Kani (Down to Hell) – ,,Žánrovo sa skladby najviac približujú k melodickému/symfonickému black metalu…“

Kani down to hell 2015Down to Hell z Malaciek stihli koncom roka vydať zaujímavý album V Zajatí Temnoty. Aj keď ide o symphonic-black, určite zaujme aj ľudí, ktorí tomuto žánru veľmi neholdujú. Okrem iného získal množstvo pozitívnych reakcií aj v zahraničných zinoch a to aj napriek tomu, že je komplet v slovenčine. Metalistky a metalisti – gitarista a screamer kapely – Kani.

Zdravím Kani. Koncom minulého roka ste nás v Down to Hell, potešili svojím debutom s názvom V zajatí temnoty. Čo na ňom nájde človek, čo sa k nemu dostane prvý krát?

Kani: Zdravím redakciu Metalmania-Magazínu 🙂 Na našom debutovom albume V Zajatí Temnoty, nájde poslucháč pestrú zbierku skladieb a textov, ktoré sme vytvorili za posledných pár rokov.

Žánrovo sa skladby najviac približujú k melodickému/symfonickému black metalu, ale zároveň sme sa snažili vložiť do našej tvorby niečo svojské, originálne.

Ako dlho preň vznikali skladby?

Kani: To je rôzne. Na každú skladbu bolo treba iné množstvo času. Najstaršia skladba “Krvavé jazero” je z roku 2007 a hotová bola za pár týždňov. Potom napríklad najnovšia skladba Drak bola hotová za tri skúšky, ale text k nej sa robil rok, ten, ale fakt stojí za to 😉

Vývoj

Spomínal si, že sa blížia najviac melodickému symfonickému-black metalu (to je zrejme dôvod, prečo zaujali aj mňa – pomerne ortodoxného heavy/poweristu 🙂 ). Tak sa chcem spýtať, čo sa týka tých starších – mali už pri vzniku tento melodicko-symfonický sound alebo zneli v roku svojho vzniku ináč?

Kani: Zvuk skladieb je najviac ovplyvnený rôznorodosťou hudobných žánrov, ktoré každý z nás počúva. Ja osobne mám rád práve spomínaný melodický/symfonický black metal, no medzi obľúbenou hudbou ostatných členov sa nachádza aj veľa iných metalových aj nemetalových žánrov.

Každá skladba si však prešla svojím vývojom, kým sa dostala do tej podoby, v akej je na albume. Na finálnom zvuku skladieb sa samozrejme podpísal aj Milan Malík z M2 Recordings Studia, kde sme album nahrávali.

Skladby po slovensky 

Taktiež ma zaujalo, že album je kompletne po slovensky. Vnímam teraz určitú módu na Slovensku a v Čechách – vracať sa k rodným rečiam medzi pod. kapelami, ale  priznám sa, že komplet slovenský album vášho štýlu som ešte nepočul. Prečo ste dospeli k tomuto rozhodnutiu.

Kani: U nás to nie je žiaden moderný trend. O tom, že naše texty budú v rodnom jazyku sme rozhodli už v roku 2006, keď sme začínali.

Veľa slovenských kapiel má anglické texty, lebo sa chcú presadiť v zahraničí a paradoxne my so slovenskými textami sme mali tesne po vydaní albumu väčší ohlas zo zahraničia ako zo Slovenska

To je pekné. Ale bude tomu tak aj do budúcnosti? Alebo sa môže stať, že niekedy budeme od vás počuť aj niečo po anglicky?

Kani: V budúcnosti sa tak ako doteraz plánujeme držať slovenských textov.

Formát albumu

Album je zatiaľ vydaný len digitálne, fyzická kópia príde o niečo neskôr. Prečo?

Kani: Keďže sme sa rozhodli vydať album sami bez vydavateľstva, všetko si riešime na vlastné náklady. Náš album prichádzal na svet dlho.

Snažíme sa riešiť veci postupne a sme radi, že momentálne je album k dispozícii ako digital release (aj skladby aj booklet). Momentálne robíme všetko pre to, aby sme zabezpečili financie na fyzické nosiče, ktoré však budú už čoskoro.

Môžeš povedať aj približný termín?

Kani: Keď všetko pôjde podľa plánu, malo by sa to stihnúť v prvom kvartále tohto roku 😉

Chystané podujatia

Ktoré skladby z neho môžeme počuť na vašich koncertoch (dúfam, že medzi nimi budú aj moje naj Smrť, Skazení 🙂 )?

Kani: Pokiaľ nám to hrací čas na koncerte dovolí, odprezentujeme vždy všetky skladby z albumu. Takže pokiaľ prídeš na náš koncert je veľká šanca, že si svoje obľúbené skladby užiješ.

Snáď sa raz podarí. Keď už som načrtol koncerty, tak by som sa rád spýtal na najbližšie pripravované akcie v roku 2015.

Kani: Najbližšie by sme sa mali objaviť vo februári spolu s kapelou MYSTERIOUS ECLIPSE v Dubnici nad Váhom, ďalej máme v pláne spraviť albumu krst, ktorého detaily zatiaľ riešime.

Okrem toho pripravujeme miniturné s kapelou Sinners Moon. Konkrétne by malo ísť o sériu koncertov na Slovensku a v Čechách. Bližšie informácie budú zverejnené už čoskoro na našich stránkach.

A čo letné festivaly, objavíte sa na nejakých a ak áno, mohol by si už teraz nejaké termíny potvrdiť?

Kani: Zatiaľ nemáme potvrdené žiadne letné festivaly. Chystáme sa osloviť organizátorov, až keď bude k dispozícii fyzické CD.

down to hell 2015

História

Ako vyzerá bežný – nehudobný život členov Down to Hell (záľuby, záujmy, povolania)?

Kani: Náš nehudobný život je úplne normálny. Chodíme do práce, podaktorí už majú rodiny, iní zase ešte len študujú. Mojím koníčkom je hlavne tá hudba a ostatných členov by si sa musel opýtať každého zvlášť, ale asi by sa ich odpovede vo väčšine zhodovali s mojou 🙂

Mohol by si povedať svoj hudobný príbeh? (Ako si sa stal muzikantom a ako si sa dopracoval až k Down to Hell)

Kani: Odmalička ma hudba zaujímala. Keď som bol ešte malý, moji bratia mi púšťali staré vinyly a ja som vždy sedel ako prikovaný a počúval. Neskôr som sa pri bratovi motal, keď púšťal hudbu z CD po miestnych podnikoch a akciách.

Prvý väčší zlom však prišiel asi v mojich pätnástich, keď na letné prázdniny prišiel bratranec s gitarou a vtedy som si ten nástroj veľmi obľúbil. Začal som vtedy hrávať rôzne odrhovačky, no chvíľku na to som na strednej škole objavil čaro metalovej hudby.

Vtedy som bol v partii, kde skoro každý chcel hrávať v kapele (podaktorí aj hrali, ale už aj skončili), no mne sa to podarilo rok po skončení školy. A bolo to práve Down to Hell. Zbytok môjho príbehu už je zahrnutý v našej histórií na našich stránkach

Domáca scéna

Porozprávaj niečo o vašej domovskej scéne v Malackách. (Ľudia, kapely, klub….)

Kani: V súčasnosti neviem o tom, že by priamo v Malackách bola nejaká ďalšia metalová kapela. Možno tak Blind Rättvisa, ale to je skôr thrash-punk. Momentálne tu nie je ani žiadny klub, kde by sa dalo koncertovať.

Takže, keď robíme v Malackách koncert, prenajmeme si sálu od Mestského centra kultúry. Fanúšikovská základňa tu je aj napriek tomu, že tu viac ľudí chodí na diskotéky ako na koncerty 🙂

No, tak to je trochu zvláštne, že žiaden klub nie je (snáď sa to raz napraví 😉 ). OK, tak to už bol záver. Ďakujem za rozhovor a ako tradične ťa poprosím o nejaký ten odkaz pre čitateľov webu Metalmania-Magazín

Kani: Ďakujem aj za seba, aj za DtH, za tvoj čas a priestor pre rozhovor. Fanúšikov týmto pozdravujem a prajem príjemne prežité chvíle a zážitky pri počúvaní nášho debutu 😉

Youtube ukážka:

Linky:
Web: http://downtohell.sk/
Facebook: https://www.facebook.com/downtohell.sk
Bandzone: http://bandzone.cz/downtohell

Link na vypočutie albumu: http://downtohell.bandcamp.com/releases


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *