Black Sabbath – 13

black sabbath 13 coverPo novinke od Deep Purple máme tu ďalší album od zoskupenia, ktoré si zaslúži označenie rocková legenda. Napriek problémom sa legendárna zostava Black Sabbath opäť stretla (s výnimkou bubeníka Billa Warda, ktorý sa toho nakoniec nezúčastnil) a výsledkom je novinkový album zvaný jednoducho 13.

Pri podobnej kapele, sa hneď natíska niekoľko otázok, ako napríklad či ma pod. comeback ešte význam a taktiež či nejde iba o snahu vyťažiť nejaké peniaze zo svojho mena.

Problémy?

Ponúkajú nám osem nových skladieb (náročnejší majú možnosť vďaka limitovanej edícii počuť ešte niekoľko ďalších). Už od prvých tónov End of the Beginning budete počuť, že sa snažia pokračovať tam, kde v 70-tych rokoch skončili. Podobne ako to bolo v ich najlepšom období vytiahnu na nás temné zádumčivé tóny a nebude samozrejme chýbať ani Ozzyho nenapodobiteľný vokál. Ale bohužiaľ chýba nejaká väčšia energia.

To v kombinácii s jej dĺžkou, až osem minút spôsobí to, že hneď na úvod budete tak trochu trpieť nudou. Trochu sa to zlepší v druhej God is dead?, ktorú ste mali možnosť počuť ako prvý singel albumu, ale stále to nebude nič moc.

Okrem týchto dvoch si na tomto CD dlhé veci užijete viac než dosť. Ďalšie z nich budú song číslo päť Age of reason a posledné dve Damaged Soul a Dear Father. Osobne nie som proti dlhším piesňam (napríklad King for a 1000 Years od Helloweenu alebo Rime of the Ancient Mariner od Maidenov mám rád), treba ich však kvalitne spraviť a dávkovať na album v rozumnom množstve.

Jediné, ktoré ma z nich zaujali sú vyššie  spomenuté Age of Reason a Damaged Soul. Tá prvá obsahuje primerané množstvo energie aj nejaké rytmické zvraty. Druhá je síce o čosi pomalšia, ale je celkom peknou ukážkou bubeníckeho umenia Brada Wilka (ktorý je tu len ako hosť) a Tony na vás vytiahne celkom pekné sólo.

Pecky

No našťastie album nie je len o dlhých skladbách. Nájdete tu aj kúsky ako napr. štôrku Lonner, kde nájdete pekný riff (aj keď mám pocit, že niečo pod. sme už raz počuli na nejakom ich staršom počine) a narozdiel od vyššie spomenutých aj o niečo vyššiu rýchlosť. To z nej robí jednu z najlepších skladieb albumu.

Nájdeme tu aj celkom peknú akustickú baladu Zeitgeist, ktorá vám určite pripomenie ich legendárny kúsok She´s Gone.

Za najlepšiu vec albumu by som označil Live Forever. Klasická sabbathovská gitara, slušné tempo. Takto si predstavujem kvalitný song od týchto pánov.

Celkový verdikt

Nie je až tak zlé. No myslím si, že skladbám by rozhodne svedčila kratšia minutáž. Stav kedy päť z ôsmych skladieb ma dĺžku sedem a viac minút nepovažujem za šťastné riešenie. No piesne s kratšou minutážou svedčia o tom, že kapela má stále miesto na scéne.

Neviem na koľko reálne je moje očakávanie, ale dúfam, že spolu ešte niečo nahrajú.

Lineup:

  • Ozzy Osbourne – Spev, Harmonika (on “Damaged Soul”)
  • Tony Iommi – Gitary
  • Geezer Butler – Basgitara

Hostia:

  • Brad Wilk – bicie
  • Tommy Clufetos – bicie (v Dirty Woman)

Tracklist:

  1. End of the Beginning
  2. God Is Dead?
  3. Loner
  4. Zeitgeist
  5. Age of Reason
  6. Live Forever
  7. Damaged Soul
  8. Dear Father

Deluxe edícia bonus disc:

  • Methademic
  • Peace of Mind
  • Pariah

Rok vydania: 2013

Vydavateľstvo: Vertigo Records

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.blacksabbath.com/welcome.html
https://www.facebook.com/BlackSabbath
https://www.instagram.com/blacksabbath/
https://www.youtube.com/OfficialSabbath

Hodnotenie: 4/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *