Oratory – Illusion Dimensions

Oratory sú zaujímavou kapelou z Portugalska, hrajúcou výborný melodický metal so ženským spevom. Sformovali sa už v roku 1994 a ako to už býva, po niekoľkých demách nahrávajú prvý radový album Ilusion Dimension v roku 2000. V súvislosti s ich spevom som zachytil reči o tom, že sú portugalskou odpoveďou na Nightwish, ale myslím si, že to nie je  pravda. Aj keď ich muzika obsahuje kombináciu ženského a chlapského spevu, podľa môjho názoru je  ich muzika o niečom inom.

Ale poďme k jadru albumu. Na debute ešte fungovali dvaja speváci. Speváčke Anne Lare vo veľkej miere sekundoval kolega Marco Alves (a taktiež v niektorých skladbách spieval sólo) a občas sa pridali aj ostatní kolegovia. Aj keď na ďalších počinoch budete počuť tiež nejaké mužské hlasy, ale nikdy to už nebude v takej miere ako tu.

Okrem výborného spevu na tomto albume, ukážky jedinečného citu kapely pre melódie, vás od intra začnú zmocňovať pocity blaha a postupne budete stúpať k nebeským výšinám.

Prvú etapu zavŕši song Fight for the Light, ktorý vás pohltí okrem melódie aj pekným hlasovým duetom. Samozrejme pokračovať to bude aj počas Kingdom´s Legacy, ktorý pripraví pôdu pred prvým vrcholom – Metal Mesengerom. Všetky jeho kúsky ako vokálny duet, spolupráca gitary a klávesov a vkusne použitý zbor robia z neho kandidáta na prvý vrchol.

Po nej si na tom prvom vrchole trochu oddýchneme pri balade In the Sky. Po jej doznení pokračujeme v stúpaní pri Life in Another Star, Rising Land a Chose Your Future, až sa dostaneme k jedenástke ,,Svetu Ilúzii”. Ten nám takisto ponúkne všetky poklady, aké si len môžeme priať a taktiež najkrajšie gitarové sólo dopresádzané príjemným klávesovým motívom. Nechýba samozrejme ani vokálny duet a môžeme počuť aj ostatných.

O záver stúpania sa postará celkom pekná inštrumentálna Galaxy, ale nakoniec objavíte, že dané CD obsahuje aj tvz. skrytú skladbu Oratory, ktorá sa prvý krát objavila na EP Last Prophecy, ktoré predchádzalo tomuto albumu. Podľa mňa je to tak trochu zbytočná sranda.

Takže stúpanie  sme zakončili a nakoniec môžeme potvrdiť, že najväčšou slabinou tohto albumu je to, že podobný počin už mali len jeden. Počul som názory, že tento album sa nechytá na ich nasledujúci počin. Podľa mňa však vytýčil cestu pre kapelu, tým že dáma a páni spoznali, v čom sú dobrí a v tom pokračovali aj na ďalšom diele.

Lineup:

  • Marco Alves – Spev
  • Ana Lara – Spev
  • Miguel Gomes – Gitary
  • Rui Santos – Basgitara
  • António Silva – Klávesy
  • João Rodrigues – Bicie

Tracklist:

  1. Illusion Dimensions
  2. With Glory and Melody
  3. Fight for the Light
  4. Kingdom’s Legacy
  5. Metal Messenger
  6. In the Sky
  7. Last Prophecy
  8. Life in Another Star
  9. Rising Land
  10. Choose Your Future
  11. World of Illusions
  12. Galaxy

Vydavateľstvo: Limb Music GmbH

Rok vydania: 2000

Hodnotenie: 5

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *