Mortally Infected – Towards the Apocalypse

Mortally Infected Towards cover„Pud sebazáchovy vedie ľudstvo do záhuby“ Tak znie v slovenskom preklade podnadpis prvej piesne pod názvom Untrue, z nového albumu bratislavských Mortally Infected. Kapela sa po dlhšom čase prebrala z „kómy“ a podarilo sa im tento rok vydať mnohými očakávaný nový dlhohrajúci album Towards the Apocalypse u prestížnych kórejských No Mercy Records. Naozaj sa teda pri počúvaní tohto CD ocitnete v pomyslenom svete záhuby ľudstva, nenávisti, zloby a iných nerestí?

Úvodom sa musím priznať, že som sa nevyhla porovnávaniu so staršími kúskami z The Age of eclipsed humanity (2008) a rozdiely sú jasne viditeľné. V prvom rade je to zmena vokalistu. To im  podľa môjho názoru veľmi pomohlo. Predchádzajúci bol síce viac brutálnejší, no mne pripadal až príliš „sterilný“. Ten aktuálny (jeho majiteľ si hovorí Veget) má síce svoje muchy, ale vidieť istú variabilitu, meniacu sa farbu. Občasne však stráca na intenzite, čo je škoda. Zdá sa mi, ako keby bol na nahrávke raz viac vpredu, inokedy viac v úzadí.

Keď sme však pri tom, pribudol aj druhý, občasný vokál basgitaristu, dopĺňajúci v niektorých skladbách Vegeta. Keď ste jeho predchodcovi nerozumeli vôbec nič, na najnovšom počine Mortally Infected je počuť snahu o zvýraznenie niektorých slov v piesňach. Ako som už naznačila, úvodná Untrue dáva tušiť, že pôjde o poriadnu death metalovú nálož. Občasne sa vyskytnú melodické gitarové sóla, slamm, pískačky. Basové linky na mnohých trackoch pekne vynikajú, majú aj svoje mini sóla (napr. Wake up to reality). Platňu ukončuje vydarený cover od českých Krabathor – Orthodox. Daný song nabral na sile a na rýchlosti, čiže prevedení tejto party má podľa môjho názoru väčšie gule.

V textoch sú zastúpené silné témy, aktuálne aj dnes, aj o desať rokov. Vyberám len náhodne často opakujúce sa slová – ako inak je to smrť, zrada, vojna, nenávisť, závisť, mŕtvoly a pod. (veľa optimizmu tu samozrejme nenájdete)… Nedá nespomenúť motív na covery, o ktorý sa postaral Daemorph (Evil Art). Tento obrázok nájdete aj na tričkách a mikinách Mortallý Infected.

Záverečne hodnotenie:  Oproti debutovému  EP The Age of Eclipsed humanity, ide podľa môjho názoru o viac premyslenejšie dielo, prikláňajúc sa však skôr k americkej death metalovej škole. Albáč je nabitý mnohými nápadmi, energiou a je akurát dlhý. Na slovenské pomery ide o kvalitnú hudbu, ktorú určite odporúčam vypočuť každému, kto si nájde 30 minút na death metalovú jazdu. Recenziu si dovolím zakončiť anglickými slovami – Keep it fucking Brutal! (Kto pozná tvorbu Mortally Infected vie, kto nie, nech si nájde).

Lineup:

  • Weget – Vocals
  • Tom – gitara
  • Majzlo – gitara
  • Ivo – basgitara, vokál
  • Sead – bicie

Tracklist:

  1. Untrue
  2. Wake up to reality
  3. Epitaph to Homo Sapiens
  4. …In pulverem reverteris
  5. Consumed by lies
  6. 1914 – 1918: The graves of the Nameless Ones
  7. 1914 – 1918: Of Rebellion, Hope and Death
  8. Orthodox (Krabathor cover)

Rok vydania: 2015

Vydavateľstvo: Show No Mercy Records

Youtube ukážka:

Linky:
Facebook: https://www.facebook.com/mortallyinfected?fref=ts
Myspace: https://myspace.com/mortallyinfected
Bandcamp: http://mortallyinfected.bandcamp.com/music

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *