúť v tom čase populárnou vznikajúcou vlnou NSBM, od ktorej sme sa vždy dištancovali. Je smutné že NS tematika prenikla do BM. Je hlavne smutné, že plešatí čuráci sa pchajú vôbec do metalu. Teraz vidíme isté morfovanie NSBM do pagan spolkov, a aj keď verím, že kopa pagan kapiel nemá s NS nič spoločné, nevyhnú sa pod pódiom práve “plešatému typu obecenstva”. Keby sme sa stali NSBM kapelou, mali by sme už dávno vydavateľa a naše CD by krúžili po EU, ak nie aj ďalej, lebo tieto kapely majú, žiaľ, silnú základňu sympatizantov, a to si uvedomili aj týmto smerom zamerané vydavateľská, ktoré z toho profitujú. Tak či onak je každého slobodné rozhodnutie, čo počúva, a pokiaľ ma neobmedzuje a neotravuje svojimi názormi, mi to je jedno. My sme boli vždy radi, že sme boli na “druhej strane”

Ako to je na Slovensku s NSBM? Sú aj tu kapely, čo k tomu patria? Počul som, že napríklad Hromovlad obviňovali z toho, ale oni sa tiež dištancujú od tej scény (aspoň oficiálne)?

Wigo: Neviem, na túto tému musíš zaloviť na nete, neorientujem sa v tom. V každom prípade, nikto sa tým moc verejne chváliť nebude, pokiaľ nie je vymetená plešatá alebo iná dutá hlava. Takže musíš jedine hľadať.

Dobre, že tu nemáme žiadnu kapelu, čo je skoro celosvetovo tým známa, myslím kapelu typu Nokturnal Mortum. Náš rozhovor sa chýli ku koncu, tak na záver, keď ta môžem poprosiť, prezraď nejaké svoje plány do budúcnosti, okrem založenia novej kapely.

Wigo: No, plány… Toho by bolo na dlho, ale v prvom rade dostať sa do zahraničia, upratať po sebe tu na SR, a potom rozosievať smršť z miesta, odkiaľ dokáže fúkať silnejšie, na všetky svetové strany, a hlavne čo najďalej, aby sa naša hudba šírila, kam to len pôjde.P.S. Ešte mi ostalo pár kusov CD Weapons Recollected, takže, kto by chcel, nech kľudne napíše na niektorý z našich, ešte iste dlhú dobu funkčných kontaktov THE CRYPT, a pošlem za dáku smiešnu sumu. Wigo & The Crypt

Tak, ďakujem za rozhovor, prajem všetko dobré, nech sa darí

Wigo: Takže, chcem hlavne poďakovať za priestor vo Vašom zine, takisto chcem poďakovať za všetkých fans, ktorí boli s nami v dobrých aj zlých časoch a vydržali s nami a verili nám tých skoro 15 rokov. HELL to you Metalheads aarrrrggghhhh

Odkaz na bandzone:

http://bandzone.cz/thecrypt#/thecrypt?at=news

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *