Janesession – High Five (EP) (dvojrecenzia)

Janesession_150x150Týmto EP sa známa bratislavská rocková parta pustila do zaujímavého experimentu, vyskúšať pridať do svojho repertoáru aj náš materinský jazyk.

Pri kapelách podobného razenia sa často stáva, že po niekoľkých vydaných albumoch v anglickom jazyku sa nájdu fans, ktorí ich začnú prosiť o vydanie nejakého materiálu v rodnom jazyku.

Zrejme jedným z cieľov kapely bolo uspokojiť aj podobné hlasy.

Pred prvým pustením daného materiálu som bol dosť zvedavý, keďže som počul, že daná parta obdŕžala veľa nadšených reakcií fans na tento materiál. Po jeho skončení som pomaly začal zdieľať tieto pocity aj ja.

Jane ukazuje, že patrí medzi najlepšie rockové speváčky na Slovensku a s kľudným svedomím si dovolím tvrdiť, že nestratila by sa ani vo svete.

Do svojich skladieb sa dokáže oprieť, čo budete cítiť hlavne v nasraných skladbách ako Možné a nemožné o falošnom človeku a taktiež aj v Typickom chlapovi (hmm zrejme neodbytní a otravní nápadníci to majú u nej ťažké 🙂 ).

Ostatok kapely pokračuje v štýle, ktorý im svedčí najlepšie a to starý dobrý hard rock/glam rock s miernou príchuťou power metalu (ale ozaj len miernou). Svoju pochvalu si naozaj zaslúžia. Málo kedy sa stane, a to myslím aj pri EP albumoch, že celý materiál si zaslúži zaradenie do koncertných playlistov.

Dúfam, že sa to bude týkať aj mojej najobľúbenejšej – Xicht. Jej chytľavý rytmus z nej robí jasného kandidáta na koncertnú tutovku.

Trochu sa však obávam jednej veci. Gitarista z toho EP kapelu už upustil. Tak dúfam, že dáma a páni nájdu zaň obstojnú náhradu.

Tento materiál potvrdil pozície kapely ako jedného z leaderov slovenskej zdravej rockovej scény (a tiež, že dobrá muzika sa v slovenských rádiách hľadať neoplatí). Verím, že napriek tomu, že aj v slovenčine znejú výborné tak angličtina sa z ich prejavu nevytratí a prajem veľa úspechov pri hľadaní gitarovej náhrady.

Taktiež sa teším aj na nasledujúci riadny albumový počin.

Lineup:

  • JANE RAZOR – SPEV, ZBORY
  • TOMINO VAVREK – GITARY, KLÁVESY
  • TOMMY SCREW – BASA, ZBORY
  • MARC B.K. – BICIE, PERKUSIE, ZBORY

Tracklist:

  1. INTRO
  2. MOJE MESTO
  3. TYPICKÝ CHLAP
  4. XICHT
  5. JA TO DÁM
  6. MOŽNÉ AJ NEMOŽNÉ

Vydavateľstvo: Mars Group

Rok vydania: 2013

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/jane.razor.janesession
https://bandzone.cz/janesession

Hodnotenie: 5,5/6

Autorka Ugly Mary

Musím sa Vám priznať, že som mala obavy ako bude znieť žiletka Jane v rodnom jazyku a hľa, už pri úvodnej šlapačke ma až zamrazilo nadšením.

Jane spieva ešte lepšie ako v angličtine, je ešte nasranejšia, ešte agresívnejšia a melodickejšia. Musím priznať že aj všetkých päť textov v spievaných skladbách od Jane je impozantných.

Žiadne hlúpe frázy, ale vážne a dôležite myšlienky od talentovanej ženy, ktorá verí o čom spieva. A čo je najlepšie vy veríte jej keď to spieva.

Nie vykrádanie pálčivých tém a prázdne podsúvanie publiku, ale skúsenosťou podložený spev a verše ako napríklad: “Myšlienky v hlave totálne vykradnuté, že splynieš v dave je takmer nevyhnutné, ja Ťa však spoznám….”, alebo ” Ten text je o Tebe si krivý človek, zlo skrývaš vo vete. Bude to bolieť!”.

Musím vážne poukázať na skutočnosť, že vo všetkých textov Jane Razor sa nájdete. Len Vám prajem, aby ste sa nenašli ako ten proti komu je to myslené.

Ale to si myslím, že Vás v tom prípade tento silný rockový album nebude baviť počúvať. Pretože je veľmi sebavedomý, feministický, nasratý a živý. Žiaden smútok, komplex. A keď k tomu posolstvu pridáte vynikajúcu hudbu a skvelé melódie tak si môžte zrátať ako HIGH FIVE vyzerá.

Oproti rok starému 4EVER nastal veľký zvukový posun, ktorý má už blízko k západnej hard rockovej produkcii. Pripomína mi to znením aktuálny singel projektu Avantasia.

Hudba je tvrdšia a plnšia. Nový gitarista Tomino Vavrek je na tomto albume správna voľba. Jeho hra nezaostáva za predchodcom a zvuk v niektorých momentoch môže pripomínať až milovanú Panteru. Pri čom skladby uháňajú v najviac glam rockovo metalovom duchu v doterajšej kariére Janesession.

Basa Tommyho Screw buráca a občas si dovolí aj sólový úlet ako napríklad v industriálnej slohe skladby Moje mesto, alebo funky časť v Ja to dám, či úvod v Možné aj nemožné. Hromové bicie Marca B.K. ženú dopredu a nielen že je poriadne nahlas a presný, ale dokonca veľkú hudobnú väčšinu albumu bubeník aj napísal.

Do toho všetkého fantastický spev Jane Razor a je to radosť počúvať. Keby som mala niektorú skladbu vypichnúť, tak by to bola trojica: Moje mesto, Ja to dám a Možné aj nemožné.

Ale tým nechcem povedať že by druhá polovica: Intro, Typický chlap a Xicht za nič nestála, to práve naopak. Len akurát tieto mi viac pasujú do života.

Musím uznať, že Janesession nabrali druhý dych a vybrali sa správnou cestou. A potom čo sa na slovensku a v čechách žačala dvíhať nová vlna glam rocku, musím uznať že sa Janesession môžu postaviť opäť smelo na jej čelo, ak niečo v budúcnosti nepokazia.

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *