Petr Caputa (Witch Hammer) – ,,S novou deskou NEVER STOP jsme jako kapela maximálně spokojení”

Witch Hammer 2013
Witch Hammer, jedna z najlepších novodobých kapiel na českej scéne hrajúca klasický heavy metal v štýle 80 rokov, vydala koncom minulého roku novinku Never Stop. O nej, o vzťahu k rockandrollu a o mnohom inom sa rozpovedal ich basák Peter Caputa.

Tak zdravím Peter, poďme rovno na to. Čo chystá kapela Witch Hammer tento rok?

Peter Caputa: Ahoj Tome! Letos se všechno bude točit okolo propagace nového alba NEVER STOP, které právě vyšlo a které chceme co nejvíce zpropagovat. To znamená co nejvíce živého hraní, kde jen to bude možné. Taky je v plánu první oficiální klip.

Ten klip už je v plánu dlouho, ale vždycky nám do toho něco vlezlo. Chystáme taky novou pódiovou show, takže se mají fanoušci rozhodně na co těšit!

Ako sa vám darilo minulý rok?

Peter Caputa: Loni bylo koncertů o něco méně než obvykle a to z toho důvodu, že jsme se soustředili hlavně na přípravu a nahrávání nové desky. Odehráli jsme nějakých 23 koncertů. To je slušné, avšak naše představa pro letošek je tak 40 kdyby to šlo 🙂

Navázali jsme spolupráci s agenturou ARTFOR Production, tak uvidíme, jak se bude dařit. Dostali jsme se loni taky do pravidelných rotací na Rádiu ČAS ROCK, což považuju taky za velký úspěch a dobrou cestu k uším posluchačů.

Nový album

Čo povieš na album Never stop, ktorý vyšiel v decembri ako sa ti pozdáva?

Peter Caputa: S novou deskou NEVER STOP jsme jako kapela maximálně spokojení! První věc co mě ve spojitosti s deskou napadá je hitovost. Dle mého názoru je každá z 11 skladeb na albu potenciálním rádiovým hitem a snadno se posluchači dostane do hlavy.

Myslím že se nám povedlo vytvořit to, co jsme si předsevzali před nástupem do studia a sice nahrát průlomovou desku plnou hitovek.

Aké boli prípravy a prečo nebol aj tentokrát do jeho prípravy zainteresovaný aj Miloš Dodo Doležal?

Peter Caputa: Přípravy trvaly zhruba rok, počínaje skládání a samotné nahrávání pak zabralo cca 2 týdny. Pro nahrávání jsme tentokrát zvolili domácí Jablunkovské GM STUDIO, které jsme si už rok před nahráváním otestovali nahráváním singlu DIRTY ROCK&ROLL, který desku předcházel.

Takřka domácké zázemí a výborná spolupráce se zvukařem Martinem Roženkem (mimochodem klávesy ADOR DORATH) nakonec rozhodlo. Zvuková stránka desky a vybavenost studia je taky samozřejmostí, ale to mohou ostatně posluchači posoudit sami.

Spolupráce s Milošem DODO Doležalem na minulé desce byla taky skvělá zkušenost, ale DODO má svůj zavedený systém práce, který je neměnný a do kterého si nenechá zasahovat. My jsme měli nyní během nahrávání stovky různých změn, aranží, poznámek, vychytávek a dodělávek, což by u Miloše dost dobře nešlo praktikovat 🙂  Určitě nás ale hodně zajímá jeho názor a desku mu určitě pošleme!

Rock and roll

Z jeho počúvania  mám pocit, že dané texty sa točia okolo oslavy samotného rockandrollového života. Čo pre vás znamená rock and roll a veci okolo toho?

Peter Caputa: Více méně máš pravdu. Po textové stránce je to o rock&rollu, ale hlavně taky o mezilidských vztazích. Všechny překlady textů budou co nevidět umístěny na náš web a pak si ostatně každý bude moct udělat obrázek sám. Rock&roll a zábava jsou zkrátka filozofií WITCH HAMMER. Dělat pořádnou show, a abychom se u toho bavili jak my, tak posluchači.

Ako sa bude ďalej rock and roll a aj vaša hudba pod jeho vplyvom vyvíjať?

Peter Caputa: To neví asi nikdo 🙂 ) kdybychom to věděli, tak máme platinovou desku a 3 ceny Grammy 🙂 )) My budeme dělat to co do teď – hrát hudbu u které se vyřádíme a odreagujeme a kterou budeme bavit jak sebe, tak lidi. Sami nevíme co z toho vznikne třeba za 5 let.

Sex

A vidím, že ani tento raz nechýba eroticky ladený song The Wildest Sluts. Bude to na koncertoch náhrada za vašu klasiku Fuck Me Baby Tonight alebo budete hrať obe?

Peter Caputa: Chtěli bychom hrát obě! The Wildest Sluts je takové odlehčení na závěr desky. No co, i tohle k rock & rollu patří, no ne? 😉

O čom hovorí text Private Tragedy, čo patrí k mojím najobľúbenejším skladbám z tohto albumu. Z Janovho spevu ma ako sa u vás hovorí „mrazí v zádech“ 🙂

Peter Caputa: Díky moc! I podle mě se mu tahle skladba, co se týče zpěvu, hodně povedla! On vůbec ty balady vždycky vyzpívá tak nějak nejlíp 🙂  Text je o lidech, kteří budují kariéru bez ohledu na svůj osobní život, rodinu a jdou tak zvaně “přes mrtvoly’’ za vlastním obohacením a dobrým postavením ve společnosti.

Potom když se ohlédnou zpět na svůj život, zjistí, že kromě peněz nemají vůbec nic. Ztratili rodinu, přátele, zůstali sami a majetek je jim k ničemu. Všechno by chtěli vrátit zpátky, ale už je pozdě.

A čo bonus Vzdor a vztek, ktorý bol prvým česky spievaným songom vo vašej histórií. Dočkáme sa na budúce niečoho podobného?

Peter Caputa: Tohle je zatím otevřená věc. Pár lidí z hudebního průmyslu nám radilo, ať zkusíme udělat skladbu v češtině, že to lidi určitě bude zajímat! Tak jsme si řekli proč ne? Jestli v tom budeme pokračovat zatím nejsem schopen říct. Počkáme si na reakce na VZDOR A VZTEK.

Koncerty

Vidím, že koncom minulého roka ste absolvovali aj akustický koncert. Aké boli naň ohlasy?

Peter Caputa: Ano. Letos byly Unplugged koncerty dokonce 2. Je to už taková naše tradice. Vždy před Vánocemi. Ohlasy byly skvělé a na obou koncertech bylo narváno 😉 takže v tradici určitě budeme pokračovat i letos.

Ako to bude tento rok s koncertami, môžeš povedať niečo konkrétnejšie?

Peter Caputa: Koncerty na sezónu 2013 teprve domlouvají. Chtěli bychom toho letos objet co nejvíce! Tak uvidíme jestli nám v tom organizátoři akcí pomůžou. Fanoušci udělají nejlíp, když budou pravidelně sledovat sekci KONCERTY na našem webu, tam se vždy dozví kde budeme hrát a nic jim neunikne.

Rieši sa aj niečo na Slovensku?

Peter Caputa: Určitě! Po našem vystoupení na Sninském festu ROCK POD KAMEŇOM si nemůžeme slovenské publikum vynachválit! Rádi bychom přijeli i na Slovensko na co možná nejvíce akcí. Uvidíme co na to slovenští promotéři.

Minulý rok, keď sa nemýlim, ste vystúpili aj na jednom festivale v Nemecku. Plánujete aj tento rok na niečo podobné?

Peter Caputa: Byl to EICH-KULT festival v Německém Dorsheimu. S organizátory této akce máme přátelský vztah, takže je možná i naše letošní účast na této akci.

Osobné otázky

Čo sa zmenilo v osobných životoch členov Witch Hammer od nášho posledného rozhovoru? (Ako sa darí gitaristovi Olinovi, o ktorom si spomínal, že študuje medicínu)

Peter Caputa: V osobním životě členů kapely se pár velkých změn událo, to je pravda! 🙂 Kytarista Olin už úspěšně dostudoval a věnuje se doktorskému řemeslu a já jsem se v září oženil 😉 Naštěstí mám tolerantní manželku, která věděla do čeho jde a tak to naštěstí chod kapely nijak zvlášť neovlivnilo 🙂   Jo a taky jsme se přestěhovali do nové krásné zkušebny v Třinci!

Čo bolo pre teba počas minulého roku najpríjemnejším prekvapením na českej metalovej scéne a čo najväčším sklamaním?

Peter Caputa: Největší zklamání byla asi neschopnost a amaterismus některých českých pořadatelů, kteří se rozhodli zorganizovat velký festival bez jakýchkoliv zkušeností, nasmlouvali spoustu prvotřídních zahraničních hvězd a když zjistili, že to nemůžou utáhnout, tak všechno zrušili.

V lepším případě akce vůbec nebyla, v tom horším proběhl první den festu a druhý den se organizátor vytratil i s tržbou, aniž by cokoliv řešil. Pak se stane třeba trapas, že k nám přijedou PRIMAL FEAR a BLAZE BAYLEY, fest je v polovině ukončen a oni můžou jet zase domů. Je to pro promotéry z ČR hrozná ostuda!

Z těch příjemnějších věcí bych vybral hlavně návrat posluchačů ke klasickému heavy metalu a hard rocku. Zrovna nedávno jsem si prohlížel fotky z našich začátků (cca 10 let zpátky) a taky styl oblíkání a hudební zaměření posluchačů.

Před 10 lety abys klasického metalistu pohledal. Samé vytahané mikiny, palestiny, na triku SYSTEM OF A DOWN, SLIPKNOT atd. Podívej se dnes! Už je to zase samý JUDAS PRIEST a IRON MAIDEN. No radost pohledět 🙂

Tak ďakujem, že si si našiel čas prajem všetko dobré a ako tradične poprosím ťa o niekoľko slov pre slovenských fans 🙂

Peter Caputa: Za celý WITCH HAMMER díky i Tobě za prostor na tvém webu a budeme se těšit někde na koncertě na osobní setkání 😉 Budeme se snažit seč nám síly stačí abychom ten náš pojizdný cirkus jménem WITCH HAMMER přivezli i k vám na Slovensko. STAY HEAVY!

Odkazy:
Oficiálny web: http://www.witchhammer.cz
Facebook Witch Hammer: http://www.facebook.com/pages/WITCH-HAMMER/329951524255?fref=ts
Bandzone profil: http://bandzone.cz/witchhammer

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *