Martin Fedorčák, Martin Vanko (Begun) – ,, Vo svete sa analóg znova stáva trendom…“

martin begunDvaja členovia slovenskej scény – spevák Martin Fedorčák a gitarista Martin Vanko u prešli viacerými kapelami (Faderay, Lunatic Goods, Friday Whiskey). Pred časom dali dokopy nový spolok Begun a taktiež už stihli vydať prvotinu, trojskladbové EP, ktoré si všimlo viacero slovenských internetových magazínov. Som rád, že napriek svojej nesmiernej vyťaženosti si našli čas a poskytli tento rozhovor.

Zdravím Martinovia  O vás je známe, že svojho života prešli už viacerými kapelami. Ako ste sa dopracovali, až k Begun.

Martin Fedorčák: Z mojej strany to bola síce dlhšia cesta ale zato priamočiara.

V prvom rade som vždy túžil po kapele, v ktorej by som nemusel robiť v muzike žiadne kompromisy ,hrať výhradne to čo ma baví a kde by som mal po boku skvelých muzikantov.

Takže neostávalo než hľadať, presúvať sa Slovenskom a pátrať po nich. Nakoniec oni našli mňa, teda bubeník Otto na mňa narazil v martinských hudobninách, potom sa to už nejako zbehlo do dnešnej podoby

Za seba môžem povedať že som bol vo viacerých bandách ale nikdy to nebolo ono , nemalo to správny smer, a ťah na bránku. Hrozne málo ľudí ma ambíciu robiť výhradne vlastnú muziku, a nezaoberať s covermi.

Martin Vanko: U mňa sa to začalo stretnutím v skúšobni s Martinom, naším spevákom, kde ma raz pozval bývalý  bubeník, spoluhráč z kapely Reform – Otto. Tak ako pri každom prvom stretnutí, zo spoločnej hry a improvizácie som mal radosť, preto som nemal pochybnosti že chcem  pokračovať týmto smerom.

V priebehu mesiacov sme spoločne našli a vykryštalizovali spoločný program, ktorý nás napĺňal.  Martin tomu celému dal tvar, vymyslel názov, logo, písali sme pesničky… A takto sa to celé začína…

Z môjho osobného pohľadu, bol som vo veku kedy som sa hľadal. A po hudobnej stránke mi títo dvaja hudobníci ukázali cestu po ktorej som chcel kráčať. Som rád, že som ich stretol, veľa som sa od nich naučil, čo do veľkej miery sformovalo aj našu neskoršiu tvorbu.

Nové EP

Predstavte trochu vaše EP.

Martin Fedorčák: Takže je to EP pomenované alebo označené len číslom I., z čoho vyplýva, že budú nasledovať ďalšie. Osobne verím, že sa nám do budúceho leta podarí natočiť ďalšie dve. Vidíme v tom praktickejšie riešenie, ktoré vyhovuje kapele aj fanúšikom.

Myslím, si že je lepšie prísť v priebehu roka napríklad s tromi EP, než s jedným regulárnym albumom trebárs za dva roky. Vydanie albumu je časovo aj finančne náročnejšie, takto ľudia môžu dostať vždy v rozmedzí pár mesiacov čerstvú porciu muziky,  stiahnuť si ju alebo si ju kúpiť na koncerte, alebo cez merch za smiešne 3 eurá.

Éra kupovania CD je dávno za nami. Sme predsa len na Slovensku kde sa muzika berie ako samozrejmosť, nie ako umelecká hodnota. Myslím si, že ľudí ktorí si CD stále kupujú je čím ďalej tým menej. K samotnému EP, obsahuje tri skladby a nebol to ľahký vyber 🙂

Materiálu je viac než dosť, no chceli sme nahrať predovšetkým takú hudobnú vizitku, kde by sme ukázali, že nám nie je cudzí metal, rock‘n‘roll, ani tradičné akustické rockové balady. Osobne som veľmi rád ,že sa nám za tri dni podarilo nahrať všetky tri skladby, ktoré nakoniec boli v našom finálnom výbere.

Martin Vanko: Naše tri skladby sú predovšetkým pestré a každá v sebe nesie svoju myšlienku, s ktorou sa všetci stotožňujeme.

Hudba ktorú píšeme je z nášho života a inspirovaná tým, čo prežívame a cítime.  Titulnú skladbu Orphanage vnímam ako generačnú výpoveď, kde sa snažíme ukázať naše pocity. Tears from stone, je Maťova skladba a za tie roky som sa s ňou zrástol tak, ako sa len dá 🙂

Je pre mňa česť, že môžem interpretovať túto pieseň, pretože sa stotožňujem s myšlienkou, ktorá sa nachádza v texte.  Z poslednej veci na našom EP, Slave to Grind, ide energia starého rock‘n’rollu. Osobne v nej najviac cítim rebelstvo a živelnosť nás samotných, zachytáva energiu, akou sa chce kapela prezentovať 😉

Martin Fedorčák: S nápadom na song Orphanage, ku ktorému sa práve púšťame do točenia klipu prišiel Martin. Ja som pridal spevové linky a text. Som tvor ktorý sa vo všetkom čo sa ho týka alebo zaujíma extrémne vŕta a ide do hĺbky. Niekedy už to štve aj mňa samého 🙂

Text je vlastne o našom neviditeľnom väzení v ktorom všetci žijeme, v systéme kde za nitky ťahajú  tyrani moci. Naozaj má človek niekedy pocit, že je opustenou sirotou tohto sveta. Na obyčajnom človiečiku nikomu nezáleží. Dnes je omnoho ľahšie ľudsky padnúť na dno ako v minulosti.

Vytráca sa cit , empatia , porozumenie a ľudskosť. A o to vlastne v tejto skladbe ide. Dúfam , že sa podarí tieto idey dostať do klipu a keďže to bude robiť Enrik z Mystika Production, verím, že to bude riadny náklad, ktorý rozvíri vody slovenskej rock metalovej scény 😀

Veľký album?

S tým musím bohužiaľ súhlasiť, že sa dané veci vytrácajú. Ty Martin si spomínal, že EP sú podľa teba praktickejšie. Ale bude neskôr aj veľký album?

Martin Vanko: Rozhodne, ako každá kapela, aj my chceme vyprodukovať celý album, na ktorom je vždy omnoho viac práce. Všetko sa ukáže po čase, keďže človek musí vždy brať ohľad aj na financie a naše možnosti. Ale verím, že sa nám to podarí. Zatiaľ sa držíme plánu a budeme pracovať na ďalších EP, aby sme v krátkych intervaloch mohli naším fanúšikom prinášať novinky.

Martin Fedorčák: Ako hovorí Maťo… Dúfam, že áno. Snáď  to nevyznie cynicky, ale záleží to vo väčšej miere na tom či sa nám podarí dať dokopy financie, z ktorých by sme dokázali zrealizovať nahrávanie podľa našich predstav – to znamená analógovo, tak ako nahrávali všetky legendy ktoré v kapele milujeme a sú našimi vzormi. Bol by to splnený sen.

Analóg poskytuje úplne inú dynamiku a pestrosť zvuku. Samotný album pokiaľ by vyšiel tak by vyšiel okrem CD aj na klasickom čiernom vinyle. Do LP platní som sám fanatik.

Pracovať s 8 a 16 stopovými pásmi je síce omnoho ťažšie než nahrávať digitálne, čo dnes dokáže takmer každý amatérsky muzikant doma za pomoci notebooku a softvéru, ale výsledok je o to lepší. Snáď sa to podarí 🙂

A sú aj na Slovensku štúdia, kde sa da nahrávať analógovo?

Martin Vanko: Verím, že aj na Slovensku sa nájdu takéto štúdiá, osobne však viac verím zahraničným štúdiám, nakoľko ich výsledky vykazujú vyššiu kvalitu.

Martin Fedorčák: Jedno štúdio je dokonca na východnom Slovensku. Vo svete sa analóg znova stáva trendom a pomaly to  preniká aj k nám.

V Bratislave je taktiež, no zatiaľ je pre nás ešte priskoro sa zaoberať výberom štúdia. No kritérium bude, aby sme mohli nahrávať simultánne naraz celá kapela. Nahrávky ktoré vznikli takto, sú podľa mňa tie naj. Z novších sú to napríklad dva posledné Slashove albumy.

Koncerty

Ako to vyzerá zatiaľ s koncertnou podporou EP?

Martin Fedorčák: Dosť blbo, lebo všetci sme hrozne leniví 🙂 Ale nie. Pár veci nám úplne neklaplo, ale to sa stáva. Muzikantský život je o tom že nikdy nič nevyjde na 100% a musíš riešiť veci za pochodu 🙂

Martin Vanko: Rozhodne treba podporiť naše prvé EP koncertmi, no momentálne sme toho názoru, že by sme mali EP podporiť aj klipom preto sa chceme pustiť do tejto práce.

A potom budú aj koncerty?

Martin Vanko: Ja verím že áno a hlavne aby sme mali pre koho hrať..

Martin Fedorčák: Áno, plánujeme oficiálny krst, kde si zahráme my a dve kapelky ako hostia, plus špeci hosť bude  človek ktorý nám príde pokrstiť EP. To si zatiaľ nechám pre seba, bude to prekvapko pre všetkých, ktorí prídu 🙂

Martin Vanko: Čo vyzerá sľubne, tak na leto nám potvrdili pár festivalov a verím, že ich bude omnoho viacej. V dnešnej dobe je dosť náročné ísť na vlastnú päsť a brázdiť kluby. Situácia na Slovensku a blízkom okolí je omnoho horšia, ako pred pár rokmi a ľudí na koncertoch je čoraz menej. Preto sme opatrní, aby sme nezbankrotovali.

Zahraničie?

Chápem a dačo do zahraničia nechystáte?

Martin Vanko: Samozrejme že chceme tlačiť našu muziku každým smerom. Texty sú v angličtine, zrozumiteľné v dnešnej dobe takmer každému. Preto sa potešíme, keď sa nám to podarí.
Čo  vyzerá perspektívne, tak  je Česká republika. Zahŕňa širšie publikum toho žánru a možnosti prezentovať sa. Je pravdepodobné, že sa vyberieme tým smerom 😉

Martin Fedorčák: Asi ako každá banda s ambíciami, aj my chceme osloviť okrem tunajších rockových a metalových fanúšikov, aj tých v zahraničí.

Myslím, že klip k titulnému songu Orphanage bude tým pravým. Prakticky youtube a iné portály umožňujú kapelám, nech  už sú zo Slovenska alebo odkiaľkoľvek, osloviť fans na celom svete.

Verím, že až bude muzika podporená aj klipom tak sa nám podarí upútať ľudí aj mimo našich hraníc. Zatiaľ máme veľmi dobré odozvy z Čiech, takže v lete sa určite v rámci festivalov objavíme aj práve tam.

begun 2014

Členovia Begun

Porozprávajte nám niečo o civilných záujmoch, záľubách a povolaniach členov Begun?

Martin Vanko: Ťažko povedať, že o záujmoch. Venujem sa hlavne práci na novom hudobnom nástroji, z čoho mam radosť ako pri hobby, ale vnímam to ako serióznu prácu, ktorá ma raz môže živiť, tak isto ako hudba. Momentálne sú tieto aktivity hlavnou náplňou môjho života a sem tam nejaký šport a cestovanie nesmie chýbať. No času je dosť málo na to, aby som sa stíhal venovať aj ďalším veciam, ktoré mám rád.

Martin Fedorčák: Moje civilné záujmy a záľuby spadajú pod Begun. Moja kapela je mi aj koníčkom  zároveň. Pokiaľ to chceš tlačiť neustále dopredu zaberie to dosť veľa času. Som hrozný fanatik a som schopný riešiť veci okolo kapely prakticky neustále. Niekedy ma musia ostatní brzdiť s tým, aby som si dal pohov 🙂

Ale prakticky u mňa sa to stále toči okolo muziky. Či už hrám na gitare, spievam, alebo počúvam muziku z vinylu  (tie zbieram) a môj ďalší fetiš – milujem staré vintage gitary, najmä Gibson Les Paul, to je pre mňa zhmotnenie dokonalosti. A dať si dobré červené víno, ale sakra to nie je záľuba, ale skôr potreba 🙂

Oťťas náš bicman, je prakticky, okrem času keď sa stará o  svojich domácich maznáčikov, ktorými sú had Jimmy a 4 tarantuly, neustále za bicími – rovnaký blázon ako ja a Maťo.

A Vlaďan, náš basák. Vieš, že neviem? Tuším baby, to je jeho záľuba i koníček 🙂

Iné kapely?

Hráte ešte niekde, alebo Begun je vaša jediná kapela?

Martin Fedorčák: Ja výhradne Begun. Chcem sa sústrediť len na našu kapelu, fungovať vo viacerých je hrozne náročné, čo ti vie potvrdiť aj Martin 🙂

Martin Vanko: Včera som ukončil spoluprácu s kapelou Lunatic gods, posledným koncertom v Košiciach. Som rád, že sme sa rozišli ako kamaráti a od dnešného dňa mám iba jediný projekt a to je kapela Begun.

Martin Fedorčák: A ja mám tiež skúsenosť s tým, že pokiaľ chceš muziku robiť na 100 % nemôžeš svoju energiu deliť medzi dve alebo tri kapely. Skôr či neskôr ti dôjdu baterky, alebo nastanú organizačné ťažkosti.

A to len kvôli Begun si sa rozišiel s Lunatic Gods, či boli tam aj nejaké problémy?

Martin Vanko: Nenazýval by som to problémy, mám  veľa aktivít a nestíhal som podstatnejšie veci. Druhý dôvod je, že ja som vždy cítil ako hosť v kapele Lunatic Gods, po hudobnej stránke to nie je moja šálka kávy.

Hudobné začiatky

Porozprávali by ste mi vaše muzikantské príbehy? Ako ste z hudbu začali a podobne…

Martin Vanko: Mal som desať rokov, rodičia ma prihlásili na gitaru a štyri roky ma to nebavilo. Nútili ma cvičiť. Neskôr som spoznal elektrickú gitaru a bigbít, potom metal a už sa to postupne na mňa valilo. Spoznával som čoraz viac štýlov a kapiel, učil som sa všetko, čo sa mi páčilo.

Pred troma rokmi som sa prihlásil na konzervatórium na elektrickú gitaru a teraz sa snažím  sám vyprofilovať vlastnou hudbou a spolu s kapelou Begun sa mi to darí 😉

Martin Fedorčák: Mňa ešte ako krpca brávali rodičia na koncerty, kde som bol často vôbec najmladší fan. Ako trojročný som sa z otcových pliec díval na Tublatanku, Team, Metalindu, takže rocker som od ranného detstva 🙂 Ako 5 ročného ma šupli na klavír k súkromnému učiteľovi, keďže na ZUŠku neberú deti v predškolskom veku.

Písať ani čítať som ešte nevedel, no noty som už poznal 🙂 Neskôr, keď ma na ZUŠku chceli preložiť, nebolo už v rámci klavíra voľné miesto tak som skončil u učiteľa akordeónu. Tam sa mi výuková metóda základných umeleckých škôl dokonale sprotivila.

Ako 14 ročný som oprášil maminu gitaru. Začal som ZUŠku neskutočne flákať a ako 15 ročný som už mlátil do môjho prvého Les Paula, ktorý som si vybojoval od rodičov. Na strednej to už bol samý blic a mnohohodinové cvičenie.

Vieš miesto školy človek sadol na bus a šiel do skušobne odcvičil 6 hodín a potom domov 🙂 Krásne školské časy. Takže začínal som ako gitarista a stále sa tej gitary neviem zbaviť, aj keď v rámci Begun by som sa rád venoval výhradne iba spevu…

K tomu som sa dostal jednoducho tak, že nebol nik iný, kto by sa za mikrák postavil, chalani rozhodli a tak je zo mňa okrem gitaristu aj spevák 🙂

Slovenská scéna

Čo by podľa vás bolo treba zmeniť na Slovenskej hudobnej scéne?

Martin Vanko: Á, zákerná otázka 😀 No, neviem ako by sa to mohlo napraviť, možno iba viacej mravnosti by sa pýtalo.

Martin Fedorčák: Hrozne záludná otázka. Záleží na tom, čo považujeme za slovenskú hudobnú scénu. Ja si myslím, že situácia, či už sa pozrieš na undergroundové kapely, kam vlastne spadáme aj my, alebo na komerčnú scénu, ktorá sa objavuje aj v rádiách, odráža spoločenskú situáciu a problém ktorý sa týka nielen hudobnej scény. A to je konzum…

Ľudia sa uspokoja s čímkoľvek, nejdú po kvalite. Tá kvalitatívna latka, ktorá je nám podsúvaná výraznejšie posledných 10 rokov vo všetkých sférach, nás postupne ako národ (ale týka sa to celej Európy) degraduje na úroveň kultúrnych barbarov, ktorí skutočným hodnotám prestavajú rozumieť, odmietajú kvalitu a radšej siahnu po lacnom balaste ktorý je stráviteľnejší.

Môj názor je že sa to zmení k lepšiemu, časom. Hudba je reflexia spoločnosti, až sa zmenia spoločenské hodnoty, prestaneme tak masovo hltať brak a vrátime sa ku kvalite tak sa situácia na hudobnej scéne sa zlepší.

Čiže šancu na zmenu ešte máme?

Martin Vanko: Na toto sa nedá odpovedať, budúcnosť ešte nevidíme 🙂

Martin Fedorčák: Určite. Teda pevne v to dúfam 🙂

Ok, tak ďakujem Vám obom za výborný rozhovor a ako tradične poprosím o nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov

Martin Vanko:  Prajem im veľa dobrej muziky 🙂

Martin Fedorčák: Úúú odkaz… Tak rozhodne nech v tomto šialenom svete nezblbnú, nenechajú sa nikým pritlačiť k múru  a nech nikdy nemajú strach urobiť zmenu a žiť život  tak ako chcú oni. A k tomu všetkému veľa dobrej muziky, dík za rozhovor 🙂

Foto: Begun

Youtube ukážka:

Linky:
Facebook: https://www.facebook.com/begunband
Bandzone: http://bandzone.cz/begun

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *