Ex Deo – The Immortal Wars

Ex Deo The Immortal coverRímska ríša bola jedna z najvýznamnejších a najvyspelejších štátnych zriadení v histórii ľudstva. To, že jej odkaz žije dodnes vedia napríklad právnici. Rovnako aj vojenskí velitelia. A mnoho ďalších. Napríklad hudobníci.

A tak svetlo sveta uzrel album Immortal Wars nahratý skupinou Ex Deo, ktorá sa z výraznej miery skladá z hudobníkov zo známej formácie Kataklysm.

Jedna z prvých vecí, ktorá človeka zaujme pri počúvaní je zakomponovanie symfonických prvkov do death metalu, ktorý aj bez toho sám o sebe na žánrové pomery dostatočne melodicky, a tak v kombinácii s klasickou hudbou dostávame určitý nadžánrový výtvor.

Symfonická hudba sa tu vyskytuje v dvoch rovinách – ako podtón metalovej hudby, alebo naopak, niekedy úplne prevezme opraty a je to práve ona čo hrá prím. Stretol som sa už s viacerými kapelami, ktoré do svojej tvorby zakomponovali klasickú hudbu, ale v prípade Immortal Wars dostáva tento element úplne nový rozmer. Nejedná sa o žiadnu vatu, ale v mnohých prípadoch by tieto pasáže mohli tvoriť samostatné piesne aj bez death metalu.

Ďalšia vec, čo človeka zaujme je vytvorenie dramatickej atmosféry. Každý jeden song stáva vlastným príbehom, ktorý sa odohral pred 2000 rokmi, a predsa aj dnes. Nemalú zásluhu na tom majú rôzne vsuvky- napr. sľub otcovi v The Rise of Hannibal, geniálny úvod Cato Major- Carthago Delenda Est!… Silná epickosť v každej sekunde, ktorú osobne považujem za najväčší plus celého albumu.

Dovedna máme možnosť počuť 7 skladieb + 1 intermezzo, konkrétne Suavetaurilia, pričom sa v nich striedajú pasáže nesúce sa v strednom tempe s tými rýchlejšími. Ak by ste hľadali nejakú výrazne pomalšiu, alebo dokonca až baladickú záležitosť, tak by vaše pátranie skončilo neúspechom, aj keď úvod poslednej The Roman niečo také pripomína.

Ako som spomínal vyššie, spojenie death metalu a symfonických prvkov sa vydarilo na 1, a tak si prídu na svoje fanúšikovia tvrdších žánrov, a naopak aj tí, čo hľadajú vo svete metalu niečo iné a inovatívne. To, že autori využili vo veľkej miere klasickú hudbu jej ani v najmenšom neuberá na tvrdosti a razantnosti.

Avšak, opäť, ak ste fanúšikmi brutal death, alebo krkolomného technical death metalu, tu ho moc nenájdete. Netvrdím, že sa dá inštrumentálnej stránke niečo vytknúť, a že nie je na vysokej úrovni, ale taktiež sa na vás nevalí gitarové sólo z každej strany. A v našom prípade to vôbec nie je na škodu. Ako hovorím, inštrumentálnej stránke je len ťažko niečo vytknúť.

Vzhľadom na obsadenie skupiny Ex Deo by bolo možno vhodné prirovnať hudobnú stránku aj k skupine Kataklysm, ktorej hudba mi príde o niečo tvrdšia a menej melodická. Takže ak ste jej fanúšikom, viete čo očakávať od druhej kapely, v ktorej sú jej členovia.

Texty: Niektoré názvy piesní by mohli trochu zavádzať, ale všetky sú v angličtine.

K vokálnej stránke poviem len toľko, že Maurizio odvádza svoju prácu na výbornú, a jeho prejav pridal už aj k tak autentickej atmosfére nesúcou sa všetkými piesňami. Immortal Wars vyšlo v roku 2017, avšak nie len že nám ukazuje svet taký, aký bol pred 2000 rokmi, dokonca nás tam prostredníctvom svojej hudby priam prenáša.

Na celkové hodnotenie stačia len tri slová: Atmosférické, epické, geniálne.

 Lineup:

  • Maurizio Iacono – spev
  • Jean-François Dagenais – gitary
  • Stéphane Barbe – gitary
  • Dano Apekian – basa
  • Olivier Beaudoin – bicie

Guests:

  • Ardek – orchestrálne aranžmány

Tracklist:

  1. The Rise of Hannibal
  2. Hispania (The Siege of Saguntum)
  3. Crossing of the Alps
  4. Suavetaurilia (Intermezzo) (instrumental)
  5. Cato Major: Carthago Delenda Est!
  6. Ad Victoriam (The Battle of Zama)
  7. The Spoils of War
  8. The Roman

Rok vydania 2017

Vydavateľstvo: Napalm Records

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/exdeo
https://www.youtube.com/user/exdeo

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *