Oratory – Beyond Earth

Beyond Earth je druhým albumom portugalskej bandy Oratory. Oproti prvému, prešiel niekoľkými zmenami – je tu o niečo menej klasických duetov a jedná sa tento krát o koncepčný album. Podľa informácií zverejnených na encyklopédii metal-archives nám dáma a páni tento krát predostreli príbeh inšpirovaní knihou Os Lusíadas, portugalského autora Luisa Vaz de Camõesa, ktorá rozpráva o ceste Vasca de Gammu do Indie v roku 1498.

Oratory sa nerozhodli uberať progresívnejším smerom ale zostali verní prvkom, ktoré ich definovali už na prvom albume a to citlivý prístup k melódiám, peknému gitarovému umeniu Miguela Gomesa. Samozrejme nesmieme zabúdať ani na speváčku Annu Laru, ktorá sa nesnaží šplhať do operných výšin ako jej vtedajšia kolegyňa z istej fínskej kapely 🙂 , s ktorou je tento spolok často porovnávaný, ale dokáže ním pohladiť duše všetkých melodikov (a verím, že aj bytosti ako sú blackoši, milovníci deathu a možno aj nejakí tí grindery 🙂 ).

O vyššie spomínaných vetách vás presvedčia už prvé dve skladby – Beyond Earth a Living Wisdom. Nasledujúca Your Glory Won´t Last Forever je skvelou ukážkou, čo vznikne zo spojenia citlivého ženského vokálu z drsným spevom jej kolegu. Táto pieseň verím, že nechýbala na koncertoch kapely.

Kapela občas zapojí do spevu aj väčšie osadenstvo ako napríklad vo Victory of Light alebo v dlhej predlhej A New Quest, ktorá trvá až 7 minút. Ak máte radi dlhé epické skladby táto pre vás bude to pravé orechové. Na začiatok príjemné gitarové sólo s príchuťou klasiky a neskôr mohutný zborovo spievaný speed metal sú zárukou, že sa určite nebudete nudiť.

Z bonusov albumu som mal možnosť počuť cover hitu kapely Bangels – Eternal Flame. Zvládli to so cťou, príjemné spestrenie na záver.

Bohužiaľ tento album je posledný väčší materiál, ktorý kapela natočila. Podľa informácii encyklopedie www.metal-archives.com posledným ich počinom bolo EP z roku 2005 s dvoma novými skladbami plus nejakými tými bonusmi. Napriek tomu, že viacerí členovia tejto kapely sú aktívny v  zoskupení, ktoré si hovorí Waterland, na danom webe je Oratory stále vedená ako aktívna kapela.

Škoda, že Oratory su už neaktívni. Miguel a niektorí ďalší členovia však začali pokračovať pod novou značkou – Waterland.

Na záver malý tip – odporúčam tento album počúvať počas večerov pri skromnom osvetlení, tak podľa mňa vychutnáte jeho atmosféru 🙂

Lineup:

  • Ana Lara – Spev
  • Miguel Gomes – Gitary
  • António Silva – Klávesy
  • Rui Santos – Basgitara
  • João Rodrigues – Bicie

Tracklist:

  1. Old Man’s Prophecy
  2. Living Wisdom
  3. Concilium
  4. Song of Lust
  5. Eternal 04:43
  6. Your Glory Won’t Last Forever
  7. Victory of Light
  8. Story of All Times
  9. Heroes From the Past
  10. Beyond Earth
  11. A New Quest

Bonusy:
Eternal Flame (Bangels cover)
Metal Messenger (Live)

Vydavateľstvo: Recital Records

Rok vydania: 2002

Hodnotenie: 5

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *