Rozhovor s Wigom Mortariom zo dňa 16.7.2014

wigoBratislavská kapela Vortex Unit nedávno vydala vo vydavateľstve Gothom Productions zaujímavú prvotinu – Nec Plus Ultra. V ich radoch pôsobí aj známa persóna bratislavskej scény Wigo Mortarius. Prajem príjemné čítanie:

Zdravím Wigo. Začneme trochu netradične. Pamätám si, že prvý rozhovor, čo sme spolu mali (ešte v úplných začiatkoch môjho zinu) sme viedli ohľadom  konca The Crypt. Mohol by si povedať, ako si sa potom dopracoval k tvojej súčasnej kapele Vortex Unit?

Wigo Mortarius: Koniec The Crypt prišiel zhodou náhod niečo po tom, ako sme sa dohodli s bývalými členmi na zmene názvu. Inak povedané The Crypt ako pôvodná kapela by asi zanikla aj keby ostaneme fungovať ako pôvodná zostava. Názov sa menil z viacero dôvodov.
Jeden z nich bol príchod speváčky a zapojenie symfonických partov do existujúcej muziky, čo muselo logicky zmeniť aj ráz songov a teda nasmerovali kapelu do nových vôd aj keď na pôvodnom základe. Tak isto sme sa rozhodli odbremeniť od starého názvu, pri ktorom by sme sa ťažko zbavovali škatuľky. Nebolo to ľahké opustiť názov, na ktorom pracujete s obmenami okolo 14-15 rokov, ale stačí jeden dobrý album a s novým menom sa dá posunúť ďalej ako so starým za celých tých cca 15 rokov.
Ešte pred zmenou názvu sme dostali ponuku na vydanie nového materiálu od Peťa Beťka z Gothoom Productions, na ktorom sa pracovalo a v podstate sme ho aj hrávali na koncertoch. Okolnosti však zariadili, že ja a Bestial sme sa rozhodli opustiť Slovensko. S vidinou lepších podmienok práce a teda aj hudby sme odcestovali do UK. V tomto memente sa v podstate Crypt rozpadá a prestáva fungovať. Ešte pred opustením Slovenska sme s Bestialom kontaktovali všetkých členov, so snahou nahrať aspoň v domácich podmienkach nacvičený materiál, aby nezapadol prachom v šuplíku. Doplnili sa ženské vokály a symfonické pasáže, a spravil sa finálny mix v štúdiu Shaark v ČR. Potom sme odcestovali do UK a mali sme vyše roka iné starosti ako hudbu a preto tento materiál ležal ľadom.
Nakoniec osud zariadil, že som sa z UK presunul do ČR a teraz do SR. Peťo Beťko ma kontaktoval a vložil mi chrobáka do hlavy, aby som rozbehol koncertnú zostavu Vortex Unit. Nakoniec sa chrobák stal realitou a teda aj vydanie materiálu nadobudlo zmysel z pohľadu vydavateľstva.
Doposiaľ môžem povedať, že z pôvodnej zostavy Crypt/Vortex Unit som ostal už len ja a Siren, ale obklopil som sa šikovnými hudobníkmi z BA a okolia, s ktorými nový názov naberie ešte len zaujímavé kontúry.

Kedy vlastne vznikli skladby, ktoré sa objavili na súčasnom debute?

Wigo Mortarius: Skladby vznikali ešte v zostave Crypt a dokonca niektoré aj bezo mňa, nakoľko som bol ešte predtým v Írsku. Skladby sú teda cca 3-4 roky staré. Finálnu podobu dostali cca pred dvoma rokmi, kedy sme doplnili symfonické party a ženské spevy. Skladby sú autorsky hlavne Bestialova robota a vyladené uchom majstra Feďu, ktorý nám v tom čase obrábal bicie. Samozrejme Sargon aj ja sme prispeli svojou časťou a výsledok je možné počuť na EP. Sympho som už dorábal len ja s Bestialom a ženské spevy sú práca Siren a Bestiala.

Mohol by si trochu predstaviť ich textovú náplň?

Wigo Mortarius: Keďže texty sú Bestialova robota ako som spomínal, tak ti dám jeho vyjadrenie:

,,Texty sú zmeskou filozofie a mysticizmu prelínajúce sa s rôznymi obrazmi a predstavami, v snahe najlepšie zachytiť víziu v danej chvíli. Najpravdepodobnejšie budú ovplyvnené Zarathustrom a Ovidiovymi metamorfózami,  ktoré som v danej dobe čítal. Ďalšiu analýzu textu už nechám na čitateľa, nech si spraví svoj vlastný obraz, keďže to je ich hlavnýmúčelom”.

Keď už spomínaš Bestiala, tak ako vlastne teraz spolu fungujete, keď teraz pôsobí v Anglicku?

Wigo Mortarius: No v podstate od kedy som sa rozhodol dať dohromady novú zostavu tak spolu nefungujeme. Prebral som to s ním a podporil tento zámer. On svoje nápady zhmotní v dákom projekte podľa toho ako mu čas a energia v UK dovolí, nakoľko je dosť vyťažený.

Tradičná otázka. Na Slovenskú a v Čechách je akási móda vracať sa k rodnej reči. Je možné, že niekedy spravíte aj niečo so slovenským textom?

Wigo Mortarius: NIE, pokiaľ to je kapela v ktorej mám určité slovo na jej chod. Slovenčina je príliš ľubozvučný a mäkký jazyk na metal z môjho pohľadu, v porovnaní angličtinou či napr. nemčinou. Pre mňa to nemá tie správne gule. Možno do istých foriem folkmetalu to je použiteľné, ale mne osobne sa to nepáči aj keď som Slovák. Jediná výnimka by mohla byť, keby spracujeme nejakú slovenskú klasiku, ktorá bude toho hodná a vyznela by fajn aj v symfo-metalovom prevedení.

Mohol by si aspoň približne povedať, kedy bude vonku nejaký full album?

Wigo Mortarius: Dúfam, že v prvej polovici budúceho roka. Materiálu máme kopec a postupne na ňom pracujeme. Predtým ale ešte chceme spracovať singel, ktorý by mal viac-menej webovú formu a bude to ochutnávka z toho, čo bude môcť poslucháč očakávať na full albume. Bude to také premostenie tvorby pôvodnej zostavy The Cryp/VXT a tej novej zostavy, s ktorou sa hudba posunie zasa o kus ďalej po všetkých stránkach. Keď to všetko zvládneme, tak ako si predstavujeme, tak sa máte na čo tešiť 🙂 🙂

Ako to vyzerá s pripravovanými koncertami?

Wigo Mortarius: Tak momentálne najzásadnejšia akcia, ktorá preverí novú zostavu bude určite Gothoom Festival v Novej Bani,kde by sme radi nové EP aj pokrstili. Potom sú v pláne koncerty v Bratislave koncom augusta a v Brne na Pagan Black Night Vol.6. Týmto by som rád oslovil všetkých organizátorov koncertov, aby sa nám ozvali a určite sa dohodneme na spolupráci nakoľko sme práve v štádiu zháňania akcií pre podporu EP-čka. Od septembra sme pripravený spraviť smršť tam, kde sa objavíme 🙂

Sú v pláne aj nejaké výjazdy mimo Slovensko, Čechy?

Wigo Mortarius: No ako som spomínal tak je to Brno, ale určite sa budeme tlačiť smer Morava a Čechy, nakoľko tam sa vždy budeme cítiť ako doma a vždy sme tam mali len dobré ohlasy. Samozrejme si chceme podmaniť celú Európu, svet, vesmír atď… Ale postupne haha 🙂 🙂

Ako vyzerá civilný život členov Vortexu?

Wigo Mortarius: Tak ako väčšina ľudí v tomto vtipnom štáte buď pracujeme, študujeme alebo oboje.  Každý sa snaží zlepšovať si svoje možnosti ako môže a popritom si robiť priestor pre hudbu, ktorú milujeme. Dvaja členovia majú okrem Vortex Unit aj svoje pôvodné kapely, takže si vieš predstaviť, že toho času, popri práci a hudbe, na tie “civilné” veci moc neostáva. Ale vybrali sme si život hudobníkov a teda venujeme energiu, čas a prostriedky hudbe, lebo s ňou chceme niečo dokázať. Keby sme feťáci asi máme menej stresu, ale asi by nás to nenapĺňalo… Fet príde neskôr,keď budeme Metallica cha cha 🙂 🙂

Čo sa zmenilo v tvojom civilnom živote od nášho prvého rozhovoru okrem novej kapely?

Wigo Mortarius: No bolo to hlavne kopec cestovania. Z UK som sa presunul do Českej republiky, kde som rozbiehal novú kapelu Sherwedd s bývalými členmi Everlasting Dark v Olomouci. Následne znova kvôli práci som sa presunul do Brna, ktoré by som označil za základňu a hniezdo českého (nielen) black metalu a postretal som zaujímavých ľudí a vo všeobecnosti sa mi to mesto a ľudia veľmi páčia.V tom čase prišlo rozhodnutie nakopnúť Vortex Unit a teda môj život bol zrazu cestovanie, ktoré nemalo konca, lebo jeden víkend Olomouc a druhý víkend Bratislava kvôli skúškam s kapelami. Nakoniec som sa musel vzdať kapely Sherwedd, nakoľko som to už nestíhal ani časovo, ani finančne a presúval som sa do Bratislavy znova kvôli práci a samozrejme kapele Vortex Unit. Takže staronové začiatky v Bratislave, viac kľudu a menej lietania sú výsledkom, čo mi pomáha všetku zvyšnú energiu venovať kapele. Po menšej pauze som znova začal leštiť činky a trochu naberať kondičku, lebo VXT vystúpenia, tak ako boli aj tie s The Crypt nebudú o pasivite, ale o pohybe, takže sa to hodí 🙂

Keďže píšeš, že si toľko cestoval tak skús porovnať metalovú scénu v Čechách a UK. V čom sa líši napr. od  Slovenskej?

Wigo Mortarius:Česká scéna je dosť podobná tej slovenskej, ale minimálne na Morave som mal pocit, že je to tam také viac metalovejšie z pohľadu tej oldschoolovosti. Stále veľa metlákov má dlhé vlasy a fakt sa tam vyskytujú aj metalisti v rokoch a dlhými vlasmi v koži a železe, čo už na SR je pomaly rarita a mladí tu radšej preberajú všetky trendy od emo, cez šiltovečky, až po hipsterský debilný image. Takže pre mňa taký príjemný návrat v čase a už sa teším na koncerty v ČR s VXT. V UK to by ti vedel Bestial rozprávať, nakoľko on tam stále funguje. Je tam dosť problém nájsť hudobníkov pre metal typu death-black, aspoň z pohľadu cudzinca. Je to úplne iná mentalita ľudí a UG funguje akosi inak a pre nás možno nepochopiteľne. U nás funguje UG skôr na tej svojpomocnosti alebo pomoci jeden druhému, v rámci scény (aj to už nie je, čo bývalo). Tam si kapela platí agenta, čo im dohadzuje koncerty a všetko je to také skomercionalizované. Skôr tam frčia moderné metalové štýly ako HC, heavy či rokec. Kapely napríklad skúšajú tak, že sa zložia 1x do týždňa na štúdio po 3h napr. a tak skúšajú, nakoľko prenajímať si full-time miestnosť by bolo drahšie ako toto riešenie. Takže z pohľadu začínajúcej kapely mi prídu možnosti ČR-SR UG viac friendly ako v UK. Dostupnosť nástrojov a techniky je samozrejme opačný pomer, ale to už je iná téma. Ale kdekoľvek na svete sa dá fungovať, len treba nájsť správnych ľudí aby to ladilo spoločne a potom sa dá robiť fajn hudba bez ohľadu na štát.

OK, tak už budeme končiť. Najskôr by som ti poďakoval za zaujímavý rozhovor a taktiež ťa poprosil o nejaký odkaz pre čitateľov Metalmania-Magazínu.

Wigo Mortarius: Ja ďakujem za priestor vo vašom webzine. Chcem poďakovať bývalým členom za ich energiu, čas a nápady. Taktiež novej zostave, vďaka ktorej môže existovať Vortex Unit naďalej a v neposlednom rade vydavateľstvu Gothoom Productions, že nás zobralo pod svoje krídla a pomohla EP-čku Nec Plus Ultra, uzrieť svetlo sveta. Všetkým čitateľom a fanúšikom chcem poďakovať za každú kritiku aj pozitívnu aj negatívnu a ideálne ak nám ju povedia rovno do očí, čo znamená, že prišli na koncert a podporili scénu, čo je najdôležitejšie, aby bolo pre koho hudbu robiť. Tešíme sa na vás na Gothoom Feste v auguste a všetkých ostatných koncertoch, kde budeme môcť predviesť náš pohľad na hudbu 🙂

Foto: Wigo Mortarius

Youtube ukážka:

Oficiálne linky:
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Vortex-Unit/106239549442322
Bandzone: http://bandzone.cz/vortexunit

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *