Rozhovor s Blekoshom a Faminem Killjoyom zo Swordokultu zo dňa 30.6.2014

swordokult_uvod_480x480Vranovskí sympho-blackoši Swordokult vydali nový promo album a chystajú aj plnohodnotný debut.  Pri tejto príležitosti sa uskutočnil tento dlhánsky rozhovor s ich dvoma členmi – leaderom a gitaristom Blekoshom a basákom Faminem Killjoyom:

Zdravím, pred časom uzrel svetlo sveta prvý promo album Swordokult. Mohli by ste ho trochu predstaviť?

Blekosh: Noo,  promo sme chystali už dlhšiu dobu…. Už len preto sme ho chceli spáchať, lebo na koncertoch sme hrali veci, ktoré sme plánovali dať aj na promo… Takže logicky to muselo vyústiť do nejakej tej nahrávky už len kvôli fans..Predstavovať to veľmi netreba.

Famine Killjoy: Ja by som k tomu mohol  povedať, že už si žiadalo ho nahrať… Nesie názov WINTERSTORM a nahrávali sme ho v SOFT STUDIU u Blekosha. Je na ňom 5 skladieb . Už sa aj nás pýtali na PARK FESTE v Strážskom, či niečo nemáme nahrané…

Blekosh: Noo nebolo to jasné štúdio ako také, ale si myslím, že ten výsledný zvuk celkom ujde, keď si uvážime, že sa to robilo prakticky cez zvukovú kartu a guitar rig do pc. K songom na promo, ako písal Marek je na ňom 5 vecí. Tie hrávame aj na našich live vystúpeniach. Jedná sa o veci ako Lucifer Dancing, Winterstorm, Shadow Mind, Satan Bride a Dark Age. Všetko je to vlastná tvorba, texty som spáchal ja a muziku sme si podelili s Hegridom..
Zatiaľ je to čisto vec na prezentáciu  kapely, zato sa to riešilo takto u mňa za minimálne náklady. Na jeseň, keď všetko bude fajn pripravujeme oficiálne CD, kde by malo byť 9 vecí. Takže toto promo je čisto ochutnávka a snáď aj pohľad na kapelu, ktorý si majú vytvoriť fans.. Uvidíme, aké ohlasy budú a podľa toho sa budú naše cesty uberať ďalej.
Treba spomenúť,  že na albume sa budú nachádzať ešte 4 nové veci,  na ktorých začíname pracovať . Zatiaľ sú to iba moje songy, ale ja viem, že do fondu prispeje aj Hegrid nejakou tou brutalitkou 🙂 …
Neviem čo ešte k promo…Snáď že spevy sme nahrali v skúšobni z logického dôvodu, aby susedia nezdiveli 🙂 Bicie sú zatiaľ z pc, lebo ako je známe,v tej dobe ako sme to začínali nahrávať ,hrávali sme živáky s automatom preto lebo bol problém so skúšobňou a Dano Hermes nemal ako tie bicie nahrať. Ale tešíme sa, že sa nám to podarilo aspoň takto upiecť !! Rozmýšľam ešte spraviť nejaký klip .. taký promo, uvidím… Nastriháme niečo 🙂

Blekosh: Ešte k textom: Tie pojednávajú o stave našej spoločnosti… O zlobe, závisti, nenávisti, ale sú podané tak z tej opačnej strany. Viem, poniektorým sa nepáči, že zlo v podobe Satana vyhráva, ale proste je to tak..

Mohol by mi niekto z vás uviesť nejaký dátum, kedy asi môžeme očakávať riadny album?

Famine Killjoy: Dátum budeme vedieť až vtedy, keď Hegrid príde z práce. Všetko závisí na ňom a závisí to aj na tom, ako budeme stíhať so skladbami, ako ich namakáme. Teda na jeseň… Ale určite je načo sa tešiť 🙂

V poslednom čase som si všimol, že medzi slovenskými a českými kapelami je akási móda vracať sa k rodnému jazyku. Môžeme očakávať aj od vás nejaké skladby v slovenčine?

Famine Killjoy: Už keď máme v skladbách niečo z latinčiny a angličtiny tak určite áno… Keď hráme cover, tak je použitá aj nórština. Ja osobne by som bol veľmi rád, keby bola aj slovenčina v tom zapojená.

Blekosh: Minule ma napálili akože služobníci boží ohľadom miesta konania Gothoom festu !! Tak  som sa rozhodol, že spravím taký jeden silno konfrontačný text, kde fans, ako to budú počuť, hneď zapália zo tri – štyri kostoly 🙂 Ten chcem dať v slovenčine, aby rozumeli čo chceme. Lebo doteraz som neriešil cirkev a poskokov, ale toto ma teda naštvalo!! Taká zadubenosť ešte vládne v 21. storočí !!

Famine Killjoy: Bleky, teba naštve aj vypadnutý výfuk z auta 😀  Niet sa nad čím rozčuľovať… Naši pobožní sú hyeny. Taký je môj názor. Od kedy cirkev ovláda tento svet a toto čo robí, tak toto by bolo potrebné zastaviť. Okrádajú nás o myseľ… peniaze… slobodu…

Blekosh: Nooo uvidíme či ma nervy neprejdú, ale zatiaľ ma držia stále xixi 🙂 Vôbec nejde o to, že okrádajú, ale o to že tu rozsievajú nepravdy, nevedia proti čomu to vlastne nabádajú ľudí a ľudia sú v našich končinách stále ešte naivní. Ja som sa nechcel miešať do ich vecí, nech si robia kázne omše a neviem čo,  ale ako náhle sa ma to dotýka osobne, tak potom uvažujem nad daným stavom a reagujem ako najlepšie viem. Nie násilím, ale muzikou.

Famine Killjoy: Cirkev si môže robiť čo chce, nikto ich nezastaví. Poniektorí ľudia sú ňou sfanatizovaní a za každým chcú dosiahnuť toto, čo im vyhovuje. Nikto s tým nič nevie spraviť. Však sme Slovania, tak sa musíme tomu celému už postaviť. Polovica sveta ospevuje cirkev, aká je a všetko možné a to, že koľko zloby napáchali v mene Božom, tak toto sa hneď zametalo pod koberec. Takže určite treba očakávať nejaký text aj v slovenčine na túto tému.

Kde sa najbližšie chystáte vystupovať?

Famine Killjoy: Chceli by sme napraviť Prešov. Lebo minule sme tam mali hrať, ale Hegrid odcestoval do CZ, tak sme to museli celé zrušiť a presunúť to na neurčito.

Blekosh: Nooo teraz neviem. Čakáme za Hegridom, bez ktorého to proste nejde. Zmyslel si ísť za prácou preč do zahraničia, tak neviem. Určite jak dôjde, hneď niečo upečieme.
Teraz sme mohli mať to tour s  nórskymi kapelkami (Claymords, Ingunsen, Kraken) od Krakowa do LIVE klubu v Humennom a cez košické Colosseum do Prahy, ale bohužiaľ…  Treba aj z niečoho žiť a ako vieme, práca tu nekvitne len tak na lúkach. Škoda že to nevyšlo, lebo Sword by mal peknú prezentáciu, aj mimo hraníc.

Famine Killjoy: Ďalej by sme mali hrať v Poprade a verím tomu, že to bude reálne. Ale ako Blekosh napísal, všetko záleží na Hegridovi.

Budú aj nejaké festivaly na leto?

Blekosh: To netušíme, snáď nás ešte niekam na nejaký pichnú 🙂 Ale aj kvôli takýmto veciam bolo nutné nejaké to promo vypustiť vonku…

Famine Killjoy: Teraz skôr budeme na festivaloch skôr ako fanúšici pred pódiom než hrať… Lebo nevieme čo ďalej bude vôbec. Ale potešilo by, keby sme dostali nejakú tú pozvánku.

Minulý rok ste absolvovali koncerty s moravskou kapelou Draco Hypnalis. Nechystá sa opäť niečo podobné?

Famine Killjoy: No zatiaľ sa nič neplánuje. Ale určite bysme chceli nejaké tour. Ja by som bol veľmi rád, keby sme s Grassity alebo s Brute spravili nejaké to mini tour.

Blekosh: Aj keď tento rok to nebude presne podľa predstáv, usilovne pracujeme na tom, aby Sword udrel na druhý rok plnou silou do éteru a publika a aby bolo na našich ekšnách super pohodovo, aby si ľudia odnášali len dobré pocity z nás 🙂 Ale určite nejaké to tour s niekým zo zahraničia ešte bude.

Famine Killjoy: Keď bude doma Hegrid a nejaká kapela nás  pozve na tour, či zo zahraničia alebo nejaká slovenská, tak jednoznačne by sme do toho šli. Ale teraz ťažko povedať.

swordokult_live_640x480

Čomu sa venujú členovia Swordokultu okrem muziky?

Blekosh: Nooo sexu a chľastu ne ?? xixix 🙂 Ale vážne. Ja mám rodinu, tak rodine. Potom je tu tá druhá rodina Swordokult, tak im. A zarábaniu peniažkov, aj teraz trčím v práci.

Famine Killjoy:  Ja sa napríklad venujem fotografovaniu, píšem básne a párkrát nejaké texty napíšem len tak pre seba… Mám rozpísanú knihu… S rodinou a niekedy s priateľmi trávim veľa času na opekačkách, alebo len tak si vycestujem niekam mimo Vranov a podobne… Ale asi najviac času čo trávim, tak chodím na návštevy do Blekosha trocha ho pozlostiť  🙂

Blekosh: Za Hegrida môžem povedať že je to hudba, fotografia, kreslenie,  ženy… Dano Hermes hlavne bicie, muzika, škola, teraz chce makať cez leto. Tak uvidíme ako to bude všetko.Nakoniec okrem mňa sú to všetko mladí borci tak tých záujmov majú snáď viac ako ja a určite aj budú trošku iné…

Famine Killjoy:  Ja mám tiež školu… tiež kreslím. Ale najviac žerééém !!! Keď je Hegrid  doma, tak papkoši útočia hneď a furt žerieme pizzu  🙂

Blekosh: Hlavne ty !! xixi 🙂

Famine Killjoy: Já jsem starej papkoš 😀 😀 Takže keby Hegrida, alebo hlavne mňa  chcel niekto nájsť, tak sa určite treba kuknúť do pizzeriek 🙂

Mohli by ste mi obidvaja povedať svoje muzikantské príbehy? Ako ste sa dostali k metalovej muzike a ako sa narodil Swordokult.

Blekosh: Tak ja ani snáď nekomentujem kedy ja som pričuchol k rocku, hard rocku a metalu… Niekde v roku 73-74: T-Rex, Sweet, AC/DC, Deep Purple a tak to šlo so mnou celý život…
Čo sa týka príbehu Swordokultu, tak ten je popísaný na bandzone celkom podrobne. Začalo sa to niekde okolo roku 1997-8. Ako všetkých chalanov nám napadlo dať si do kopy nejakú kapelu a tak sme s Paťom Muchom (ex Brute) dali hlavy do hromady a oslovili Tomáša Laca (ex Brute ) či sa nepridá. Tak vznikla kapela Abuse of Memory, ktorá začala toto všetko aj okolo Brute aj okolo Swordokult. Cvičili sme v skromných podmienkach v garáži, na ulici (jak by sa teraz taký zišiel 🙂 ).. Časom sme zistili, že si štýlovo nesedíme. Chalani chceli death a ja skôr ten black a tak sa naše cesty na chvíľu rozišli. Garáž padla a medzitým ma oslovil Vladhar či niečo nespravíme. Pozháňali sme nejaký apec a začali sme skúšať u mňa doma. Susedia boli nadšení 🙂 ale makali sme jak píly !! Práve tu vznikli songy ako Lucifer Dancing, Devil eyes a ostatné… No medzitým som vybavil skúšobňu v našom kulturáku a naše cesty  s chalanmi z Abuse sa znova pretli. Vtedy už drtil Brute a my s Vladharom sme s nimi zdieľali skúšobňu aj bubeníka Paťa. Všetko sa zdalo byť fajn, plánovali sme nejaké live, ale nakoniec sa stalo to, že Vladhar sa sťahoval preč do Čiech, kde sa aj oženil, tak kapela mala útlm. Ale duch kapely žil stále. Vždy sme dúfali, že s tým ešte niečo spravíme. Vladhar keď došiel na dovolenku domov,  tak sme podrtili staré veci, dúfajúc, že Sword vstane z popola. Ale vypálilo to všetko inak. S Robom sme často debatili o muzike a že by chcel hrať nejaké black veci, ale ostalo to pri rozhovoroch až do r.2013, kde Robo a Marek mali nejaký plán a došli s ním za mnou. No a myšlienka Swordu znova nabrala na realite. Jediný problém čo trápi kapelu a nás,  je priestor na skúšanie. Bohužiaľ pohybujú sa medzi nami ešte náboženskí fanatici,  ktorým sa pravda o veciach nadpozemských nejako nepáči a stále dúfajú a myslia si, že svet je jedno krásne miesto. Nie je !!

Famine Killjoy: No ja som sa dostal k metalu cez kapelu KISS, aj keď oni hrajú glam rock alebo dačo také… To bolo asi v roku 1998-1999, keď som ich prvýkrát počul… To ešte otec púšťal na magnetofóne a sa mi to moc zapáčilo. Potom časom, keď som bol starší, tak som objavoval kapely ako sú DIMMU BORGIR, LORDI, HELLOWEEN, NIGHTWISH a podobne… Strýko je starej fanda rockovej a metalovej hudby tak aj od neho som nejaké tie kapely nazbieral. Púšťal mi nejaké stále a sa mi to až poriadne dostalo do krvi… Takže ja sa chcem poďakovať otcovi a strýkovi, že ma k tejto hudbe priviedli !!! A Blekoshovi sa chcem poďakovať, že ma vzal do Swordokultu…!! Bez neho by nebol život až tak zaujímavý  a nemal ma kto poháňať v hraní 🙂

Ako to je so scénou vo vašom meste? Existujú tam aj nejaké podobné kapely (okrem Brute), poprípade miesto na koncerty?

Blekosh: Noo koncerty? Vo Vranove zdochol pes. Zato sme stále v Humennom xixi, lebo tam to žije. V našom štýle je tu Ježišov Sacred God. Ešte spomeňme Roxor, Hippie Killer, Systemic Damage a tie pecky okolo Matúša Kočnera…

Famine Killjoy: No existujú…  Breaking The Silence (tí sa dajú počúvať) potom je tu Velvet Stone pod vedením Maroša Sobotu a Frequency, ktorých moc nemusím…  Vo Vranove sa dejú koncerty, ale nie také, aké by sme chceli my.
Mám namysli kulturák. Pozvú nejaké kapely, ale vždy dookola  len jemnučký rock, alebo dačo alternatívne a nudné. Keby sme mali tu vystúpiť my, tak už idú na nás s vidlami 🙂 ale možno aj nie… Mali sme tu rock-metalový klub Abadon, kde sme mali bohužiaľ my posledný živák… Dialo sa v ňom niečo, ale skrachovalo to. Proste na taký klub potrebuje mať človek okrem peňazí aj srdce .Tak sme ostali ako ryby na suchu, bez ppči koncertov…

Blekosh: Biznis a šoubiznis nemá rád štýly, ktoré  neprinášajú promoterom lóve proste. A ruku na srdce… Dnes sa uživiť štýlmi death, black  a podobnými brutalikmi je čistá fantazmagória. Preto obdivujem takých bláznov ako sme my, že sa venujú takej hudbe, ale zrejme ich to baví ako nás 🙂

Čo by ste zmenili na Slovenskej scéne, ak by ste mali tu možnosť?

Famine Killjoy: Ja osobne by som dal viac priestoru Slovenskej a českej rockovej a metalovej scéne… Hip hop a tie trápne diskotéky by som zaškatuľkoval na pár mesiacov alebo rokov…

Blekosh: Zakázal by som hip – hop a tie sračky, čo kazia mládež. A niečo by som spravil s rádiami. Tie nehrajú ani len Tublatanku poriadne, kdeže to rock alebo metal. Teda výnimka FM Rádio a štvrtkové metaly tam. Dúfam že to funguje ešte…
Ale to je biznis, aj rádia idú len na tom, čo je v kurze. Metal to teraz nie je. Snáď sa to trocha vráti do stavu rokov 80-90 .

Famine Killjoy: Na metal každý  nadáva, že hulákanie a všetko možné. Ale metalové texty sú normálnejšie  než  čo majú HIP HOPeri alebo raperi, kde každé druhé slovo je kurva alebo piča. Alebo omieľajú, že aké drahé majú a všetko to… By som to celé zakázal také veci. Rádiám by som dal asi po papuli nech hrajú poriadne niečo.
Nato, že koľko rokov je tu poctivý rock a metal, tak je to trochu zaškatuľkované, alebo sa to schováva  v ústraní. Neskôr to snáď opäť príde do módy. V CZ to majú omnoho lepšie. Tam sa furt dačo deje… Či Metallica alebo Rob Zombi,  majú aj rockovo metalové radia ako ROCK MAX a my tu máme totálne hovno !!

Blekosh: Proste nevzdávame to !!  Budeme tlačiť aj tie menej počúvané štýly vpred, aby sa dostali trochu do povedomia ľudí.

Mohli by ste dať nejakú prognózu, ako sa bude podľa vás vyvíjať v najbližších rokoch slovenská scéna a spolu s ňou aj vaša kapela?

Blekosh: Uff no ja som už dlho na tom svete, tak môžem dať prognózu… 🙂  Momentálne nič nenasvedčuje tomu, aby sa nejako slovenská scéna menila… Ostáva mi veriť, že nás bude viac, takých fanatikov a snílkov, ktorí sa budú snažiť zmeniť žalostný stav našej rock-metalovej scény k lepšiemu !! Proste nevzdávať sa a robiť to ani nie preto, aby sa tu niečo zmenilo hneď, pre svoje potešenie a hlavne tých pár skalných, ktorých to baví !! Oplatí sa to robiť aj pre pár ľudí, lebo viem že majú z toho radosť a snáď aj ostatok pochopí o čom to je..
Obdivujem takých maniakov ako je napr. Marek Suchanič, ktorý každý víkend niečo pre nás nachystá v tom svojom LIVE Clube, aj keď to tam nepraská vo šíkoch, je tam dobrá atmosféra a pohoda a toto potrebujeme pre svoje ďalšie bytie !! Kluby, aby nás pozvali sem tam zahrať a doniesť niečo pozitívne..

Famine Killjoy: To netuším vôbec ako to bude celé sa vyvíjať.

Ok no tak ďakujem za príjemný rozhovor prajem všetko dobré a poprosím vás o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Famine Killjoy: Aj my ďakujeme !!  Noo, že som hladnýýýýýýýý, tak mi niečo prineste na jedenie 🙂  Ale nie… Veľa dobrej  hudby počúvajte a snažte sa zúčastňovať na koncertoch, či našich alebo na druhých a podporujte rock a metal, tak ako sa len dá !!

Blekosh: Ja stručne a krátce !! Keep the metal brutale !! Mám Vás rád a dúfam že sa vidíme v hojnosti na koncertoch či už našich alebo len tak !! A vďaka za rozhovor !!

Foto: Swordokult

Youtube ukážka:

Oficiálne linky:
Oficiálny web: http://swordokult.wbl.sk/
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Swordokult/451304058286336
Bandzone: http://bandzone.cz/swordokult

One thought on “Rozhovor s Blekoshom a Faminem Killjoyom zo Swordokultu zo dňa 30.6.2014”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *