Brute – Pillory

bruteobalBlíži sa Gothoom fest, kde sa bude krstiť. Je mi veľkou cťou vyjadriť sa k novo pripravovanému albumu PILLORYod vranovskej crushing death metalovej úderky BRUTE !!! Dúfam, že touto recenziou navnadím fanúšikov tohto, podľa mňa jedného z najlepších zoskupení vo svojom žánri na Slovensku, ktorí už netrpezlivo čakajú na nový album…

Keďže tvorbu Brute poznám od ich počiatkov, môžem smelo povedať, že sa máte na čo tešiť !! Po prvotných peripetiách sa konečne banda okolo Steveho „Brute“ Tokára dostala v polovici mája do vranovského štúdia Tetradot – Petra Tatarku, kde počas troch dní usilovne makali na nahrávaní. Výsledok ich snaženia mi hrá teraz v prehrávači a poviem Vám..  je to nášup na ktorý čakáte !!

Môžem prezradiť, že na albume Pillory, ktorý vyjde v produkcii Gothoom production, bude 11 trackov aj s introm /END UP AS SLAVES/, ktoré Vás hneď na začiatku upozorní na to, že celé CD bude riadny nášup !! Už len samotný názov intra predpovedá, v akom duchu sa ponesú všetky songy, ktoré pojednávajú o ľudských zverstvách. Sú namierené  proti vojnám, riešia psychiku ľudí, vrahov, ale aj sebakritiku, pokrytectvo… Skratka, ukazujú nám obraz tejto doby.

Dvojka nesie názov HIDING BEHIND GOD. Je síce najkratšia, ale jeho údernosť Vás nenechá na pochybách. Tento song sa hráva na koncertoch Brute a máte ho možnosť vypočuť si ho aj na Bandzone. Trojku I AM YOUR CROSS tí skalní taktiež poznajú. Síce po prvých tónoch nadobudnete pocit, že to bude jemnota, ale po chvíli Vás to zatlačí poriadne do kresla. Podľa mňa jedna z naj songov !!

Titulná PILLORY, v štvrtom poradí, je už chronický známa a fans ju poznajú pod krycím názvom Pirohy. Aj keď v texte žiadnu dobrotu v podobe tejto fajnotky nemôžeme očakávať. Päťka: FATAL BLOODSHED OF EMPERORS je vypracovaná do detailu !! Technicky náročná vec pre hráčov na strunné nástroje, ale chalani to zvládajú s  nadhľadom, keďže hru na svojom náčiní dokonale ovládajú. CHASM.. tam sa všetci rútime…

Táto, v poradí šiesta skladba je azda najviac nadupaná. Striedajú sa tam rýchle klepanice s pomalšou pasážou, čo jej dáva zvláštny náboj a kde určite nebudete mať pocit jednotvárnosti. Sedmička VILENESS je môj osobný favorit. Má typický zvuk Brute a nie je to nič pre slabšie povahy. Rýchle pasáže striedajú pomalšie a spolu s gitarovým umením Steveho, Hegrida a Bassa je to dokonalá vec.

Osem.. HOMICIDAL RAGE.. riadny náter pri ktorom už naberáte stav, že by ste už boli najradšej na ich live vystúpení a poriadne sa rozbíjali !! Je plná energie, rytmov pri ktorom Vám zovrie krv v žilách !! Ozaj vražedné besnenie v podaní Brute !!  THE FLAMING INJUSTICE… deviata vec na albume sa nesie v pomalšom tempe, ale to je len zdanie. Hoc začiatok tomu napovedá, ale potom je to to správne tempo, ktorým sú Brute známi.

Desať ..WE ARE THE DAMNED RACE..  čo dodať.. Tu sa naplno prejavuje gitarové umenie členov kapely. Pomerne rýchla, veľmi náročná vec na hranie, kde môžem povedať len jediné.. Klobúk dole páni !! A pomaly sme na konci albumu. Jedenásta VICTIM OF LEWDNESS je vlastne remastrovaná vec z promo albumu Furious pictures and agony z roku 2008 nahratá so živými bicími. Fakt super vecička, ktorá si zaslúži miesto na Pillory.

Čo dodať záverom?  PILLORY je podľa môjho názoru  najlepšia vec, ktorú doteraz Brute  spravili.  

Môj celkový dojem je veľmi pozitívny. Na albume sa striedajú rytmy, nie je to len nejaká bohapustá klepačka. Texty majú výpovednú hodnotu. Konštatujem, že Brute dozrieva ako víno. Ak k tomu prirátam gitarové umenie Steveho Hegrida a jeho typický growl, basovú linku, ktorú zabezpečuje Radko Basso Michalko a skvelé bicie, ktoré nahral Jirka Zajíc z Prahy a pri ktorých počúvaní som mal miestami  pocit, že tento človek ani nemôže byť z tejto planéty. Bubeník, ktorý zasadne za bicie v Brute, bude mať čo robiť, aby zmákol to pekelné tempo.    

Tento album bude fakt pecka na ktorú sa všetci tešíme !!! Chlapci dali tú pomyselnú latku veľmi vysoko 🙂

Lineup :

  • HEGRID – spev, gitary
  • STEVE – gitary
  • RADO – basa
  • DŽUPO – bicie

Tracklist :

  1. END UP AS SLAVES
  2. HIDING BEHIND GOD
  3. I AM YOUR CROSS
  4. PILLORY
  5. FATAL BLOODSHED OF EMPERORS
  6. CHASM
  7. VILENESS
  8. HOMICIDAL RAGE
  9. THE FLAMING INJUSTICE
  10. WE ARE THE DAMNED RACE
  11. VICTIM OF LEWDNESS

Rok vydania: 2014

Vydavateľstvo: Gothoom production

Youtube ukážka:

Oficiálne linky:
Facebook: https://www.facebook.com/pages/BRUTE/190131187712229
Bandzone: http://bandzone.cz/brute

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *