Matúš Mlích (Black Light) – ,,Zámer bol aby album znel temnejšie a hutnejšie…”

Matúš MlíchThrash metalový žáner nepochybne zažíva svoju renesanciu a darí sa mu aj v Čechách, a na Slovensku. Dôkazom sú plné koncerty a kvalitné albumy od kapiel ako Catastorfy, Vendeta a pod… No, nenechal sa zahanbiť ani východ – pred pár mesiacmi vydali pod českým vydavateľstvom Support Undeground svoj prvý full album aj Košičania Black Light. Jeho názov je Name of the One. Na otázky o ňom (aj o mnohých iných veciach) odpovedal sólový gitarista Matúš Mlích.

Zdravím Matúš, ako sa máte v Black Light v týchto chladných jesenných dňoch?

Matúš Mlích: Nazdar, diki, máme sa fajn. Po rušnejšom období sme sa vrátili do skúšobne a pracujeme na nových materiáloch.

Poďme pekne po poriadku k Black Light – kedy ste si povedali ideme založiť kapelu? Predchádzala vzniku nejaká udalosť, ktorá by Vás trebárs utvrdila v tom, že je to skvelý nápad?

Matúš Mlích: Bolo to niekedy koncom augusta 2014, kedy sme sa začali dávať dokopy. Udalosť ani nie, ale traja pôvodní členovia sme sa už poznali z hrania v inej (predošlej) skupine, vedeli sme teda, čo od seba môžeme zhruba očakávať.

Môžeš pár slovami zhrnúť Vaše fungovanie do obdobia vydania aktuálneho CD? Zažili ste niečo významné, výnimočné s kapelou ?

Matúš Mlích: Makali sme na vydaní CDčka, sem – tam sme mali nejaký koncert, nič zaujímavé. A či sme zažili niečo významné alebo výnimočné? Z nášho pohľadu určite, za úspechy resp. pokroky považujeme, ale skôr udalosti po vydaní CD, napríklad prvé turné a zároveň prvé koncerty mimo SR, takisto krst nášho albumu, kde sa kvôli tlačenke nedalo chodiť. Stihli sme natočiť aj náš prvý klip a ďalší je vo výrobe.

Prvý veľký album

OK, dostávame sa teda k aktuálnemu  CD počinu “Name of the One”, ktoré vyšlo približne pred mesiacom. Recenziu si budú môcť čitatelia prečítať takisto na tomto portáli, ale mňa zaujíma ako album vznikal, kto nosil nápady, odkiaľ ste čerpali námety na texty…….

Matúš Mlích: Všetky nápady na pesničky prichádzali odo mňa, ďalej boli rozvíjané všetkými, hlavne bubeníkmi (do skladania zasiahol terajší aj minulý) a aj hlavným textárom Wevom. Námety na texty Wevo čerpá hlavne z problémov sveta, ktoré nás štvú. Napríklad, otvárací song je o nacizme, posledný o vojne. Titulná skladba je o chamtivosti.

V buklete CD čítam, že ste album nahrávali v štúdiu S32. Môžeš prosím priblížiť toto štúdio, atmosféru, ktorá panovala pri nahrávaní, nebodaj nejaké pikošky?

Matúš Mlích: V štúdiu S32 je kráľom Juraj Ivan, ktorý vie v štúdiu spraviť veľmi príjemnú atmosféru, preberá s nami návrhy na zlepšenie pesničiek a dáva nám dostatočný počet pokusov pri nahrávaní. S časom tiež až tak nesúri, máme teda čas rozhodnúť sa, ako bude skladba znieť najlepšie.
Vokály sa nahrávali presne v čase keď spevák Wevo maturoval, bola to sranda 😉

Keďže, ja sám aktívne hrávam a tak, ako asi každý neustále sa zaoberám svojím zvukom, máte aj vy takéto “problémy”? Alebo sa nezaoberáte pátraním po svojom zvuku a znení, a sústredíte sa na hudbu samotnú? Môžeš zároveň prezradiť, na akých gitarách a aparátoch ste album nahrávali? Pýtam sa preto, lebo zvuk má pre mňa nádych temnoty a staroby, verím, že to bol zámer.

Matúš Mlích: Ďakujeme :D! Áno. Zámer bol aby album znel temnejšie a hutnejšie ako naše EP, so zvukom sme sa teda hrali dosť, určite sme to nechceli nechať na náhodu.

Každá pesnička bola nahrávaná na minimálne 3 gitarách, teda 2 hlavných a jednej doplnkovej. Používali sme aparáty Randall RD45H s reproboxom Marshall 1936 Lead,  kombo ENGL Screamer E335 a basový Hartke VX3500.

Support Underground

O vydanie sa Vám postaral Koník so svojím Support Underground vydavateľstvom. Ako ste sa k spolupráci dostali? Kto oslovil koho prvý? Sledujete kapely zo stajne S.U.?

Matúš Mlích: Koníkovi sme prví napísali my, on nás však už predtým sledoval, hneď nám teda dal ponuku. Jeho ostatné kapely poznáme, niektoré aj osobne. Koník má veľmi dobrý vkus 😀

Od vydania ubehli takmer tri mesiace – ako sa s odstupom času pozeráte na svoj výtvor? Ako sa vôbec darí predaju? Okrem CDs máte aj ďalší merch?

Matúš Mlích: Je to isto veľký skok vpred od EP z roku 2015, album teda naše ciele v podstate splnil. Ak na ňom aj sú veci, ktoré by sme teraz zmenili, už sa to nedá, snažíme sa teda skôr pozerať na budúcnosť, aby sme nespravili rovnaké chyby.

Predaj má na starosti hlavne Koník, my CDčká predávame len na koncertoch. Počet CDčiek, ktoré zmizli odhadujeme na väčšiu tretinu. Máme aj tričká, odznaky a nálepky.

Black Light KE

Koncerty

Predpokladám, že najlepšie sa cítite na koncertoch medzi ľuďmi – máte dosť ponúk na hranie? Robíte aj výmenné akcie pre kapely? Môžeme v krátkosti spomenúť Vaše požiadavky na koncert?

Matúš Mlích: Ponuky sú, nie vždy sú, ale vyhovujúce, hlavne, čo sa týka času alebo diaľky, keďže sme všetci študenti (dvaja na VŠ a jeden maturant :D). S výmennými akciami až tak veľa skúseností nemáme, ale sú zahrnuté v našich plánoch do najbližšej budúcnosti. Požiadavky okrem pódiového aparátu nemáme žiadne, snáď len nejaký cesťák pri väčších diaľkach aj to nie vždy.

Kde budete najbližšie koncertovať?

Matúš Mlích: Všetko nasvedčuje tomu, že až po novom roku. Ale nechajme sa vzájomne prekvapiť :D.

Je v pláne ísť aj ďalej ako Slovensko a Česká republika?

Matúš Mlích: Plány sú, budeme, ale potrebovať aj kúsok šťastíčka.

Budúcnosť?

Verím, že vydanie CD Vás nabudilo do ďalšej práce, ako to vyzerá s tvorbou nových skladieb? Dočkáme sa nejakých hudobných zmien alebo sa bude materiál uberať v duchu “Name of the One”?

Matúš Mlích: Áno, nabudení sme. Okolo vydania albumu je kurva veľa práce, ale aj zábavy, zážitkov a skúseností s tým spojených. Songy pilne skladáme, nejakú hrsť nových už aj máme. Je ešte skoro na to hovoriť, ako bude ďalší počin znieť ako celok.

Určite nechceme vydať druhýkrát to isté aj predtuchy ohľadom nejakých skladieb sú. Náš rýchlostný štandard bude v niektorých skladbách prekonaný, použijeme aj iné ladenia, okrem rýchlych aj pomalšie tempá, opäť aj na thrash menej zvyčajné nástroje alebo aj malé skoky do iných žánrov. Určite sa máte na čo tešiť, minimálne byť zvedaví.

OK dostávame sa na záver, ďakujem za čas strávený nad odpoveďami, držím palce do ďalšieho fungovania Black Light, záver patrí len a len tebe…..

Matúš Mlích: Ďakujeme veľmi pekne, budeme sa snažiť! Chceli by sme sa teda určite poďakovať všetkým ľuďom, čo našu scénu podporujú a chodia na koncerty! Taktiež ďakujeme za priestor vo vašom magazíne aj my Vám vo vašej práci držíme palce, veľmi ju obdivujeme :). Čaute.

Yotube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/blacklightthrash
https://blacklightthrash.bandcamp.com/
http://bandzone.cz/blacklightke
https://www.instagram.com/blacklightthrash/
https://www.youtube.com/channel/UChAQ_0_KnHILZxFLv5h7aVQ/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *