[sic] – Commotion pictures

[sic] Commotion coverNa úvod sa musím priznať, že alternatívny metal nie je práve mojou šálkou kávy. Jediné čo mám ako tak napočúvané je Linkin park (tu je možno označenie alternative len preto, že nikto nechápe kam sa podel u nich typický nu-metal) a Tool.  Práve preto som sa obával, či ma tento nosič osloví….

Ale pekne poporiadku. O  kapele.  Táto Bratislavsko-Oravská skupina pôsobí na scéne už od roku 2007. V roku 2011 im vyšiel album Selfsketch, ktorý vzbudil pozornosť, a vyslúžil si nomináciu na Radio_Head Awards 2011. O tri roky neskôr vychádza Commotion pictures.

Zaujme už samotný dizajn CD, ktorý je skutočne krásny. Dostaneme aj booklet s textami (trochu mi chýbalo info o kapele), taktiež pekne graficky spracovaný. A teraz k samotnej hudbe.

Úvod obstará čisto inštrumentálna záležitosť Echoes, navodzujúca tú správnu atmosféru. Nasledujúce piesne od druhej až po ôsmu predstavujú to, čo som očakával od žánru alternatív metal, ALE aj omnoho viac. Ťažko by sme hľadali nejakú jednotvárnosť.  Striedanie témp od pomalších a kľudných až do gitarových pasáži, ktoré by obstáli aj v tvrdších žánroch.

Čistý spev je výborne doplnený ,,revom“, ktorý však vôbec nie je rušivý, ale je použitý v správny čas na správnom mieste, a tak zvyšuje kvalitu. Užijeme si ho hlavne  v titule  s numerickým názvom 34. Páni gitaristi sa tiež pekne vyhrali a vybláznili, niektoré pasáže mi znejú trochu psychoedelicky, ale to je tiež len pozitívom.

Deviate miesto obsadila pieseň But Reality is different, ktorá je coverom od Testimony. Táto verzia nie je značným odklonením od originálu, ale mne osobne viacej sadla tá pôvodná. A na záver rádio edit singla ovenčeného klipom Divison, inak sa nachádzajúca  na druhom mieste.

Inštrumentálnej stránke je ťažko niečo vyčítať, jediné čo by som trochu ocenil by bolo použitie motívu klasickej hudby (vplyv Doom a Gothic je u mňa značný), ale inak patrí muzikantom pochvala. Texty sú písané v angličtine, na dosť vysokej úrovni, čo sa týka umeleckej, aj významovej stránky.

Slovkom na koniec. Už som spomínal, že alternatívny metal veľmi nemusím, ale v tomto prípade sa jedná o kvalitnú výnimku. Nahrávka Commotion pictures je niečo, čo určite chýbalo na slovenskej hudobnej scéne, a bude jej veľkým obohatením 🙂

P.S.: O mastering nahrávky sa postarala osobnosť menom Allan Douches z USA (Motorhead, Converge, Thrice, Caniball Corpse,…).

Lineup:

  • Filip Pafčo – spev
  • Pidri Šinkovic- spev
  • Mišo Koleják – gitara
  • Ľuboš Zavarský – gitara
  • Peťo Arvay – basa
  • Matej Ferianc – bicie

Tracklist:

  1. Echoes
  2. Division
  3. My stash
  4. Fraction
  5. Satori
  6. Fearstruck
  7. 34
  8. Commotion pictures
  9. But reality is different
  10. Division (Radio edit)
  11. Rok vydania: 2014

Rok vydania: 2014

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
Oficiálny web: http://sic.mystic7.sk/
Facebook: https://www.facebook.com/sicband/
Bandzone: http://bandzone.cz/sic
Bandcamp: http://sicband.bandcamp.com/

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *