Oliver/Dawson Saxon – Motorbiker

oliver dawson saxon motorbiker cover

oliver dawson saxon motorbiker coverPredstavovať niekom britskú heavy metalovú legendu Saxon je skutočne zbytočné. Neviem si predstaviť ktorý zmätenec by o nich aspoň nepočul ak už teda nie je priamo fanúšik.

Saxon patria medzi najzásadnejšie a najvplyvnejšie kapely žánru a od roku 1978 sa držia na špičke scény. Medzi ich fanúškov sa hrdo hlásia Metallica, Helloween, Nightwish a dokonca aj Sum 41.

V roku 1995 sa od nich odtrhol hlavný skladateľ a gitarista Graham Oliver, aby natočil sólovú platňu a dal sa dokopy s ďalším z hlavných autorov kapely repertoáru z osemdesiatych rokov, basgitaristom Steveom Dawsonom.

Oliver a Dawson

Za pomoci pôvodného bubeníka Saxon – Peta Gilla (ex-Motörhead), gitaristu Haydna Conwaya z legendárnych Saracen a speváka Ted Bullet zo špičky európskeho power metalu Thunderhead, založili heavy metalovú kapelu Son of a Bitch.  S touto bandou natočili v roku 1996 fenomenálny debut Victim You!

Platňa bola pomerne úspešná, ale po turné kapelu opúšťa Gill a nahradzuje ho ďalší odpadlík zo Saxon – Nigel Durham. Po odchode Bulleta priberajú ešte speváka Son of a Bitch – Wardiho, ktorý získal hviezdny a legendárny statut v hard rockovej špičke Shy.

Victim You! bol mnohými fanúšikmi považovaný za viac Saxon album ako albumy Saxon z tej doby. Od roku 2000 hrajú Son of a Bitch pod názvom Oliver/Dawson Saxon z čisto praktických dôvodov. Aby si ich nik nemýlil s U.S. HC skupinou Son of a Bitch.

Spolu natočili dva koncertné albumy, DVD, druhý album Second Wave a tento rok sme sa konečne dočkali novinky Motorbiker s ktorou pricestujú 1.10.2012 aj na koncert na Slovensko. Vystúpia v klube U Frankieho v Nitre. Medzi tým si každý z dvoch hlavných protagonistov stihol nahrať sólovú platňu.

Album bol z väčšej časti nahratý v zostave s Nigelom Durhamom, ale ten odišiel nedávno k Bryanovi Adamsovi a tak do zostavy na dokončenie albumu a už aj na stálo nastúpil syn Grahama Olivera, Paul Oliver.

Motorbiker má brutálny moderný sound a od prvej sekundy vás valcuje fantastický motorkársky metal s neuveriteľným vokálom Wardiho. Tento spevák je neuveriteľný hlas. Ten jeho chraplák má rozsah od pekla až do nebies. Už v osemdesiatych rokoch patril medzi najžiadanejších spevákov. A počujem, že sa nič nezmenilo.

Úvodná až “sabbathovská” – Chemical Romance vás pomaly vtiahne do nahrávky podmanivou náladou a feelingovo hranou metalovou modernou. Nasleduje speedovica Motorbiker s veľmi chytľavým refrénom a dvojkopákovou delostreľbou. Pri počúvaní celého albumu máte pocit, že počúvate znovu príčetný Saxon.

Motorbiker

Žiadne zbytočné experimenty so synfonickým a fantasy metalom, ktoré Saxonu vôbec nesvedčia. Oliver/Dawson Saxon vsadili na údernosť a metalovú silu. A v pomyselnom súboji: Saxon súčastnosti vs. Oliver/Dawson Saxon, vyhrávajú druhí menovaní.

Tretia skladba Whipin Boy dáva zaspomínať na americký pop metal osemdesiatok, ale vo štvrtej No Way Out máme kandidáta na najlepšiu, najmodernejšiu a najprogresívnjšiu skladbu nahrávky. Miestami až ,,rammsteinovské”” riffy drtia a do toho úžasný refrén v podaní Wardiho robia z tejto pecky ideál pre klip.

Nádherná balada Just Another Suicide trošku aspoň hudobne uvoľňuje, aby nasledovala ukrutne tvrdá Sinternet a úžasne melodická vypaľovačka Ghost. V klasicky ,,saxonovskom” štýle pokračujú hitové Nevada Beach, Screaming Eagles, aby boli nasledované najslabším kúskom kolekcie, skladbou Hell In Helsinki. Táto speedovica neprináša nič zaujímavé.

Záver CD patrí dvom veľmi tvrdým, ale melodickým a moderným heavy metalovým kúskom World’s Gone Crazy a Nursery Crimes, ktoré fantasticky vyvrcholia celý album. Oliver/Dawson Saxon nahrali album za ktorý by asi Saxon na čele s fantastickým Biffom Biffordom a nedostižným Paulom Quinnom dali všetky peniaze sveta.

Finálny verdikt

Pretože autorský team, ktorý ma na svedomí všetky najzásadnejšie hity Saxon hrá už v inej kapele. Volajú sa Oliver/Dawson Saxon, majú fantasický nový album a 1.10. 2012 navštívia klub U Frankieho v Nitre, aby potešili každú true metal head na našom malom Slovensku.

Lineup:

  • Wardi – spev
  • Graham Oliver – gitara
  • Steve Dawson – basa
  • Haydn Conway – gitara
  • Paul Oliver – bicie
  • Nigel Durham – bicie

Tracklist:

  1. Chemical Romance
  2. Motorbike
  3. Whippin Boy
  4. No Way Out
  5. Just Another Suicide
  6. Sinternet
  7. Ghost
  8. Nevada Beach
  9. Screaming Eagles
  10. World’s Gone Crazy
  11. Hell In Helsinki
  12. Nursery Crimes

Rok vydania: 2012

Vydavateľstvo: Angel Air Records

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.odsrock.co.uk/
https://www.facebook.com/OliverDawsonSaxon/

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *