Dissonance – The Intricacies of Nothingness (promo)

Dissonance The IntricaciesViem, že do maturity ostáva celkom dosť času, ale predsa len trochu vedomostí z literatúry a iných spoločenských oblastí by nemalo nikdy uškodiť. (a to hovorím ako študent elektrotechnickej fakulty 😉 ).

Otázka na úvod.Viete kto bol Aleister Crowley? Ak ste povedali, že sa jednalo o britského okultistu, horolezca, astrológa (áno astrológa) a spisovateľa, tak máte bod a postupujete do ďalšieho kola. Vy, čo ste neodpovedali správne, môžete mať dobrý pocit, že ste sa naučili niečo nové.

Prečo som ho spomínal? Nuž preto, že piešťanská skupina Dissonance, po viac ako 20 rokoch existencie vydala album s názvom The intricacies of nothingness. Ten obsahuje 8 skladieb, ktoré sú variáciami (permutáciami, kombináciami) na dve básne od Crowleyho – InterpeterArhan. Žáner albumu – technický death metal. Poďme si to teda rozmeniť na drobné.

Ako napovedá samotný žáner, inštrumentálna stránka by mala byť na veľmi vysokej úrovni. A že tomu tak naozaj je, nás presvedčí hneď prvých pár sekúnd. Gitarista Márius Kadák svoj nástroj nešetrí a predvádza s ním perfektné výtvory.

Predstavia sa aj vokalisti – Majo Mišík, ktorý je zároveň aj basgitaristom a Adriana Dvorská ako hosť. Samotné vokály sú však viac menej ,,druhoradé“, do popredia ide hudba samotná.  Pieseň má potrebnú energiu a je tak správnou voľbou na otvorenie CD.

Ľudia majú rôzne nápady. Niekedy dobré, niekedy zlé, niekedy si nimi zničia život. Inokedy sú priam geniálne a jedným príkladom za všetkým je využitie violončela (Barbara Barros) už v druhom songu. Pravé orechové spestrenie. Vokály sú opäť trošku v menšej miere a chvíľami sa javia ako ,,hovorené slovo“.

Vyjadrovať sa zvlášť ku každej piesni by bolo možno aj zbytočné. Všetky sa odohrávajú podľa vzorca – dôraz na inštrumentálnu stránku, s veľkou energiou v sebe a bez hroziacej nudy. Vedúcu úlohu má gitara, doplnená už vyššie spomínaným violončelom, samozrejme basou – sem tam sa objaví menšie basové sólo, čo som obzvlášť ja ocenil a bicie.

Ku hre na gitare. Dosť ma prekvapila jedna vec. Koľko možností a nápadov je možné zrealizovať a to tak, že celý album pôsobí silným kompaktným dojmom, napriek tomu sú skladby dobre diferencovateľné, plné skvelých myšlienok či sa už jedná o riffy, vyhrávky…

Hudba nezačne nudiť, ako to bohužiaľ niekedy býva, naopak stále nové a nové návaly sa dostávajú pod kožu, a kandidujú na katarziu (silný umelecký zážitok). Veľká pochvala pre gitaristu.

Bicie sú tiež na veľmi vysokej úrovni, striedanie témp je bežnou vecou. A ak niečo neznášam, tak to je monotónna hra na bubny. Tu som jej však bol ušetrený a dostal ďalšiu ponuku ku katarzii. Lefta treba tiež veľmi pochváliť.

Spev: Ako som už spomínal, je ho o dosť menej, ako by som očakával. Majove growly pohladia temnejšiu časť našich 21 gramov – našich duší. Je však trochu v pozadí oproti spevu Barbary. Ja osobne sa neviem ubrániť dojmu, že sa v mnohých prípadoch jedná o hovorené slovo. V konečnom dôsledku to je aj tak len pozitívum, pretože to dodáva hudbe tú správnu atmosféru.

Najväčšiu zásluhu na atmosférickosti má aj tak podľa môjho skromného úsudku violončelo. Pôsobí nenútene, kde je zakomponované plní svoj účel, kde by nesedelo, jednoducho nie je. Ako som vyššie spomínal, geniálny nápad využiť ho.

K samotným básňam. Rozbor literatúry mi nikdy moc nešiel, a tak by som nerád filozofoval, o čom boli, nakoľko si netrúfam odhadnúť či som ich pochopil správne. V každom prípade na základe môjho skromného úsudku odporúčam každému prečítať si. Rozšíriť si obzory v tejto oblasti hádam nikdy neuškodí.

Takže slovo na záver.Hudba Dissonance stojí skutočne za to. Nenudí, skôr prekvapí množstvom nápadov, ktorými hýri, darí sa jej držať atmosféru. Jediné, čo ma trošku mrzelo je menej spevu, avšak to sa dá prepáčiť, zvlášť, keď je inštrumentálna stránka na tak skvelej úrovni. Takže dnes to je 5.5/6.

Lineup:

  • Majo Mišík – spev, basa, kontrabas
  • Marius Kadák – gitary
  • Left – bicie

Hostia:

  • Adriana Dvorská – spev
  • Barbara Barros – husle

Tracklist:

  1. Variation I on poem Interpreter
  2. Variation II on poem Arham
  3. Variation III on poem Interpreter
  4. Variation IV on poem Arham
  5. Variation V on poem Arham
  6. Variation VI on poem Arham
  7. Variation VII on poem Interpreter
  8. Variation VIII on poem Arham

Rok vydania: 2014

Vydavateľstvo: Samovydanie

Yotube ukážka:

Linky:
Myspace: https://myspace.com/dissonancesk
Google +: https://plus.google.com/+Dissonanceband/posts

Hodnotenie: 5,5

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *