Matúš Mlích (Black Light) – ,,Je tu viac dobrých kapiel ako sa zdá”

Matúš Mlích (Black Light)Košickí thrasheri Black Light nedávno vypustili do sveta nasledovníka ich debutového albumu Name of the One – Privilege of Choice. Popri tom ohlásili niekoľko koncertov, a bohužiaľ oznámili aj to, že ich budúcnosť je viac menej vo hviezdach. Podrobnosti už ako tradične v rozhovore, tentokrát s Matúšom Mlíchom:

Zdar, od nášho rozhovoru pre Metalmania-Magazín ubehli takmer dva roky. Ako ste tento čas trávili ?

Matúš Mlích: Zdravím. Veľa sme koncertovali, propagovali debutový album. Najviac koncertov sme mali v roku 2017. V tom istom roku, v lete, sme stihli nahrať 10 skladbové demo pre ďalší album. Na konci roka sme všetkého mali na chvíľu dosť, dali sme si pauzu asi do marca 2018, kedy sme sa rozhodli, že z toho dema nahráme ešte jeden album.

Samozrejme viem, že ste boli aktívni aj koncertne aj skladateľsky.  Kedy ste sa začali zaoberať myšlienkou na nasledovníka debutu Name of the One ? Máte ako kapela obdobia alebo fázy, kedy viac skúšate a tvoríte, alebo naopak sa sústreďujete iba na koncerty a písanie nových vecí ide bokom ?

Matúš Mlích: Myšlienky na nový album tu boli ešte pred vydaním toho predošlého. Reálne začali byť niekedy na jar tohto roku.  Skladáme a koncertujeme viac menej vždy súbežne. V lete je to možno trochu viac o koncertoch a v zime o skladaní, ale nie je to pravidlo.

Keď som sa v predchádzajúcej otázke dotkol vášho debutu – dva roky je dosť dlhá doba na jeho zhodnotenie. Takže ako ho vy ako kapela vnímate teraz ?

Matúš Mlích: Debutový album (2016) vnímame ako schodík od EP (2015) k novému albumu (2018). Je na ňom veľa vecí, ktoré by sme teraz urobili inak. Patrí to ale k vývoju, či už osobnostnému alebo hudobnému. Veľmi sa tým albumom teda nechválime, ale ani sa zaňho nehanbíme.

V týchto dňoch však opäť máte dôvod na oslavu – vonku máte nový album “Privilege of Choice”. Tak ťa poprosím predstav ho čitateľom.

Matúš Mlích: Nahrali sme ho tak ako všetko doteraz, v štúdiu S32 v Košiciach u Juraja Ivana. Skladieb je 10, dĺžka je niečo cez 36 minút. Album je limitovaná edícia – dali sme vyrobiť iba 50 kusov. (!) Cover art a booklet nám opäť namaľoval môj otec.
Snažili sme sa všetko – od procesu skladania pesničiek, cez prípravu na nahrávanie, až k nahrávaniu vyzdvihnúť na novú úroveň, aby bol celý album na lepšej úrovni ako predošlý vo všetkých smeroch.
Zaujímavosť je napríklad opäť jedna slovenská skladba alebo pesnička, ktorá sa objavila aj na našej prvej nahrávke. Demons will be Fed je celkovo prvá skladba, ktorú sme ako kapela spolu zložili.
Na albume sa objavil jeden hosť – Peter Krokavec, ktorý hrá na violončele (skladby 1,2 a 10).
Na 2 skladby máme aj lyrics videá, ktoré nám robil Dominik Kopec.
Linky na videá:

Ja osobne mám z albumu veľmi dobrý dojem. Časové rozpätie medzi nahrávkami je znateľné. Skladby lepšie plynú, obsahujú viac chytľavých motívov, zvukovo sa nahrávka hodne posunula dopredu a veľmi príjemne ma prekvapil vokál.

Matúš Mlích: Ďakujeme. Spevák opäť trochu vyzrel 😀 . Takisto vokály sme sa snažili oživiť v každej skladbe buď inou farbou hlasu alebo nejakým efektom podľa vzorov skupín ako Power Trip, Sepultura…

O vydanie debutu sa vám postaral label Support Underground, prečo ste sa v prípade novinky rozhodli pre vlastné vydanie ?

Matúš Mlích: So SupUg sme sa bohužiaľ nezhodli na podmienkach. Nesedelo im, že pár týždňov po vydaní pozastavujeme činnosť. Vydávajú len od 300 kusov vyššie, určite by sme to nestihli predať.

Ako som spomenul vyššie, album má oproti debutu odlišný, pre mňa rozhodne lepší zvuk. Mali ste pred vstupom do štúdia konkrétne predstavy o znení ?

Matúš Mlích: Konkrétne predstavy o finálnom zvuku neboli. Poučili sme sa ale z predošlých nahrávaní, postupovali sme odlišne. Gitary sme nahrávali na viac krát a na viac aparátov, kvôli mohutnosti zvuku. Takisto napríklad určite pomohlo viac harmónií a menej častí, kde 2 gitary hrajú to isté. Na albume je aj veľa efektov. Nie všetky sú dobre počuteľné, no spestrujú celé spektrum albumu.

Prosím priblíž grafiku obalu a ústredný motív. Korešponduje s textovou náplňou?

Matúš Mlích: Hoci bol obal maľovaný nezávisle od významov textov krásne sadol s tematikou titulnej skladby čo samozrejme nechápeme nijak inak ako osud. Titulná skladba pojednáva o násilníkoch a dôsledkoch ich činov.

Ako sa môžu fans dostať k aktuálnemu albumu ? Okrem CD či CDriek chystáte aj iný druh nosiča, prípadne digitálne vydanie?

Matúš Mlích: Záujemcovia nám môžu písať do správy na Facebook, na email (skupinablacklight@gmail.com), alebo môžu kontaktovať niektorého z členov skupiny. CD máme so sebou aj na koncertoch. Cena je k pomeru výrobnej ceny nosiča symbolická – 5€.
V pláne je digitálne vydanie (Spotify, iTunes…). Iný pevný nosič zatiaľ nechystáme, ak sa vypredá terajší náklad, budeme o tom rozmýšľať.

Black Light (KE)

Pokiaľ viem, na podporu albumu ste dali dokopy tour, ktoré obchádza Česko aj Slovensko. Kto vám pomáhal s prípravou a realizáciou týchto koncertov ?

Matúš Mlích: Všetky koncerty sme vybavovali na vlastnú päsť, pomohli nám členovia kapely DeadKillers, ktorá s nami všetky koncerty odohrala.

Sú plány hrať aj niekde ďalej okrem Slovenska a Česka?

Matúš Mlích: Plány boli, ale bohužiaľ sa pokazili. Zatiaľ ostávame stále len na Slovensku a v Česku.

Na svojich stránkach ste uverejnili tento status: ,,V septembri sa našim členom kvôli školám rozídu cesty, všetkých fanúšikov by sme teda chceli pozvať na naše najbližšie akcie.  Človek nikdy nevie, čo mu život prinesie a či sa ešte niekedy dáme dokopy v takejto zostave, alebo vôbec.“  Znamená to nebodaj, že kapela môže totálne skončiť?

Matúš Mlích: Znamená to, že kapela končí. Možno sa za niekoľko rokov znova rozbehne, ale nikto to teraz nevie potvrdiť. Či sa činnosť obnoví, a v akej zostave, je teraz vo hviezdach. Preto neváhajte a príďte na krst Privilege of Choice 7. septembra do košického Collossea! Jediný krát zahráme naživo všetky skladby z albumu.

Čo sa vo vašich osobných životoch zmenilo od doby, keď ste prvýkrát dávali rozhovor nášmu webu?

Matúš Mlích: U každého člena je to individuálne. Čo je napríklad podstatné je, že bubeník Marek odchádza na školu do Francúzska a gitarista Matúš do Česka. Pri takýchto diaľkach sa bohužiaľ nedá aktívne pokračovať, možno sa ale ešte niekedy naše cesty stretnú.

Ok, tak ďakujem pekne za rozhovor a ako je u nás zvykom poprosím vás o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Matúš Mlích: Ďakujeme veľmi pekne všetkým, ktorí nás počas našich 4 rokov hrania podporili. Fanúšikom, rodičom, kamarátom, kapelám, klubom, organizátorom… Všetci sa tu napísať nedajú. Podporujte domácu scénu, je tu viac dobrých kapiel ako sa zdá.

Youtube ukážky:

Linky:
https://www.facebook.com/kapelablacklight/
http://bandzone.cz/blacklightke

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *