Fany (Limetal) – ,, Já jsem prostě odmítal dělat na desce se stejným pocitem jako na Vypusťte Psy”

limetal 2017Na našom webe nebude chýbať ani rozhovor ohľadom jedného z najočakávanejších CD českej scény tohto roku – rovnomenného debutu kapely Limetal. Aj keď od jeho vydania už uplynul nejaký ten piatok, pre nesmiernu vyťaženosť celej kapely si ho môžete prečítať až dnes. Nech sa páči – spevák František ,,Fany“ Michalík.

Zdravím Fany. Skús na úvod opísať niekoľkými vetami Váš rovnomenný debutový album.

Fany: Ahojky. Nové CD Limetal je především odpověď na častou otázku proč jsme se rozešli s bývalou kapelou Citron. Na CD jsme se mohli vyřádit a hlavně dělat hudbu tak jak jsme chtěli a cítili. Také jsme se dohodli, že si každý dáme na CD dvě svá díla.

Niektoré zo skladieb (hlavne úvodná Amerika) tak trochu evokujú tvoje bývalé pôsobisko. Chcem sa spýtať či sú to všetko úplne nové skladby, alebo sú medzi nimi aj také, ktoré začali vznikať ešte počas éry Citronu?

Fany: Ano, některé skladby byly připravované ještě pro Citron a vývoj při nahrávání nebyl tak, jak jsme si představovali. A když už to nešlo posunout tak jak jsme chtěli, rozhodli jsme se to prostě ukončit.

Já jsem prostě odmítal dělat na desce se stejným  pocitem  jako na Vypusťte psy. Tam jsem nazpíval několik verzí zpěvu a frází.

Pak to někdo vybral a poskládal a já to vlastně slyšel, až po té, co album vyšlo. Na obale byla fotka Ládi Křížka a  jako zpěvák napsaný Tibor Šándor. V podstatě to, že na albu zpívám já, nikdo nevěděl. Dnes je to jen úsměvná vzpomínka na mé „neslavné začátky“.

Špeciality 

Osobne ma zaujalo aj použitie gájd v ,,hymne“ Stará Garda. Kto prišiel s tým nápadom?

Fany: A to je právě to o čem jsem mluvil, víš? Byli jsme ve studiu a byla legrace a popíjelo se a kafíčkovalo a hlavně mluvilo co a jak udělat zajímavé. Myslím, že původně tam měl být na trumpetu zatroubený budíček a už ani nevím, kdo řekl dudy, a možná ani v tu chvíli nemyslel na hudební nástroj, ale chytlo se to a já to musel zpívat snad stokrát, protože jsme se u toho dost nasmál 🙂

Tesne pred jeho vydaním sa objavila správa, že materiál zaujal aj niektorých ľudí v Los Angeles. Mohol by si povedať k tomu viac?

Fany: Jako vždy za to to může náhoda a v téhle branži je víc jak potřebná. U Vaška v divadle byl na návštěvě  jeden známý kterého zaujaly naše songy a pak už byl jen krůček k nabídce, že se pokusí jednu s těch skladeb natočit v LA.

Vybral si pomalou a to ještě byla nazpívaná jen svahilštinou a prý měli velkou legraci při překládání mých volně a náhodně použitých rádoby anglických slov, kterých se využívá při tvorbě frází a melodie a u nás je to tzv. svahilština.

Nie je náhodou v pláne aj niečo ako anglická verzia CD?

Fany: Teď jen za sebe myslím, že chci zpívat česky a hrát pro Čechy a tam kde nám rozumí.

Neuvažuje sa náhodou aj o vinylovej verzii albumu?

Fany: Určitě budeme dělat i LP. V podstatě je kompletně připravené. Chystáme jen nejvhodněší datum k jeho vydání.

Krstnými otcami spomínaného debutu bola kapela Kabát. Ako došlo k takejto spolupráci?

Fany: Kabát je fenomén československé rockové muziky a díky Bohu jsme se občas potkávali i na podiích a shodou okolností se vše tak trochu předjednalo na Slovensku ve Snině na Rocku pod kameňom, kde máme hrát i letos a moooc se na to těšíme.

Limetall a kabat

Chystané koncerty

Kadiaľ povedú koncerty na jeho podporu?

Fany: Přiznám se, že jsme věděli, že odchodem ze zaběhlé kapely Citron budeme mít problémy se dostat na velká podia, ale situace je nad očekávání dobrá a máme opravdu velkou radost, že hrajeme a máme naplánované podzimní turné. K tomu  jsme v létě na poměrně zásadních fesťácích  takže se těšíme.

Zavítate aj k nám na Slovensko?

Fany: Ano jak jsem už říkal, hrajeme u vás na festivale Rock pod Kameňom. Jinak je vše na www LIMETAL.CZ nebo na našem facu.

Keďže je už vonku aj plnohodnotný debut chcem sa spýtať. Budete hrať na koncertoch aj nejaké skladby z vašej úplnej prvotiny ,,Pravdu ukáže čas“ (pretextované hity Citronu)?

Fany: Ano  budeme hrát zásadní songy, o které už si naší fanoušci píší a Pravdu ukáže čas mají rádi, takže ano.

Nehudobný život

Ako vyzerá civilný život členov Limetalu (záľuby, záujmy)?

Fany: Záliby a zájmy jsou teď hlavně LIMETAL,  ale třeba já se živím spoustu let nákladní autodopravou, Vašek má divadlo Stará střelnice, Jirka má tiskárnu a Jarda učí hru na kytaru a pohybuje se kolem hudby.

Na koncertoch z vás takpovediac sála množstvo energie, máte nejaký špeciálny recept ako sa udržať aj vo vyššom veku vo forme?

Fany: Ano jsem rád, že to vypadá, jako kdyby každý koncert měl být ten poslední, a my si to užíváme. Já opravdu zpívám naplno. Nikdo z nás se nešetří.  Po tom všem co jsme si prošli po odchodu z Citronu, jsme opravdu rádi, že hrajeme a stará garda vypadá, jako kdyby jim spadly okovy z rukou a nohou.

Opravdu už neřešíme, co můžeme či nemůžeme hrát a odstupem času jsem na rozchod dokonce i hrdý. Bylo jednoduché podepsat smlouvu a být slavný, ale my to chtěli jinak. Odpověď  je LIMETAL.

Stretávate sa aj mimo pódia (na pódiách pôsobíte ako skvelá partia 🙂 )? 

Fany: Je fajn že se to tak vnímá a je pravda, že spolu trávíme spoustu času, ale pak mimo podia se snažíme žít svůj rodinný život a možná proto se pak i těšíme, že se po koncertě slezeme na pokoji a probereme  někdy i po sté staré a nové zážitky.

Ďalšie aktivity členov

Váš bubeník Lukáš Pavlík má okrem Limetalu aj iné aktivity (Čechomor, John Dovanni…). Nie je to problém pri väčšom množstve koncertov?

Fany: Lukáš Pavlík je neuvěřitelný multiinstrumentalista a jeho energie nás neuvěřitelně nakopává. Myslím, že nám ho seslalo samo nebe. Lukáš několikrát zaskakoval v Citronu na bicí a celý hodinový set se naučil v podstatě ve vlaku při cestě z Prahy a bez zkoušky  šel přímo na podium.

Natočilo se dle mého názoru vynikající CD a Lukáš tam hraje tak, že žasneme nad jeho uměním. Tak se ani nedivíme, že má tolik nabídek a že si může zahrát s kýmkoliv. Když má volný termín hraje s Limetal jinak je smlouvou vázaný  v Čechomoru.

Ty si okrem Citronu jeden čas fungoval aj s kapelou Funny. Je šanca, že by sa objavilo niečo nové pod touto značkou, alebo je táto značka už ,,mrtvá“

Fany: Funny byla kapela, kterou jsme po prvním odchodu z Citronu v devadesátých  letech založili s Jindrou Kvitou a Vaškem Vlasákem. Jak jsme tehdy říkali, abychom co nejdříve zapomněli, na tu špatnou náladu při natáčení Vypusťte psy. Jenže to tehdy asi nebyla síla posunout kapelu vpřed.

Teď je situace jiná a už nám nejde o to někomu něco dokazovat, ale jen tak si zahrát a dělat prostě rockerům dobrou náladu a s dobrými písničkami hrát na koncertech.

Záver

Pomaly sa blížime k záveru, no mám tu ešte jednu otázku. Počas svojej hudobnej kariéry si zažil skutočne mnoho. Ak sa obzrieš späť do minulosti, je niečo čo by si spravil ináč ak by to bolo možné?

Fany: Kdyby člověk viděl do budoucnosti, dělal by určitě některé věci jinak. Já jsem ale člověk,  který bere život takový jaký je. Jedno z mých pravidel, kterým se řídím je – nedělej jiným to co nechceš, aby někdo dělal tobě.

Rád bych aspoň trochu změnil k lepšímu svět a budu rád, když po našem koncertě budou lidi odcházet s dobrou náladou, když už kolem nás se ve světě dějí taková zvěrstva.

Ok, tak to už je definitívny záver. Veľmi pekne ďakujem za rozhovor a ako je u mňa zvykom poprosím o nejaký ten odkaz pre čitateľov webu Metalmania-Magazín.

Fany: Přeji všem čtenářům webu Metalmánia-Magazín, aby po poslechu nového CD LIMETAL  zůstala dobrá nálada a kdykoli potkáte někoho zlého, aby Vám naše první deska při poslechu vrátila úsměv 🙂 Hodně štěstí a zdraví Fany Michalík.

Foto krst: https://www.facebook.com/pg/michalhavlicekname/photos/?tab=album&album_id=1945227525700641

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.limetal.cz/
https://www.facebook.com/limetal/?fref=ts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *