Wevo (Black Light) – ,,Nezmenili sme žáner ani náš štýl, ale skvalitnili sme ho takmer na nepoznanie….”

wewo black light kePo vydaní albumu Privilege of Choice (2018) o košickej thrash metalovej kapele Black Light dlho nebolo počuť. No presne dnešný deň vydali nové EP Firestealer. Aké boli dôvody prerušenia činnosti? Čo obsahuje spomínaná nahrávka? Aj to sa dozviete v rozhovore so spevákom Wevom:

Zdravím Wevo, o kapele Black Light dlhšie nebolo počuť. Čo bolo dôvodom?

Wevo: Zdravíčko. Je pravda, že sme sa na chvíľočku odmlčali a úprimne sme ani nevedeli či sa ešte vrátime. Prioritne sme sa všetci začali venovať štúdiu.

Dosť nás to zamestnávalo a zároveň sme sa aj rozliezli po celom Československu, čo robilo fungovanie v kapele mierne ťažším. Začalo nám ale hranie chýbať, a tak sme späť, a v ešte väčšej sile ako kedykoľvek predtým.

Nové EP

Ako dlho ste na nej pracovali na novom EP – Firestealer?

Wevo: Nápady sa dávali do kopy v podstate od vydania Privilege of Choice. Použili sa nejaké riffy, ktoré sa na druhý album nezmestili, zároveň pribudlo veľa nových.

S myšlienkou nahrávania a vydávania nových vecí sme začali približne pred rokom. Samotné nahrávanie bolo rozkúskované, začalo krátko po lete a skončilo začiatkom tohto roka.

Vedel by si to EP trochu charakterizovať svojimi slovami? (Bude to niečo v duchu predchádzajúcej tvorby? O čom hovoria texty?)

Wevo: Podľa môjho skromného názoru je Firestealer veľmi pekným príkladom evolúcie a vývoja. Či už osobného alebo celku, ako kapely. Každý z nás sa za celý čas pôsobenia na scéne veľmi veľa naučil a nesmierne ďalej sa posunul.

Lepšie riffy, zaujímavejšie bicie, lepšie sadiaca basa, chytrejšie texty, kvalitnejší vokál, oveľa lepší zvuk nahrávky. Nezmenili sme žáner ani náš štýl, ale skvalitnili sme ho takmer na nepoznanie.

Čo sa týka textov, EP sa pohybuje v rôznych témach a štýloch písania. Či už ide o náš postoj k dnešnej schopnosti ľudí kriticky pracovať s informáciami na Blackout, opis života narcistického manipulátora na Mirrors for Faces, metaforický príbeh človeka trpiaceho psychickou poruchou spracovaný ako báj o Prométheovi v titulnej skladbe alebo ideme až do epických štýlov zasahujúcich strach o život mladého doktora vo vojnovej zóne na Sans Frontiers.

Každému, koho bližšie zaujíma obsah textov na Firestealer určite odporúčam pozorne sledovať náš youtube. 😉

Je v pláne aj nejaký ten full album?

Wevo: Nemáme ako Black Light vo zvyku takto exaktne plánovať našu budúcnosť. Tým, že nie sme viazaní žiadnym labelom, čo a v akej forme vyprodukujeme závisí len od množstva materiálu, ktorý chceme ukázať svetu.

Čo tým chcem povedať je, že ak nás kopne múza a dáme do kopy dosť kvalitného materiálu na full length, tak sa ho určite budeme snažiť nahrať, a pustiť do sveta. 🙂

Ťažké obdobie 

Ako prežívate aktuálne, stále temné korona obdobie? Stretávate sa v skúšobni?

Wevo: Snažíme sa stále zodpovedne fungovať podľa odporúčaní a minimalizujeme všetky sociálne kontakty na minimum.

Stretávame sa len vtedy, ak je to vyslovene nevyhnutné a keď sa to nedá vyriešiť iným spôsobom. Napríklad samotné nahrávanie EP, fotoshootingy alebo natáčanie nejakých extra videí, ako súčasť promo kampane boli momenty, keď sme sa stretnúť museli. Všetko ostatné sa snažíme riešiť hlavne online.

Neplánujete náhodou nejaký ten online koncert?

Wevo: Úprimne o niečom takom sme vôbec ešte nerozmýšľali. Nie som si ani istý či by sme v tomto momente mali dostatočné technické vybavenie alebo aspoň dosť veľkú pozornosť fanúšikov, aby malo zmysel niečo také organizovať. Je to ale veľmi zaujímavý nápad, určite o tom porozmýšľame a uvidíme, čo budúcnosť prinesie.

black light ke

Hudobný príbeh

Čomu sa venujú členovia Black Light v súkromí – mimo muziky (záujmy, povolania)?

Wevo: Stále sme všetci ešte študenti VŠ, takže to nám zaberá mimo kapely asi najviac času. Ja a náš staro-nový bubeník Patres už pomaličky končíme, zatiaľ čo gitarista Matúš, a basák Kili len nedávno začali. Patres sa venuje enviro sektoru, Matúš študuje hudobný manažment, Kili biológiu a ja medicínu.

Porozprávaj svoj vlastný hudobný príbeh. Ako si začal s hudbou, čo bola pomyselná prvotná inšpirácia a ako vznikli nakoniec Black Light.

Wevo: Asi ako u väčšiny aj môj príbeh začal, keď som mal približne 10 rokov a mojou bránou do sveta hudby bola pozitívna energia pop-punku a skate-punku, ktorá ma v tom čase ohromila. Čím som bol starší, prestávala mi tá energia stačiť a chcel som niečo rýchlejšie a tvrdšie.

Tak som si postupne prešiel celou stupnicou “tvrdosti” alternatívnej hudby, až kým som nenarazil na thrash a nezamiloval sa. Teraz už ale nemám nijako mantinelovaný vkus.

V mojej knižnici na Spotify sú interpreti asi všetkých hudobných žánrov a podľa nálady si vypočujem kvalitnú tvorbu v hocijakom štýle, teda asi len okrem country.

Príbeh Black Light nie je nejako zvlášť epický, ak mám byť úprimný :D. Mne jedného dňa odpísal na môj “inzerát”, v ktorom som si hľadal kapelu Matúš a zavolal ma ku nim na skúšku, pretože hľadali vokalistu, a rytmického gitaristu. Vkusovo, názorovo aj povahovo sme si sadli, stali sa z nás kamaráti a začali sme spolu hrávať.

COVID 19

Je podľa teba šanca, že tento rok sa vyhrabeme z tej poj**anej korony a že sa nejako rozbehne koncertná sezóna? (Neviem ako ty, ale ja s festivalmi osobne veľmi nepočítam).

Wevo: Aj keď by som bol veľmi rád, nevidím to dvakrát ružovo. Ak si udržíme súčasný trend, možno zažijeme podobné leto ako minulý rok, že na jeden – dva menšie koncerty sa predsa len dostaneme.

Vnútroštátne kultúrne leto závisí hlavne od toho, ako zvládneme očkovať ľudí. Niečo ako medzinárodný festival, je asi ale ešte stále príliš, vzhľadom na situáciu u nás, ale aj vo zvyšku Európy. Preto, žiaľ, myslím, že aj tento rok môj lístok na 25. Brutal Assault ostane schovaný v šuflíku.

Dajú sa členovia Black Light zaočkovať alebo sú úž zaočkovaní?

Wevo: Ja, ako medik pracujúci už rok priamo v prvej línii som mal to šťastie a mohol som sa dať zaočkovať už v januári.

Takisto sa pošťastilo Kilimu a ako náhradník sa nedávno dostal k prvej dávke vakcíny. Zvyšok kapely ešte zaočkovaní nie je, ale určite sa chystajú očkovanie využiť, keď to bude možné, keďže je to jediný spôsob, ako sa momentálne vieme dostať z tejto šlamastiky späť k normálu.

Ok, veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Wevo: Ak ste sa dočítali až sem, tak Vám veľmi pekne ďakujem za Váš záujem a čas.

Ak sa chcete o Black Light dozvedieť viac, lajkujte nás na našom Facebooku alebo followujte na Instagrame (blacklightthrash), na ktorých sme aktívni a snáď sa čo najskôr vidíme naživo na koncertoch.
-Wevo

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/blacklightthrash
https://blacklightthrash.bandcamp.com/
http://bandzone.cz/blacklightke
https://www.instagram.com/blacklightthrash/
https://www.youtube.com/channel/UChAQ_0_KnHILZxFLv5h7aVQ/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *