Otto Weiter (Makar Čudra) – ,,Už dlho sme si pohrávali s myšlienkou nahrať tlakovú níž v našom prevedení”

Makar Čudra 2011No zdravím Otto, ako sa máme?

Otto Weiter: Stále pripravujem materiály do tej Prahy. Jedná sa o TV.

Čo to bude za reláciu?

Otto Weiter: Hudobno-zábavná, budem tam spievať, moderovať za Slovákov a chcem tam dotiahnuť aj Makar. Bude sa to vysielať na ČT, ale poďme na otázky, mám fakt málo času.

Ty a Makar Čudra ste momentálne nahrali skladby Tlaková níž, ktorá je vlastne coverom skladby od Richarda Mullera a novú verziu vášho hitu Strigy na Sabath. Ako si spokojný s výsledkom?

Otto Weiter: Už dlho sme si pohrávali s myšlienkou nahrať tlakovú níž v našom prevedení. A tak to Viktor Mikláš dohodol s Rišovým manažérom. Recenzie sú na to dobré, aj keď tam – aspoň z môjho pohľadu vidím ešte nejaké nedostatky v mixe. To isté v Strigách.

Sú nejaké ďalšie skladby v procese nahrávania?

Otto Weiter: Máme ich niekoľko, určite urobíme novú verziu Pasteura, Nám stačí tak málo, Strašiaka a Na kolenách. Máme aj úplne nové pesničky a to si myslím bude dobrá bomba.

No tak nie len ja som plný očakávania. Na facebooku som našiel zmienku, že uvažujete o prerobení niektorých repeťáckých hitov do rockovo-metalovej podoby. Padli už aj nejaké konkrétne rozhodnutia?

Otto Weiter: To by bol iba úlet, rozprávali sme o tom a možno niečo iba v rámci show urobíme.

Takže ešte žiadne konkrétne rozhodnutie?

Otto Weiter: Ale hej v hre je Tremeloes – Plavovláska a možno aj tá prekliata Nemám auto.

Kedy sa fanušíci kapely Makar Čudra dočkajú nejakého oficiálneho albumu?

Otto Weiter: Momentálne máme asi 12 pesničiek urobených a preto to vlastne robíme, aby Makar mal svoj album.

Ok teším sa. Keď spomínaš koncerty máte už niečo dohodnuté? Už minulý rok ste na stránke sľubovali návrat na pódia.

Otto Weiter: Už sa niečo rysuje. Dohadujeme sa so Sninou, Zelenou vodou, Kamenným mlynom a inými. 17.6. budeme v klube“ Blue Note“ v Novom Meste Nad Váhom. Ostatné budeme aktualizovať na internete.

Aké boli tvoje hudobné začiatky?

Otto Weiter: Od 12 rokov som mal svoju prvú kapelu – country. Hral som na gitare, mandolíne aj fúkacej harmonike. a samozrejme spieval. Potom nastúpil Rock. Brnenská formácia Nomen et omen a hlavne Prototyp, s ktorým sme mali obrovské úspechy.

Potom vojna a profesionálne spievanie po dancekluboch po celej Európe. Na Slovenku som začal ako náhrada za K. Duchoňa a tak som zabŕdol do popíku. Medzi tým som ale začal aj s Makarom a po rozpade s Nitrianskou kapelou IF, kde so mnou hral na basu aj Juro Topor. Keď som odišiel, tak on prešiel k Tublatanke.

Ako fungovala spolupráca s IF?

Otto Weiter: No boli sme super kapela. V tej dobe sa začínali aj “rádiové diskotéky”, ale keď sme hrali nablízku my, tak to rušili pretože všetko bolo u nás. Škoda že chalani nezvládli popularitu a namiesto skúšok potom boli iba baby a chľast. Tak som im dal mesiac no nebrali to vážne a tak som odišiel. Kapela si od tej doby nevrzla. Škoda veľká, boli naozaj veľmi dobrí muzikanti.

No tak to teda máš pravdu, na youtube sa objavila ich nahrávka Hnev a je to niečo neskutočne. Chcem sa spýtať, nedali by sa zohnať niekde nahrávky IF, poprípade iných kapiel, kde si pôsobil?

Otto Weiter: Z Brnenských kapiel nemám jednu jedinú a to ma dosť štve, pretože na nás jazdili vlaky, mohli sme vystupovať len vonku a boli sme jediní kto si dovolil hrať okrem svojich aj  Child in time alebo Love Hurts od Nazareth.

Od Ifákov niečo mám, ale iba na VHS a kvalita je s amatérskej kamery. Keď bude čas tak to chcem pretiahnuť na digitál, vyčistiť a možno z toho bude zopár videí ako showka. Inak sú tam dobré zábery aj pecky.

Výborný nápad. Keby sa to dalo kúpiť alebo tak nejak mal by som o to záujem. A možno napíšem od veci, ale nie je aspoň teoretická šanca na comeback IF?

Otto Weiter: Teoretická. Zhodou okolností som sa stretol s Peťom na jednom mojom koncerte (popíkovom), tak sme pospomínali. On aj povedal, že si pohráva s tou myšlienkou, ale chalani sú bohvie kde a tak je to pasé.

Čiže bežný jav na Slovensku 🙂 Ako si sa dostal k spolupráci s Makarom?

Otto Weiter: Makar ma oslovil asi takto: Telefón: Otto prúser sme v štúdiu, máme frekvenciu a Peter Slivka nieje schopný uspievať Strigy. Poď to nahrať. Čo ti drbká? Po prvé neviem čo to je a po druhé už je večer. Neblbni prepadne nám to poď naučíš sa a nenechaj nás v štichu. Tak som dobehol. Oni mi to predspievali a tá nahrávka čo existuje je tá, čo som nahral hneď ten prvý večer. No a potom už to začalo.

No ta pekne🙂 Musím uznať, že tie Strigy sú perlou slovenského heavy metalu🙂 Zažili ste aj nejaké nepríjemnosti, čo sa týka komunistického režimu. Myslím prehrávky, vystúpenia na politickej piesni a podobne?

Otto Weiter: Jasne ako všetky rockové kapely. Ale potom sme to vymákli s tými festivalmi v postkomunistických krajinách a páni už predsa len nemali takú silu.

No v tých 80tych rokoch režim postupne strácal kontrolu nad spoločnosťou. Ako vyzerali také prehrávky? Mladým ľudom zaujímajúcim sa o rock-metal už také termíny veľa nehovoria.

Otto Weiter: Ťažko museli sme vedieť aký bol zjazd, kto bol v politike a kedy zomrel Lenin, ale muzika ich netankovala. Veď vieš. My sme mali tú výhodu, že ma tí páni poznali už aj s popíku a tak to prechádzalo.

A ak by si mal porovnať postavenie kapiel vtedy a teraz?

Otto Weiter: K nástrojom si sa dostal cez kapely, ktoré jazdili von, peniaze tak ako dnes určite potrebné neboli v takom rozsahu, ale známosti áno. Štúdia boli iba oficiálne, a keď si mal čierny puntík tak si si nevrzol.

Takže malo to výhody aj nevýhody. S Makarom si sa dostal aj do Bulharska a mohli vás vidieť aj rockery v bývalom Sovietskom zväze. Ako spomínaš na tieto koncerty?

Otto Weiter: Bomba. Vyhrali sme čo sa dalo a je pravda, že nás nosili na rukách. Keď som sa zaevidoval na FB tak sa mi dokonca hneď prihlásili z Bulharska ľudia aj usporiadatelia.

S Makarom sa vám podarilo nahrať zopár skladieb v Opuse a štúdiu Slovenského rozhlasu. Prečo z albumu nakoniec nič nebolo a čo bolo dôvodom rozpadu Makaru?

Otto Weiter: Nebolo to manažérsky dotiahnuté. Dôvodom rozpadu som bol ja. Posledný koncert bol v Prahe, kde sme mali famózny úspech. Ale potom sa začalo málo skúšať. Vadil mi málo profesionálny prístup niektorých starých členov, bol v tom samozrejme aj alkohol. Keď sa nič nezmenilo tak som odišiel. Makar si dal skoro 20 ročnú pauzu.

No a teraz tak trochu nepríjemná otázka, ak dovolíš. Ako si sa ty ako ,,srdiečkom rocker“ ako si povedal na Eurosongu mohol dať na niečo také ako Repete? 🙂

Otto Weiter: Jesť treba a tráva mi nechutí. Popík ma živí doteraz na Slovensku nebola a nie je dobrá platforma na uchytenie rockových a už vôbec nie metalových kapiel. Niektorí odsudzujú, že som sa dal na popík, ale ja sa za to vôbec nehanbím. Naopak, mám taliansku školu „bellcanto“ rozsah 3 oktávy a ukáž mi rockového speváka, ktorý vie slušne odspievať aj popík. Ja si ho odspievam ľavou zadnou a hovorím dodnes ma slušne živí.

Nechýbala ti počas tvojho spievania v Repete rocková resp. metalová scéna?

Otto Weiter: Live scéna áno a veľmi. Málokto ale vie, že počas celej tej doby som vystupoval aj v zahraničí – Londýn, Frankfurt, a iné a tam som si v rámci show udrel aj do rocku. A medzi tým som utekal na Slovensko a spieval popík.

S obnovovaním Makar Čudry sa začalo od roku 2001 z iniciatívy vášho gitaristu Ivana Kutného. Prečo až v posledných 2 rokoch je o vás tak viacej počuť?

Otto Weiter: Popravde neviem, že Makar sa snaží už od 2001. Vidíš, zasa ten manažment naprd !! 9 rokov iba keci. Mňa oslovili až v 2010 do Randal clubu a tam sme to odpálili iba po dvoch skúškach. Od tej doby máme koncertný program, boli sme niekoľkokrát v telke, pripravujeme CD a skúšame. Okrem toho samozrejme robím popík

V akej zostave hrá momentálne Makar Čudra?

Otto Weiter: Ivan Kutný – gitara, Stano Petráš – gitara, Emil Szajewski – bass, Maroš Kocan – string, Jano Broda – bicie a ja.

Aké boli ohlasy na vaše vystúpenie v Eurovízii?

Otto Weiter: Veľa ohlasov super, niektorí sa s tým nevyrovnali.

Keď bude ďalšie kolo Eurovízie zúčastnite sa opäť?

Otto Weiter: Nebude !! Z mojej strany to bola iba paródia, úlet a oznam v telke, že sa Makar dáva znova dokopy.

Čomu sa venuješ ty a ostatní členovia Makaru v civilnom živote?

Otto Weiter: Ja mám veľa  popíkových koncertov a venujem sa svojmu penziónu. Chalani majú každý svoje civilné zamestnanie.

Aké kapely počúvaš vo voľnom čase?

Otto Weiter: Sabaton, Iron Maiden, Nightwish, ale aj Breaking Benjamin, Korn, 30 seconds to Mars, ale aj  Queen, Nazareth alebo Deep Purple.

Čo podľa tvojho názoru chýba slovenskej rockovej scéne?

Otto Weiter: Rocková scéna !!!

Keby si si mal vybrať dve kapely zo slovenskej scény a dve kapely zo svetovej scény, s ktorými by si rád strávil turné, ktoré by to boli?

Otto Weiter: Zo slovenských opravdu nevieme, kto hrá nám podobný formát. Z Čiech by bolo dobré turné s Kabátom alebo Arakainom. Zo sveta dedkovia Kissáci alebo Linkin Park.

Ok Otto, ďakujem za rozhovor, prajem všetko dobre tebe a kapele Makar Čudra a poprosím ťa o nejaký odkaz pre čitateľov webu metalmania.

Otto Weiter: Tak ďakujem aj ja. Príďte na koncert Makar Čudry a uvidíte ktorá kapela je na Slovensku kráľom rocku. Habera to určite nieje (ako píšu média) 🙂

Odkazy:
Oficiálny web Makar Čudra: http://www.makarcudra.sk/
Facebook: http://www.facebook.com/pages/Makar-%C4%8Cudra/55234545882

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *