Makar Čudra – 1987- 2014

Makar 1987- 2014 coverSnívať sa oplatí. A fanúšikovia slovenskej heavy metalovej špičky Makar Čudra snívajúci tridsať rokov o albume sa konečne dočkali. Teda zatiaľ aspoň kompilácie so všetkými legendárnymi singlami.

Samozrejme, najviac sa tešia na pecky z obdobia rokov 1987 až 1990, kedy sa prvýkrát rozpadli. Vtedy boli jednoznačne najúspešnejšia slovenská metalová kapela a valcovali všetko, čo sa im postavilo do cesty. Hitparádové víťazstvá, veľké predaje singlov, koncerty nie len po Slovensku a Čechách, ale aj v ostatných krajinách východného bloku.

Šok

A potom nič. Rozpad a problémy. V tomto sa dá nájsť veľká paralela s českou legendou Motorband. Vláda jedného člena, neprimerané nároky na muzikantov a zlé obchodné rozhodnutia. Pokiaľ v Motorband sa v tomto trende stále pokračuje, snáď sa tomu v Makar Čudre vyhneme.

Prvým znamením, že sa veci pohli k lepšiemu, je vydanie tejto kompilácie s najväčšími hitmi kapely a skoro súčasne s ňou po lete vychádza na CD aj nový materiál.

Začiatok

CD otvára prvý singel z roku 1988 Strašiak v hlave, kde bol spevákom Peter Slivka. V tej dobe veľký hit a fantastický heavy metal. A veľmi kultivovaný. S top výkonmi a na tú dobu príjemným zvukom. Bola obrovská škoda, že so Slivkom v tej dobe vzniklo len toto.

Nasleduje prvý singel s dnešným kráľom šlágrov Ottom Weiterom. A to najväčší hit Makar Čudra s názvom Strigy na sabat. Otto sa tam naveky stal ,,slovenským Dickinsonom”. Táto skladba zažila obrovskú rotáciu v socialistických médiách a doslova už 31 rokov zažíva aj život po živote. Pravidelne sa objavuje v médiách, kompiláciách alebo sa o nej píše.

Ďalej tu budeme mať hitovku Pan Pasteur, baladu Nám stačí tak málo, až dôjdeme k pesničkám spievaných gitaristom Ivanom Kutným. Jeho spev znie pomerne punkovo, ale príjemne. Ak mám byť detailný, tak mi jeho hlas pripomína Milana Dočekala, prvého speváka Teamu.

Tiene v garážach

Čo je zaujímavé, lebo vďaka mohutnému využitiu klávesov skladba Tento deň pripomína doslova heavy verziu Teamu. Z obdobia spievaného Ivanom sú pre mňa jednoznačným vrcholom Tiene v garážach. Skvostná hard rockovka z roku 1998. V nej je veľmi cítiť ako sa Ivan v speve zlepšil.

Po nej prichádza inštrumentálna skladba Makar Čudra a ja sedím s otvorenými ústami. V teenagerskom veku som túto skladbu počul v rádiu snáď stokrát ako džingel a veľmi sa mi páčila. Vôbec som netušil, kto ju hrá a už som nedúfal, že by som ju vôbec ešte niekedy započul. Bol to pre mňa šok.

Vrtká

V roku 2008 vychádza vďaka knihe Bratislavký nárez nový singel Vrtká s pôvodným spevákom Petrom Slivkom. Opäť dokázal, že je unikátny spevák a príjemná rocková vec ovplyvnená ľudovkami bola na svete. Peter žiaľ v kapele dlho nevydržal a bol opäť nahradený Ottom Weiterom. S ním nahrala o rok neskôr Makar Čudra novú a metalovú verziu Vrtkej.

Otto dokazuje, že je na Slovensku rozsahovo a technicky najlepší spevák, ale dvadsať ročné spievanie repeťáckych odpadov zanechalo následky. Otto môže, ako sám hovorí, doma počúvať len Queen a Iron Maiden, no na nahrávkach Čudry z rokov 2009 až 2014 má skutočne nepríjemný repeťácky afekt. Veľká škoda.

To ale nič neuberá kvalite produkcie kapely a konečného vyznenia tejto silnej heavy metalovej skupiny. Záverečná skladba Žobrák sa nesie v poriadnom power metalovom duchu a pripravuje fanúšikov snáď na veci budúce.

Veľmi rozumne sa na CD neumiestnili zlé cover verzie z poslednej etapy kapely.

Zhrnutie

Makar Čudra boli, sú a vždy budú špička. Tam niet čo dodať. Je veľmi dobre, že sa nedajú v podstate ani k nikomu prirovnať. Jasné, behom rokov som počul, že sú taká slovenská odozva na Maiden alebo Pretty Maids, či Virgin Steele, ale tam veľká podobnosť proste nie je. Ľudia majú v povahe porovnávať. Makar Čudra je len Makar Čudra.  Veľmi sa teším na budúce počiny. Nová zostava je výživná.

Lineup:

  • Otto Weiter – spev
  • Peter Slivka – spev
  • Ivan Kutný – gitary, spev
  • Vladimír Jurča – gitary
  • Vladimír Sucháň – basa
  • Stanislav Kertész – bicie

Tracklist:

  1. Strašiak v hlave
  2. Strigy na sabat
  3. Pán Pasteur
  4. Nám stačí tak málo
  5. Tento deň je náš
  6. Makar Čudra
  7. Tiene v garážach
  8. Vrtká (s Peter Slivka)
  9. Vrtká (S Otto Weiter)
  10. Žobrák

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Mars Group

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.makarcudra.sk/
https://www.facebook.com/makarcudraheavymetal/
https://bandzone.cz/_113835

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *