Abysmal Dawn – Obsolescence

Abysmal Dawn Obsolescence coverTak a opäť som tu aj s nejakým tým plátom riadneho mäsa!!! Keďže prvá recenzia bola na black metalovú nôtu, rozhodol som sa ulahodiť aj death metalovým labužníkom. Presnejšie si dnes zrecenzujeme posledný počin amerických Abysmal Dawn, ktorý som si celý nedočkavý doniesol domov v podobe LP z ich posledného koncertu v Zurichu, spolu s legendárnou bandou DEATH, ktorú netreba predstavovať.

Skupina vznikla niekedy na konci roku 2003 a už v roku 2004 sa pýši prvým demom. Nasledujú koncerty so skupinami ako sú  Exodus, 3 Inches of Blood, Hate Eternal, Into Eternity či Aborted. Myslím si, že k tomu netreba nič dodávať. Nasledujú dlho hrajúce albumy “From Ashes”-2006, “Programmed to Consume”-2008 a “Leveling the Plane of Existence”-2011. Poslednej brutálnej pecke “Obsolescence” sa teda dnes v krátkosti povenujeme.

Materiál obsahuje 9 skladieb a myslieť si, že pôjde o niečo pokľudné či mierne, by bolo ešte naivnejšie ako ísť na toaletu po tlsťochovi, ktorý mal na obed dve konzervy Chilli con carne a očakávať, že tam nebude smrdieť!!! 🙂 A chlapci sa s tým nijako nehrajú.

Platňu otvára nadupaná a nekompromisná skladba bez akéhokoľvek intra či kláves. Žiadna pasáž z nejakého hororového filmu – nič. Jednoducho náklep ako má byť. Skladby sú technické, rýchle a dynamické. Ich vyváženosť je skutočne bravúrna. Každá z nich má silné a rýchle momenty, ale miesto sa nájde aj na spomalenie, vkusne pomalé či rýchlejšie sólo.

Práve v naozaj slušnom počte sól je určitá sila materiálu a album veľmi vkusne dotvárajú. Musím vyzdvihnúť jeho celkovú vyváženosť. Pri niektorých death metalových formáciach či nahrávkach sa stretávam s problémom, že sú si songy podobné alebo sa mi zlievajú do jednej, či nedajbože kopírujú a vykrádajú jedna druhú. Tu sa to nedeje! V každej  na vás v podaní bicmajstra bude doslova útočiť extrémne rýchly blast beat, double bass, technické vyhrávky či obyčajným smrteľníkom nezahrateľné prechody a fintičky. Po gitarovej stránke musím tak isto uznanlivo zložiť klobúk.

Jedinú vec,  ktorú by som vytkol je, že miestami mi niektoré pasáže (na šťastie je ich pramálo a možno je to len môj pocit), pripomínajú náznak metalcoru. Presnejšie mám na mysli 5ku “One Percent Incomplete”. Tí, čo toto dielo, budú vedieť, čo mám na mysli. Ale takýchto momentov je na ňom viac. No chlapci… zrejme bude bodík dolu!!! 😛 Ohľadom vokálov je to “prasopal” ako má byť a nie je čo vytknúť. Basové linky u mňa dotvárajú celkový feeling. Zvuková stránka je v skutku dokonalá. Všetko je krásne počuť do najmenších detailov. Predný obal LP verzie taktiež zaujme a mne osobne sa veľmi páči.

Na záver by som rád dodal, že to bola dobrá kúpa a pekný kúsok do zbierky. Abysmal Dawn je určite skupina, ktorej tvorbu sa oplatí sledovať. Až na občasné pasáže spomínaného náznaku MC, ktoré ale v mojom prípade vyrovnávajú brutálne pasáže pripomínajúce mi v klepačkových pasážach taliansku nadupávku “Hour Of Penance”, si tento počin rád čas od času pustím a rád sa k nemu vraciam.

Neostáva mi nič iné, len ho odporučiť pre tých, ktorí túto skupinu nepoznajú a sú vyznávači tohto majestátneho žánru či váhajú s oboznámením sa s ich tvorbou. Na škodu nebude prevetrať ani ich staršie záležitosti.

Bonus info:
Album vyšiel na platforme CD a LP. Kazety som sa nedopátral. Verzia LP ponúka klasický čierny povrch, ale aj veľmi pekný modročervený spletter s plagátom, ako limitovaná edícia 300 kusov. LP ktorú vlastním obsahuje 9 skladieb. CD verzia obsahuje taktiež cover švédskej skupiny DISSECTION-Night’s Blood.

Lineup:

  • Charles Elliott – spev, gitary
  • Andy Nelson – gitary, doprovodné vokály
  • Eliseo Garcia – basgitara, vokály
  • Scott Fuller – bicie

Hostia:

  • Christian Müenzner – gitary (2. skladba)
  • Bobby Koelble – gitary (4. skladba)

Tracklist:

  1. Human Obsolescence
  2. Perfecting Slavery
  3. Inanimate
  4. Devouring the Essence of God
  5. One Percent Incomplete
  6. Loathed in Life / Praised in Death
  7. By My Demons
  8. Laborem Morte Liberat Te
  9. The Inevitable Return to Darkness
  10. Night’s Blood (Dissection cover)

Rok vydania: 2014

Vydavateľstvo: Relapse Records

Youtube ukážka:

Linky:
Web: http://www.abysmaldawn.com/
Facebook: https://www.facebook.com/AbysmalDawn

Hodnotenie: 5

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *