Magnum – On the 13th Day

magnum on the 13 coverO kapele Magnum som často čítaval v Sparku a priznám sa, že mi nebola moc známa. Keďže nás nedávno zásobili novým albumom On the 13th day, rozhodol som sa, že to napravím a túto kapelu bližšie spoznám.

Nebudem teraz polemizovať o názve albumu, ktorý podľa rozhovoru pre časopis Spark, ktorý vyšiel tento mesiac sa točí okolo hlúpej povery v súvislosti  s číslom 13, ale pozrieme sa na skladby ako také.

Skvelý úvod

Začneme pekne zvoľna –  skladba All the Dreamers sa po krátkom úvode rozbehne do stredného tempa a ukáže nám, o čom bude celý album.

Predovšetkým je to hlas speváka Boba Catelyho, ktorý si určite obľúbite (ak ste to nestihli už počas Avantasie, resp. počas jeho sóloviek), nesmieme zabúdať samozrejme ani na hlavnú personu, bez ktorého by Magnum neboli Magnumom – gitaristu Tonyho Clarkina.

V podobnom duchu, pokračuje aj nasledujúca Blood Red Laughter, kde sa nám predvedie aj klávesista Mark Stanway. Takto si predstavujem pomp rock moderného strihu. Didn’t Like You Anyway je jednoducho song, ktorý si po prvom vypočutí pustíte min 5 krát a aj tak ho nebudete vedieť dostať z hlavy. Tento refrén jednoducho nemá chybu.

Jadro

U titulnej skladby On the 13th Day si nemôžem pomôcť ale zdá sa mi, akoby to bol najslabší kúsok albumu. Oproti vyššie zmeneným na mňa pôsobí pomerne nevýrazne.

Dojem napraví So Let It Rain, hlavne so svojím refrénom a hlavne o niečo chytľavejšou melódiou. Dance of the Black Tattoo sa líši pomerne temným soundom, ale taktiež obsahuje všetky prvky, ako vyššie zmienené skladby. Kvôli jej dynamike si ju dovolím označiť za prvý vrchol celej platne.

Balada

Postupne sa cez Mesto tieňov dostaneme k balade Putting Things in Place. Jedná sa o príjemné spestrenie albumu. Bobov hlas k nej jednoznačne pasuje a ešte ku koncu sa pridajú aj ostatní, čo skladbu pekne obohatí.

Po Broken Promises a See How They Fall, ktoré predstavujú štandardné albumové kúsky nasleduje záver albumu From Within, ktorá záujme až queenovským nádychom, hlavne tými zborovými spevmi.

Pri jej počúvaní ma napadá, že kapela mohla aj v ostatných skladbách dať väčší priestor zborom (aj keď na druhej strane možno by potom na ich adresu začali padať obvinenia z kopírovania danej legendy 🙂 ) Krásna melódia, chytľavé refrény, čo by sme si viac mohli, želať. U mňa jednoznačne vrchol albumu číslo dva.

Verdikt 

Pre všetkých, ktorý majú radi tradičný rock v modernom šate (bez kdejakých alternatívnych, resp. gurnge príchutí) je tento album povinnosť. Dúfam, že ďalší album bude minimálne takisto dobrý.

Lineup:

  • Bob Catley — spev
  • Tony Clarkin — gitary, spev
  • Al Barrow — basa
  • Mark Stanway — klávesy
  • Harry James — bicie a perkusie

Tracklist:

  1. All the Dreamers
  2. Blood Red Laughter
  3. Didn’t Like You Anyway
  4. On the 13th Day
  5. So Let it Rain
  6. Dance of the Black Tattoo
  7. Shadow Town
  8. Putting Things in Place
  9. Broken Promises
  10. See How They Fall
  11. From Within

Rok vydania: 2012

Vydavateľstvo: SPV/Steamhammer

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.magnumonline.co.uk/
https://www.facebook.com/magnumbandpage/

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *