Limetal – Limetal

Limetal Limetal coverJednou z najdôležitejších udalosti roka na českej metalovej scéne bolo nepochybne vydanie plnohodnotného debutu zoskupenia Limetal, formácie odídencov z legendárneho Citronu, ktorých doplnil bubenícky talent Lukáš Pavlík. Ich úplnou prvotinou  bolo síce akési provizórne DvojCD Pravdu ukáže čas z augusta minulého roka.

Keďže sa na ňom nachádzali hlavne znovunahraté  pretextované skladby Citronu + niekoľko originálnych piesni Citronu (dva nové kúsky boli iba na priloženom singli), za plnohodnotný debutový album považujem album o ktorom bude reč teraz.

Začiatok CD sa bude niesť v ,,citroňáckom“ duchu. Úvodná Amerika by sa nestratila ani na legendárnom počine ako bol Radegast. Aktuálna zostava kapely sa v nej predvedie v tej najlepšej možnej forme – jednak Fany (jeho hlas znie výborne jednak vo výškach tak aj v nižších polohách), gitarové duo Bartoň/Šperl (asi najlepšie duo v Českej republike) a samozrejme aj rytmika Vlasák/Pavlík.

Lukáš Pavlík so svojím talentom je veľkým darom pre túto zostavu. Ako Fany v rozhovore uviedol, určite im ho zoslalo samo nebo.  Nasledujúc a pop metalová Sex ´n´ roll mi kvôli tanečnému rytmu moc nesadla, ale na koncertoch bude určite dobre fungovať.  To je však asi jediná vec na tomto čo by som vytkol. Iná výhrada by nebola.

Chválim jednak prvotiny vydané pod hlavičkou Limetal Na tenkém ledě, Mayday, tak aj ostatný prevažne hard rockový obsah albumu (S větrem v zádech, Chiméra času, Armagedon…). Z nich najviac vynikajú Stará Garda – skvelá ,,limetlácka hymna“ (refrén: Když tě kopně mula když se lepí smůla a tér když ti všichni zalžou Stará garda hraje fér naše stará garda Venca, Jura , Jarda a já) s gajdami a taktiež pekná akustická balada na záver Karolína.

Na úplne poslednom – 13 mieste sa nachádza bonus, rádiová verzia songu S větrem v zádech. Na rozdiel od pôvodnej v nej dominuje klavír a gitara je zatlačená do úzadia. Ak sa dostane do rádií ma šancu zaujať aj nemetalové-nerockové publikum.

Zhrnutie: Debut Limetalu je nepochybne jeden z najlepších albumov, tohto roka. Obavy po vypočutí prvých skladieb sa nenaplnili. Fany a spol. sa na ňom predviedli v tom najlepšom možnom svetle. Rozchod s R. Pařízkom možno nebol až taká zlá vec – vďaka tomu tu mame vlastne dve veľmi dobre kapely.

Navyše dovolím si povedať, že vďaka celkovému modernému soundu má potenciál osloviť aj mladších poslucháčov, ktorým typický old school hard rock/heavy metal moc nereže. Za mňa to bude 5/5 bodov zo 6tich.

Lineup:

  • Fany Michalík – spev
  • Jaroslav Bartoň – gitary
  • Jiří Šperl – gitary
  • Václav Vlasák – basa
  • Lukáš Pavlík – bicie

Hostia:

  • Boris Urbánek – aranžmány a nahrávka sláčikového kvarteta (12), klávesy (10)
  • Mirek Linhart – akustická gitara (12)
  • Jan Lstibůrek – gajdy (6)
  • Jim Pistuch – recitatív (7)

Tracklist:

  1. Amerika
  2. Sex N Roll
  3. Na tenkém ledě
  4. Nepustím svůj stín
  5. S větrem v zádech
  6. Stará garda
  7. Posel špatných zpráv
  8. Chiméra času
  9. Mayday
  10. Chlípná víla
  11. Armagedon
  12. Karolína

Bonus:

  • S větrem v zádech (radio verze)

Rok vydania: 2017

Vydavateľstvo:Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.limetal.cz/
https://www.facebook.com/limetal/?fref=ts
https://www.youtube.com/channel/UCL98A_VL5XGkhuUkBHE4Kpw

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *