Rozhovor s Maciejom Marcinkom zo Skazy zo dňa 25.4.2017

Súčasná svetová scéna prináša mnoho kapiel, ktoré dokážu poslucháčov prekvapiť nevšedným pojatím metalového žánru. Jednou z nich je aj Skaza z poľského Wroclavu. Koncom minulého roka im vyšiel debutový album. Viac už v rozhovore s Maciejom Marcinkom:

Ahoj Maciej! Ako sa máš?

Maciej Marcinko: Ahoj 🙂 Mám sa dobre, ďakujem. Akurát sme so Skazou ukončili skúšku, tak som stále plný adrenalínu 🙂 A aby som sa predstavil, tak som hlavný vokalista a rytmický gitarista skupiny.

Mohol by si pár slovami predstaviť kapelu Skaza?

Maciej Marcinko: Samozrejme. Skaza vznikla v roku 2010 v meste Wroclaw. Sme skupina chlapov čo sa tvrdo snažia priniesť našu hudbu ľuďom.  Našu hudbu považujeme za multi subžánrovú. V našej tvorbe sa kombinujú čisté vokály s growlami, a taktiež je v nej možno počuť symfonickú hudbu.

V roku 2016 vám vyšiel debutový album Art Declined, ako prebiehal proces vzniku?

Maciej Marcinko: Art Declined sme vydali v decembri roku 2016. Celý proces nahrávania trval približne rok. Album bol nahratý nami samými, a musím povedať, že sme si užili tú nezávislosť, ktorá z toho vyplývala, nakoľko sme si mohli zorganizovať čas podľa našich potrieb. Taktiež hodnotím len pozitívne umeleckú slobodu, keď sme v podstate kedykoľvek mohli čokoľvek zmeniť.
Marcin, náš hlavný gitarista, čo mal na starosť aj orchestrálne pasáže je zodpovedný za produkciu. V tomto smere sa zdokonaľoval dlhší čas. Nahrávanie v štýle DIY bol pravdepodobne odlišný od nahrávania v komerčnom štúdiu, pretože sme sa rozhodli každý song nahrať zvlášť od začiatku do konca. Vďaka tomu sme sa mohli na každú pieseň dôkladnejšie zamerať.
Mix bol taktiež pod patronátom Marcina.

Kto je v Skaze hlavným autorom hudby a kto naopak textov?

Maciej Marcinko: Všetky piesne sme skladali spolu. Zvyčajne to začalo nejakým nápadom ako riff, časť refrénu alebo verš. Následne sme spolu zapracovali na aranžmánoch a kompozícii, pričom sme použili ďalšie napady.
Časti ako vokály, sóla, basové linky prišli prevažne od osoby zodpovednej za tieto časti. Ale opäť, finálny výsledok je zásluhou všetkých členov kapely. Spolu sme taktiež pracovali na nápadoch pre texty. Prvý impulz väčšinou príde od člena, ktorý pocítil najväčšiu inšpiráciu, ale finálny výsledok bol znova úlohou pre celú zostavu.

Na čo sa môžu fanúšikovia na Art Declined tešiť?

Maciej Marcinko: Dobrá otázka. Pre mňa osobne je najlepší spôsob ako začať počúvať nejakú nahrávku je nemať očakávania. Len tak nechať hudbu plynúť a nechať sa prekvapiť.
Ale v skratke, na Art Declined možno nájsť: heavy riffy, hlbokú basu, čisté vokály v kombinácii s growlami, veľa gitarový sól, orchestrálnu hudbu a riadne bicie. A občas niečo vybuchne 🙂

Jedná sa o váš debutový album, ako sa naň dívate s odstupom času? Zmenili by ste niečo?

Maciej Marcinko: Myslím si, že je prirodzené pre každého hudobníka chcieť niečo zmeniť po nahratí a vydaní albumu. Hlavne počas nahrávania boli momenty kedy sme si museli povedať ,,Stop“ a ísť ďalej, pretože inak by sme strávili večnosť vylepšovaním piesní. Dosiahli sme náš cieľ, ktorým bolo vydanie debutového albumu, a teraz je čas na ďalšie kroky.
V súčasnosti dostáva náš album pozitívne recenzie, a tak sme hrdí na to, čo sme dosiahli. Nové nápady prídu s novou nahrávkou.

Skaza funguje už od roku 2010, sú nejaké rozdiely medzi Skazou z roku 2010 a tou súčasnou?

Maciej Marcinko: Tiež dobrá otázka. Prvá vec čo mi napadne je to, že za ten čas sme našli cestu, ktorou chceme ísť pri hraní metalovej hudby. Určite sme sa tiež zlepšili sme sa v tom čo robíme (hudobne aj technicky).
Zábavne na našich začiatkoch je to, že sme začínali hraním veľkého množstva coverov, tak ako veľká časť skupín. Pamätám si, že na našom prvom koncerte playlist vypadal 50/50 čo sa týka pomeru coverov ku našim vlastným skladbám.
Teraz budú naše koncerty zamerané na vlastné piesne.

Ako to vyzerá s bubeníkom. Našli ste už niekoho?

Maciej Marcinko: Jasne nedávno vďaka konurzu. Volá sa Krysztof, a aktuálne všetci tvrdo trénujeme, aby sme boli pripravení odohrať naše piesne na kocnertoch.

Vaša tvorba je dosť nadžánrová a nutno dodať, že aj skvelá. Aký je váš hudobný vkus pomimo Skazy?

Maciej Marcinko: Ďakujem za tieto slová, som rád že sa ti páči táto kombinácia 🙂 V princípe každý z nás je inšpirovaný množstvom metalových skupín. Počúvame všetky metalové subžánre a taktiež si radi vypočujeme ostatné žánre: pop, folk, rock, klasická hudba a pod. Myslím si, že kombinácia týchto žánrov a následná inšpirácia z nich sa prejavila na štýle Skazy. Rovnako aj to, že sami seba netlačíme do hrania jedného konkrétneho subžánru. A taktiež si myslíme, že všetci umelci, hudobníci by mali hľadať nové zdroje inšpirácie. A to bez hraníc 🙂

Čo Skaza a koncerty? Ako to s nimi vypadá?

Maciej Marcinko: Keďže máme nového bubeníka na palube veľmi intenzívne sa pripravujeme na hranie na koncertoch. Našim plánom je hrať tak veľa ako len bude možné bez ohľadu na miesto.

Ako vnímate súčasnú poľskú hudobnú scénu?

Maciej Marcinko: Poľská metalová scéna je momentálne silnejšia ako bola kedykoľvek predtým. Máme veľa skupín, prevažne tých hrajúcich extrémne žánre, ktoré sú známe po celom svete. Ale stále počet týchto skupín nie je tak veľký ako v Nemecku, Švédsku, o USA ani nehovoriac. Takže je tu stále miesto pre skupinu ako Skaza, a tak všetci tvrdo pracujeme, aby sme tento cieľ raz dosiahli.

A čo váš život pomimo hudby?

Maciej Marcinko: V podstate každý z nás má civilné zamestnanie. Ja pracujem ako UX dizajnér, Marcin pracuje v online marketingu. Wojciech pracuje s analýzami rizík, a Krzysiek študuje infotmatiku.
Každý z nás sa snaží venovať toľko času skupine ako to je len možné. Pomimo koncertovania máme všetci koníčky a rodiny. Však vieš, obyčajný život metalistov 🙂

Aké boli tvoje hudobné začiatky?

Maciej Marcinko: Každý z nás začínal inak. Moja prvá hudobná skúsenosť bolo spevácke vystúpenie na festivale základnej školy. Spieval som nejakú bláznivú pesničku o kovbojoch 🙂 Ale moje prvé spomienky na metal sú spojené s počutím piesne Whiskey on the Jar, konkrétne verziu od Metallicy  v rádiu. Tento zážitok spôsobil to, že som sa rozhodol venovať sa metalovej hudbe. Pár rokov na to som si kúpil prvú elektrickú gitaru.

 Zároveň mi nedá sa neopýtať, či si futbalový fanúšik. V júni sa budú hrať ME vo futbale do 21 rokov práve v Poľsku, kde sa stretne vaša reprezentácia práve s našou…

Maciej Marcinko: Obávam sa, že nikto z nás nie je fanúšikom futbalu. Osobne sledujem akurát keď hrá naša ,,dospelá“ reprezentácia nejaký významný zápas, ale to je všetko. Avšak, je dobre vedieť, že naša 21 bude hrať v skupine so Slovenskom, a dúfam, že vyhrá lepší tím, bez ohľadu na to, ktorý to bude 🙂

Ďakujem ti krásne za rozhovor a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre našich čitateľov.

Maciej Marcinko: Prajem len to najlepšie všetkým čitateľom Metalmania-Magazínu. Stay heavy, podporujte a počúvajte vaše obľúbené skupiny, a jedného dňa sa vidíme na koncerte!

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.skazaofficial.com/
https://www.facebook.com/skazawroclaw/?fref=ts
https://www.youtube.com/channel/UC0jrr5PtOrzfMSK16wb7J4Q

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *