Michal Kolejak ([sic]) – ,,Hudba (a text ako jej komplexná zložka) má byť hlavne o pocitoch”

Michal Kolejak[sic] sú kapelou so zaujímavým názvom a ešte zaujímavejšou muzikou. Ich novú nahrávku Comotion Pictures mixoval človek, ktorý patrí medzi svetovú špičku v podobnej oblasti a kamoš Lukáš „Bukáčo“ Polák, píšuci pre www.metalexpres.sk ju zaradil do skupiny albumov, pri ktorých počúvaní je hrdý na to, že je Slovák. My sa k nemu len pripájame. Prečítajte si tento rozhovor s ich gitaristom Michalom Kolejakom a dozviete sa viac:

Zdravím Michal. Prvé čo ma na vašej kapele upútalo bol názov [sic]. Mohol by si prosím povedať, čo vyjadruje a ako ste sa preň rozhodli?

Michal Kolejak: Ahoj, názov pochádza z latinčiny a znamená “takto”, “tak” alebo “pravé tak”. Píše sa to v hranatých zátvorkách, čo znamená, že ide o neobvyklý pravopis, interpunkciu alebo iný jav a je doslovnou interpretáciou citovaného originálu.

Ide väčšinou o archaické alebo neobyčajne slovo napísané presne. Rozhodovanie pre a preto si už nepamätám, ale prišlo nám asi originálne a netradičné.

Porozprávaj niečo o vašom novom albume – Commotion Pictures.

Michal Kolejak:: Nový album vydávame po 3 rokoch a je nasledovníkom albumu Selfsketch. Nahrávali a mixovali sme ho od začiatku tohto roka. Mastering nám robili Alan Douches z USA (Motorhead, Converge, Thrice, Caniball Corpse,…). Vydávame ho sami a je v predaji od 29. septembra na bandcamp.com ako digital download a aj ako luxusný digipack od nášho dvorného grafika Martina Kolejaka.

Ako sa vám vlastne podarilo dostať k Alanovi?

Michal Kolejak: Nad alternatívou dať mastrovať album mimo SR sme rozmýšľali dlhšie. Chceli sme mať od nahrávky väčší odstup, čo je v tomto prípade ideálne. Alana nám odporučil náš kamarát Jakub Hribik z kapely Momma Knows Best, nakoľko im v minulosti mastroval Alan singel a boli s výsledkom veľmi spokojní.

Ako vyzeral tvorivý proces a ako dlho ste naň tvorili skladby. Nechýba tam zaujímavá atmosféra, rôzne zmeny nálad, rôzne hlasové polohy a podobne, preto si myslím, že to muselo byť pomerne náročné alebo sa mýlim?

Michal Kolejak: Myslím, že náročne to nebolo. Hudba, ktorú robíme nás baví. Album začal vznikať v podstate hneď po vydaní predošlého albumu Selfsketch, kedy sa nám už hromadili nové nápady a myšlienky.

V podstate sme na pesničkách pracovali až do konca nahrávania, nakoľko sme ešte aj počas samotného nahrávania výrazne menili niektoré aranžmány, hlavne čo sa týka spevov. K výsledku dopomohlo tiež predprodukčné demo, ktoré sme si spravili koncom minulého roka. Ujasnili sme si tým veľa liniek v rámci každého jedného nástroja ako aj spevov, výslovnosti, frázovania atď…

V čom sa z tvojho pohľadu najviac líšil od predošlého Selfsketch?

Michal Kolejak: Podľa môjho názoru je nový album hudobne vyzretejší, muzikálnejší, pesničkovejší. Má zároveň viac nálad a polôh. Nachádzajú sa tu vyslovene aj rockové časti, ale nechýbajú aj tvrdo metalové a myslím, že sme zabŕdli aj do djentových polôh. A v neposlednom rade, má lepší vyzretejší zvuk.

Mohol by si predstaviť trochu aj textovú stránku?

Michal Kolejak: Texty sú o každodenných problémoch jedinca, človeka, o vnútornom boji, ktorý prebieha v každom z nás. Každý zažívame sklamanie, hnev, depresiu, agóniu, ale aj obrovskú radosť, uvoľnenie a eufóriu či lásku. V našich textoch sa snažíme načrtnúť tieto témy, aby sme v ľuďoch vyvolali pocity či už negatívne alebo pozitívne. 

Hudba (a text ako jej komplexná zložka) má byť hlavne o pocitoch.

Túto otázku dávam skoro vždy a položím ju aj tebe. Neuvažovali ste aj o nejakých slovenských skladbách? Predsa na Slovensku a v Čechách je teraz akási móda, čo sa týka návratu k rodnej reči.

Michal Kolejak: Neviem si predstaviť naše texty po slovensky. Takéto relatívne abstraktné témy znejú v rodnej reči prinajmenšom smiešne… Takže momentálne nie sme v štádiu, aby sme si dovolili spraviť dobrý slovensky text.

Ale do budúcnosti by to mohlo byť alebo nie?

Michal Kolejak: Skôr nie ako áno 🙂

Ako zatiaľ prebieha dosť rozsiahle turné k danému albumu?

Michal Kolejak: S koncertami sme zatiaľ spokojní. Krst nám vyšiel na jednotku, bol “plný dom”, skvele kapely a výborná atmosféra, ktorú sme všetci nasávali dúškami. Ďalšie koncerty boli tiež fajn, Nitra prekvapila celkom dobrou účasťou, rovnako ako aj Lučenec, kde sme hrali síce v malom klube ale o to tam bola lepšia atmosféra a skvelí ľudia. Tešíme sa na ďalšie koncerty.

Povedz niečo o tom ako ste ho vybavovali a hlavne ako sa Vám podarilo vybaviť tie výjazdy do Villniusu (Litva) a Tallinu (Estónsko).

Michal Kolejak: Obe akcie nám vybavil náš rusky kamoš Alex “Sasha” zo skvelej kapely Nunation. Chalani sú naša spriaznená kapela a pomáhame si vzájomne ako sa dá. Tieto akcie budeme hrať teda s nimi a bude to pre nás neskutočný zážitok, hrať tak ďaleko od domova.

Je v pláne pokračovať v podobných výjazdoch do zahraničia?

Michal Kolejak: Každý jeden výlet do zahraničná je relatívne dosť naračný aj čo sa týka financií aj času. Nakoľko máme všetci veľa povinností, neviem si to predstaviť na úplne pravidelnej báze. Skôr jeden-dva krát do roka, viac určite nie.

[sic]

No tak to môže byť optimálne… A čo civilný život členov [sic] – záľuby, záujmy, povolania?

Michal Kolejak: Tak spoločným záujmom pre nás všetkých je samozrejme hudba. Viacerí z nás hráme ešte aj v iných kapelách (Galadriel, Bjukenen, Divergence, Limp Bizkit revival,…), takže sme dosť časovo vyťažení. A keď sa nad tým zamýšľam, všetci máme IT povolania. Každý jeden v máličko odlišnom smere, programátorstvo, správa sietí, analytika, dizajn…

A stíhate všetky kapely?

Michal Kolejak: Tak zatiaľ sa to dá stíhať, našťastie sa nám neprelínajú koncerty, resp. to vždy vieme tak ukorigovať, aby bolo všetko ok. A vždy to vychádza tak nejak optimálne, že v čase, kde jedna kapela hráva viac, druhá trošku hybernuje.

Čo ťa priviedlo k samotnej muzike a ako sa vlastne sformoval tvoj muzikantský štýl do súčasnej podoby?

Michal Kolejak: Ja pochádzam z hudobníckej rodiny, môj otec dlho hrával a spieval v rockovej kapele. Moji rodičia nás od mala viedli k hudbe, k hraniu na nástrojoch. Vždy sme mali tiež blízko k tzv. tvrdšej hudbe.

Pre mňa bol zlomový moment, keď som spoznal kapelu Tool, to bolo pre mňa vtedy niečo nevídane, úplne iné postupy, melódie a atmosféry, aké som dovtedy poznal. To bola prvá kapela, ktorá ma vyslovene formovala do dnešnej podoby. Potom už prišli ďalšie, The Ocean, Mastodon, Karnivool ale aj Incubus, Thrice, atď…

Myslíš si, že je šanca aby pomerne komplikovanejšia muzika ako vy hráte oslovila na Slovensku širšie publikum?

Michal Kolejak: Myslím, že momentálne na Slovensku nie je moc priestor a ani vôľa celkovo pre tvrdšie žánre. Len na popove a rapové sračky. Ale situácia sa pomaly mení, ale ide to len veľmi pomaly…

A ináč, čo by si zmenil na našej scéne ak by si mohol.

Michal Kolejak: Na scéne? Možno by som akurát zmenil to klasické rodinkárstvo. Na festivaloch hrávajú stále tie isté kapely, len sa mení názov festivalu. Je veľmi málo priestoru pre mladé kapely. U nás je kopec fakt dobrých kapiel, nie len v rámci rocku, metalu, ale aj iné žánre.

No ok, to je posledná otázka. Ďakujem ti za príjemný a zaujímavý rozhovor prajem veľa úspechov v kapelnom aj osobnom živote a poprosím o nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov.

Michal Kolejak: Ďakujem za rozhovor aj ja. Chcel by som len povedať čitateľom: Choďte na koncerty, podporujte scénu, kupujte si CD a tričká! Vyberajte si kvalitnú hudbu, je z čoho vyberať 🙂 Ďakujem.

Foto: [sic]

Youtube ukážka:

Linky:
Web: http://sic.mystic7.sk/
Facebook: https://www.facebook.com/sicband
Bandzone: http://bandzone.cz/sic

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *