Fernanda Lira (Nervosa) – ,,Sme na európskom turné s Destruction, Flotsam & Jestam a Enforce…”

Fernanda lira nervosa 2016

Fernanda lira nervosa 2016Brazílske ženské thrash metalové trio Nervosa sa pomaly, ale isto stáva vážnym pojmom na svetovej metalovej scéne. To potvrdili aj na tohtoročnom koncerte v košickom Colloseu a samozrejme aj albumom Agony, ktorý vyšiel v júny. Napriek tomu, že momentálne sú na veľkom európskom turné, frontwomanka Fernanda Lira si našla čas na menší rozhnovor:

Zdravím Fernanda. Aké máš pocity z aktuálneho turné?

Fernanda Lira: Zdravím… Jednoducho paráda. Sme na európskom turné s Destruction, Flotsam & Jestam a Enforcer, a nemôže to byť lepšie…

Toto je naše prvé veľké tour, takže môžem s istotou povedať, že žijeme svoj sen.

Ktoré miesta ste už navštívili a ktoré plánujete navštíviť?

Fernanda Lira: V rámci tohto turné sme absolvovali 5 koncertov a 23 nás ešte čaká… Navštívime krajiny ako Nemecko, Rakúsko, Českú republiku, Francúzsko, Španielsko, Veľkú Britániu a prvýkrát zahráme v Portugalsku a Írsku. Bude to výborné.

Nervosa a Slovensko

Čo hovoríš na Váš júlový koncert v Košiciach?

Fernanda Lira: Opäť bol úžasný. Fanúšikovia bolí výborní, veľmi nás podporovali a bavili sme sa s nimi aj po koncerte 😉

Na Slovensku ste hrali aj minulý rok a to priamo na tomto mieste, ak sa nemýlim. Čím Vám Košice a tento klub tak učarovali?

Fernanda Lira: Bola to náhoda… Pracovali sme s dvoma rôznymi bookingovými agentúrami počas oboch tour, ale bolo to príjemné prekvapenie . Milujeme to miesto a všetkých, čo tam pracujú, a hlavne fanúšikov.

Album Agony

Ďalej by som ťa poprosil o niekoľko viet o aktuálnom albume Agony – k hudobnému obsahu a textom.

Fernanda Lira: Skutočne mám rada tento album. Myslím, že je to krok vpred. Piesne sú zrelšie, agresívnejšie a oproti predošlému je to viac death metal… Texty sú stále rovnaké – o škodách, ktoré robí človek spoločnosti a životnému prostrediu a podobne…

Rozdiel je ten, že nehovoríme len o sociálnych otázkach, ako korupcia a podobne, ale aj o abstraktných veciach, ako pokrytectvo, arogancia, netolerancia a podobne.

Zatiaľ bol natočený klip k skladbe Hostages (inak, v našich nemocniciach to nie je až tak zlé, ale mám pocit, že pomaly k tomu smerujeme). Plánujete aj nejaké ďalšie klipy?

Fernanda Lira: Keďže Hostages je pomerne nová záležitosť a ľudí stále baví, zameriame sa len na cestovanie. Ale myslím, že len čo budeme mať čas a šancu, spravíme ešte jeden. Ale teraz ešte nevieme, na ktorú pieseň haha 🙂

Taktiež ma zaujal aj ten záverečný blues-thrashový bonus  Wayfarer. Mohla by si povedať niečo viac?

Fernanda Lira: Ja a Prika sme veľké fanúšičky bluesu a vždy sme rozmýšľali o nahratí blues – metalového songu, a keď vydavateľstvo žiadalo od nás bonus, mysleli sme, že je ideálne, aby sme tak urobili. Nevedeli sme, čo môžeme očakávať od ľudí, ale odozva bola skvelá… Takže sme naozaj šťastné!

Bežný život

Aké sú tvoje záľuby a záujmy?

Fernanda Lira: Moje súčasné záľuby sú štúdium francúzštiny, sledovanie filmov a seriálov a varenie.

Inak, keď som doma počúval skladby z albumu Agony aj po dnešnom koncerte ma napadlo, že tvoj spôsob spevu je dosť namáhavý. Čo robíš pre to, aby si sa udržala vo forme?

Fernanda Lira: Musím dodržiavať nejaké pravidlá, pretože mám uzlíky na hlasivkách, čo ma niekedy obmedzuje… Takže, musím ich prísne dodržiavať, aby som neprišla o hlas, ako je napr. zahrievanie pred show, snažiť sa nepiť alkohol každý deň počas turné, snažiť sa nehovoriť po celú dobu a podobne…

Je to ťažké, pretože mám rada spev, kričanie, rozprávanie a pitie, ale nemôžem haha 😉  No, to je život.

Brazílska scéna

Mohla by si trochu opísať súčasnú brazílsku scénu – kapely (podľa možností menej známe), fanúšici, koncerty a podobne?

Fernanda Lira: V Brazílii je jedna z najväčších metal scén. Kamkoľvek pôjdeš, nájdeš veľmi solídnu metal scénu s úžasnými kapelami a vášnivými fanúšikmi. Mohla by som stráviť hodiny spomínaním najväčších brazílskych kapiel, ale medzi tie naj (ktoré nie každý pozná) patria napr. Lacerated and Carbonized, Jackdevil, Claustrofobia…

Ako vnímajú to, že ste čisto ženská kapela?

Fernanda Lira: V súčasnej dobe nás všetci na našej scéne oveľa viac rešpektujú, pretože videli, že sme veľmi pracovité a bojujeme, aby sa naše sny stali skutočnosťou. Taktiež si uvedomili, že nie sme nič iné, ako tri metalistky robiace to, čo majú radi.

OK, veľmi pekne ti ďakujem za skvelý rozhovor a ako je u mňa zvykom poprosím ťa, o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Fernanda Lira: Ďakujem za rozhovor a môj odkaz je rovnaký pre všetkých metalistov, ktorí čítajú tento rozhovor. Naďalej rešpektujte kapely a podporujte metal, pretože sme zodpovední za udržanie metalového plameňa nažive, a nakopnite prdele!

Za spoluprácu na rozhovore ďakujem Adriáne S 🙂

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.nervosaofficial.com/
https://www.facebook.com/nervosa/
https://www.instagram.com/nervosathrash/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *