ADE – Carthago Delenda Est

ade carthago delenda coverPred niečo viac ako rokom som prišiel prvý krát do bližšieho kontaktu s talianskou hudbou a náš spoločný kontakt dopadol na výbornú. Potešilo ma, keď prišla možnosť pozrieť sa na zúbok ďalšej formácii z Apeninského polostrova – ADE.

Uznajte sami, kto by odolal spojeniu death metalu a dávnej histórii v podobe antického Ríma?

Musím sa chlapsky priznať, že som bol plný očakávaní, keď som si púšťal nahrávku Carthago Delenda Est od kapely ADE. Avšak, takú smršť, aká sa spustila som nečakal ani v najtemnejších (najtajnejších) predstavách.

Úvodné tóny slúžia na prenesenie poslucháča do vyššie spomínaného obdobia a navodenie tej správnej atmosféry. Tú takmer presne po minúte posilní death metal. Presne touto kombináciou by sa dala popísať prvá, zároveň aj titulná vec, a aj všetky ostatné piesne nasledujúce za ňou. Ak dovolíte, inštrumentálnu stránku by som rozdelil na dve samostatné kapitoly.

Prvou je death metal. Táto časť je založená na valivých riffoch prešpikovaných rôznymi gitarovými vyhrávkami a aj nejakými tými sólami. Treba však dodať, že tí, čo by hľadali nejaké výrazne melodickejšie pasáže, tak by ich príliš veľa nenašli.

Skladby ako také, majú viac – menej priamočiaru štruktúru a nesú sa v stredných tempách. Autori sa nepúšťali do nejakých krkolomných kompozícií. To však neuberá ich kvalite. Jednou vetou, máme naservírovaný priamočiary death. Možno by však bodla nejaká pomalšia záležitosť. Možno.

A teraz druhá kapitola – prvky antickej hudby a pasáže slúžiace na dotvorenie tej správnej (historickej) atmosféry. Tento cieľ sa hudobníci snažili dosiahnuť viacerými cestami či sa už jedná o zakomponovanie tradičných hudobných nástrojov, rôznych zvukových aranžmánov (trúbenie slona) alebo aj ženský spev v úvode skladby Annibalem.

Práve túto časť inštrumentálnej stránky osobne považujem za najväčší plus celého albumu. Minimálne u mňa osobne spôsobila dojem, ako keby som sa naozaj ocitol na danom miesto a v danom čase.

Teraz si predstavte, že sa obe časti spoja do jednej, výsledkom bude teda death metal s prvkami antickej hudby. Minimálne odvážna kombinácia. Výsledný celok pôsobí sofistikovaným dojmom – vytvára tak hudbu vo viacerých pasážach akoby z inej dimenzie. Samozrejme, myslené len v tom najlepšom možnom zmysle.

Pritom poslucháč musí byť milovníkom histórie, aby si ho dokázal užiť v plnej kráse. Vôbec teda nehrozí pocit stereotypu alebo zamýšľanie sa, kde ste už niečo podobné počuli. Opäť sa zopakujem, inštrumentálna stránka vo všetkých 10 piesňach je vskutku skvelá a na vysokej úrovní.

Texty samozrejme spadajú do minulosti, konkrétne do púnskych vojen. Až na pár latinských fráz sú všetky v angličtine. Čo je možno trochu škoda, predsa len, latinčina by dodala ešte viac autenticity (a nám, čo sme sa ju učili na anatómii pocit satisfakcie), aj keď zrejme na úkor záujmu fanúšikov.

Spev je taký klasický death metalový – growl bez nejakých slam vokálov a bez čistého vokálu.

Slovko na záver. Kapela ADE nám naservírovala album s odvážnym nápadom a ešte kvalitnejším prevedením. Takže je to 5,5/6.

Lineup:

  • Traianvs – spev
  • Nero – gitary
  • Fabio – gitary
  • Caligvla – basa
  • Commodvs – bicie

Hostia:

  • Riccardo Studer – klávesy, orchestrálne aranžmány

Tracklist:

  1. Carthago Delenda Est
  2. Across the Wolf’s Blood
  3. Annibalem
  4. With Tooth and Nail
  5. Dark Days of Rome
  6. Scipio Indomitus Victor
  7. Mare Nostrum
  8. Zama: Where Tusks Are Buried
  9. Excidium
  10. Sowing Salt

Rok vydania: 2016

Vydavateľstvo: Xtreem Music

Youtube ukážka:

Linky:
http://adelegions.bigcartel.com/
https://www.facebook.com/adelegions
http://adelegions.bandcamp.com/

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *