Perseus – Říše vlků

prvPred časom sa nám ,,z českých luhů a hájů“ o slovo prihlásila jedna zo stálic tamojšej metalovej scény Miroslav Spilka.

Toho si mnohí pamätajú z kapely Calibos a neskôr Calibos M. S. No po istých problémoch sa rozhodol obmeniť zostavu (prišli noví členovia – Honza Krmela a Radovan “Rock” Bečák) a vystupovať pod novým názvom – Perseus.

Na prvotinu Říše vlků umiestnili 9 skladieb, vo veľmi slušnom zvukovom kabáte.

Čo ma potešilo, že ešte pred jeho vydaním mi sám M. Spilka v osobnom rozhovore prezradil, že sa tam nebudú nachádzať žiadne úlety typu Krádež, Teplejch Bar a podobne (viem, že nejakí majú radi aj tento typ skladieb, no ja medzi nich nepatrím). Texty piesní na tejto fošni sa nesú skôr v historickej a mýtickej rovine.

Po vypočutí – Perseus a Krkavčí věže som do albumu vkladal veľké nádeje, no bohužiaľ čo sa týka úvodu som trochu z toho vytriezvel 🙁 Prvá, Kŕíže na obzoru by ani nebola taká zlá, ale chcelo by to o niečo lepší nápad, čo sa týka gitár a ide mi trochu na nervy aj to samé oooooooo. Probuď se aj Hraběnka Báthoryová sú na tom síce o niečo lepšie, ale stále to nie je ono.

Perseus  sa prvý krát na plno predvedú až v ďalšej – Olomouc 1241. Hovorí sa v nej o bránení Olomoučanov proti tatárskemu útoku. Ma baladický úvod so stredovekým motívom, ktorý sa neskôr zmení v dramatickú metalovú jazdu, čo je možné chápať ako akúsi metaforu na dejiny a tieto motívy sa budú striedať až do konca.

Na pozícii päť budeme mať baladu Sám ze dvou. Ta ničím neurazí, ani nezaujme, no Krkavčí věže bude už o niečom inom. Tak vyzerá pravý ,,metalový nářez“. Chytľavá vec, výborne gitarové motívy a rýchle tempo.

Putovní dluh je ďalšou baladou na CD a podľa mňa je určite vydarenejšia ako ta prvá, hlavne pre oveľa lepšiu melódiu a je aj chytľavejšia. Vyššie zmienená, epická Perseus je krásnou ukážkou, potenciálu týchto muzikantov.

Je to niečo ako Krkavčí věže, ale je o niečo lepšie spravená a má a aj výborný text (hlavne refrén: Svírá meč a štít, v srdci Andrométu. Calibos už není, Preseus vše změní. Hlavou Medůzy, hledí na Krakena. Z Krakena je kámen, se zlem už je ámen…). Veľmi rád by som ju zažil aj naživo.

Záverečný song, S páskou na očích je celkom v pohode čo sa týka gitár, ale neviem. Text mi príde dosť klišovitý (nešťastná láska), ale myslím, že si nájde svojich priaznivcov.

Napriek určitým nedostatkom, kapelu Perseus považujem za zoskupenie, ktoré ma v sebe veľký potenciál. Ak dané nedostatky odstránia, tak budú určite patriť k špičke česko-slovenskej metal scény 🙂

Lineup:

  • Miroslav Spilka – spev
  • Radovan „Rock“ Bečák- gitara
  • Honza Krmela – gitara
  • Lukáš „Insun“ Vymětal – basgitara
  • Robert Vémola – bicie

Tracklist:

  1. Kříže na obzoru
  2. Probuď se
  3. Hraběnka Báthoryová
  4. Olomouc 1241
  5. Sám ze dvou
  6. Krkavčí věže
  7. Putovní dluh
  8. Perseus
  9. S páskou na očích

Rok vydania: 2014

Vydavateľstvo: IFA – Records

Youtube ukážka:

Linky:
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Perseuscz/65330719801546
Bandzone: http://bandzone.cz/calibosms

Hodnotenie: 4,5

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *