Dreamtale – World Changed Forever

Dreamtale World coverPo menšom otáľaní som sa rozhodol siahnuť aj po fínskej partičke Dreamtale. Pre tých, čo o nich ešte nepočuli pripomeniem, že na scéne sú od 1999 a zatiaľ majú na konte 6 radových albumov. World Changed Forever im vyšiel začiatkom minulého roku.

Napriek tomu, že nie sú v povedomí tak ako ich kolegovia so Stratovarius (ich bývalí leader Timo Tolkki mal na starosti mixáž tohto diela) alebo Sonaty Arcticy, tento počin jasne potvrdzuje ich kvality. Narozdiel od vyššie spomínaných, sa neuberajú progresívnym smerom, ale stále sa pohybujú v mantineloch power/speed metalu, s občasným zabrdnutím do popu.

Energia

CD nám odštartuje stredne tempová a tak trochu „nightwishacka“ Island of my Heart. Je celkom vydarená a viem si ju predstaviť ako pekný otvárak koncertov.

Na podobný spôsob je aj nasledujúca Tides of War. K tretej We Have no God musím povedať, že ak máte radi energické, epické power veci, tak si ju určite zamilujete. Ďalšiu The Signs Were True, považujem za vrchol nahrávky. Chytľavá power metalová hymna v stredne rýchlom tempe, ktorú zdobí krásna melódia a znamenité klávesovo-gitarové sólo.

Pop

Čo viac si môže fanúšik tejto muziky priať? Isto zaujme aj speedovka The After Dark, no sedmičku Join the Rain si mohli odpustiť. Zrejme sa nechali inšpirovať zmienenými kolegami Stratovarius a urobili skladbu, ktorá znie ako by sa na nej podieľal niekto ako napríklad dj Tiesto.

Po tradičnej ,,dreamtaleovke“ Back to the Stars, balade World Changed Forever si opäť užijeme dve výborné veci. Prvou bude opäť power/speed hymna My Next Move a druhá Dreamtime. K druhej zmienenej musím povedať, že oproti ostatným je tak trochu netypická, preto je pekným spestrením tohto diela.

Krásna ukážka ako vyzerá, keď skladateľ dostane jednoducho výborný nápad. Balade Destiny´s Chance dominujú hlavne klávesy, akustická gitara a príjemný spev Erkkia Seppänena. Verím že milovníci balád nebudú jediní, koho osloví. Pekná rozlúčka s World Changed Forever 🙂

Záver

Kto má rád dobrý power metal bez progresívnych príchutí, tak preň je táto platňa správnou voľbou. Dúfam, že niekedy zavítajú aj do našej krajiny a budeme si ich môcť vychutnať na živo.

Lineup:

  • Erkki Seppänen – spev
  • Rami Keränen – Gitary, vokály
  • Seppo Kolehmainen – gitary
  • Heikki Ahonen – basa
  • Akseli Kaasalainen – klávesy
  • Petteri Rosenbom – bicie

Tracklist:

  1. The Shore
  2. Island of My Heart
  3. Tides of War
  4. We Have No God
  5. The Signs Were True
  6. The Heart After Dark
  7. Join the Rain
  8. Back to the Stars
  9. World Changed Forever
  10. My Next Move
  11. Dreamtime
  12. Destiny’s Chance

Rok vydania: 2013

Vydavateľstvo: Rock It Up Records

Yotube ukážka:

Oficiálne linky:
Oficiálny web: http://www.dreamtale.org/
Facebook: https://www.facebook.com/OfficialDreamtale

Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *