Václav Votruba (Dark Angels, The River Of The Lost Souls, After Rain) – „Do muziky jsem se defacto narodil“

vaclav votruba 2017Činorodý, talentovaný, akčný, pracovitý – taký je český novinár, spisovateľ a v neposlednom rade aj člen kapiel Dark Angels, The River Of The Lost Souls, After Rain. Dve z nich vydali tento rok album – (Dark Angels – Venomous Embrace, The River Of The Lost Souls – The Midnight Album) a čoskoro bude nasledovať aj podujatie, kde budu obe z nich pokrstené. Podrobnosti už ale v nasledujúcom rozhovore:

 Zdravím na začiatok sa chcem opýtať, odkiaľ sa berie tvoja vášeň pre temnú muziku a náklonnosť k temným témam? 

Václav Votruba: Vlastně ani nevím, vždycky se mi líbily hororové filmy, knihy, temná muzika… Mám rád ale i veselé věci. 🙂 Úplně si nemyslím, že obecně dělám vyloženě temnou muziku, spíš bych ji označil za melancholickou.

Hráš v kapelách Dark Angels a The River Of The Lost Souls. Skús charakterizovať hudbu oboch kapiel?

Václav Votruba:  Jsou to dva naprosto odlišné světy. Dark Angels, to je dřevorubecký metal. Prostě syrovost ohlodaná až na kost. Čím jsme starší, tím víc se noříme do bažin, děláme možná na pohled méně přístupnější muziku. Ale to je v pořádku, nechceme jít s davem. The River Of The Lost Souls… to je moje nová hudební láska. Muzika k sychravým podzimním večerům. Plno emocí a výzev.

A ako to vyzerá s tvojím ďalším pôsobiskom – After Rain?

Václav Votruba: After Rain se na chvíli odmlčeli, abychom mohli vdechnout život The River Of The Lost Souls. Nyní ale opět přichází jejich čas – máme novou sestavu, tvoříme novou desku a připravujeme se na živé koncerty. Příští rok tak bude ve znamení After Rain, čímž ale neříkám, že utlumíme ostatní kapely. To vůbec ne.

After Rain

Prečo došlo k zmene v zostave After Rain? Kto sú členovia novej zostavy a aké máš od nich očakávania?

Václav Votruba: Důvodem bylo, že jsme se rozhodli After Rain povýšit z projektu na plnohodnotnou kapelu, což se ale neslučovalo s aktivitami zpěvačky Veroniky Seidlové, která působí v úspěšných Carpatia Castle. Zároveň nás dělila poměrně velká vzdálenost, což pro plnohodnotnou kapelu není optimální.

Menším paradoxem pak je, že nový baskytarista David Hradílek je z Ústí nad Labem, což je ještě dál, ale David je velmi akční, dojíždění mu dle jeho slov problém nedělá. Tak uvidíme, byl bych rád, kdyby nám to vydrželo, ačkoliv je mi jasné, že i finančně to pro něj nebude nejjednodušší. Ale aspoň bude moct ve vlaku trénovat na basu. 🙂

Abych se ale vrátil ke zpěvu… Novou zpěvačkou je Andrea Michálková, dosavadní zpěvačka heavymetalových Garant. Je to pro ní celkem výrazná změna, ale je profík, poprala se s tím dobře. 🙂

Doposiaľ After Rain bol len štúdiový projekt, prečo?

Václav Votruba: Nebyly ambice na živé koncerty. Po čtyřech deskách jsem ale usoudil, že je prostě škoda si ty songy naživo nezahrát. Zároveň jsem chtěl, abychom začali fungovat jako skutečná kapela. Projekt je příliš odtažitý, nefunguje tam ta správná chemie…

Čo môžeme očakávať od chystaného albumu?

Václav Votruba:  Nová deska bude velmi tvrdá a syrová. Dá se říct, že úplně jiná než The Funeral Marches. Malinko ji vnímám jako návrat k albu The Sound Of War. After Rain jsou o svobodě, nedělám si hlavu se škatulkami. To že teď natáčíme takřka až blackmetalové album, neznamená, že další deska nebude třeba ryze doomová.

Vlastně by byla nuda, kdybychom točili stále dokola jedno album. To platí pro všechny mé kapely. U Dark Angels je vývoj velmi rapidní. Když člověk srovná debut Symphony Of Bridal Veil a aktuální Venomous Embrace, jsou to dva odlišné světy…

Dark Angels

Na albume Dark Angels – Venomous Embrace dominuje krásna kompozícia skladieb a v The River Of The Lost Souls – The Midnight Album panuje vynikajúca atmosféra. Ako vyzerala tvorba muziky pre tieto albumy (kto prišiel s textami, hudbou a podobne…)?

Václav Votruba:  Dark Angels jsou kolektivní dílo nás všech. Přistupujeme k psaní skladeb starým dobrým stylem – prostě jamujeme ve zkušebně. The River Of The Lost Souls jsou kompletně mé dílo.

Hudba i texty. Nyní ale připravujeme materiál na dvojku a ostatní nosí nápady, což mě moc těší. Kapela, to má být dýchající celek, je to energie několika lidí, kteří spojili v tomto bodě své životy. A ta energie mě prostě baví.

Mohol by si niekoľkými vetami charakterizovať ich obsah?

Václav Votruba:  Venomous Embrace je ošklivá deska. Fakt. 🙂 Být to jenom na mě, zašel bych klidně i dál, ale i tak jsem si myslel, že to bude pro fanoušky těžce stravitelná záležitost. O to víc mě překvapilo, že reakce jsou pozitivní, lepší než u předešlé Embodiment Of Grief. Venomous Embrace je prozatímní vrchol naší diskografie. Cítíme to tak všichni.

The Midnight Album bylo koncipované tak, aby odpovídalo svému názvu – tedy uvolněná, pomalejší muzika. Myslím si, že ta deska má velký náboj, je nesmírně dynamická, emotivní. Je barevná, stylově nezařaditelná. U ní jsem čekal, že bude lidem přístupnější, ale zjistil jsem, že pro některé je prostě až moc pochmurná. Asi neměla vyjít v létě. 🙂 The Midnight Album by každopádně můj nejnáročnější hudební projekt…

Venomous Embrace vyšiel v júli, no krst bude až tento piatok (29. septembra). Prečo?

Václav Votruba:  Protože jsme na křest malinko zapomněli. 🙂

Obe kapely majú veľmi pekné CD obaly,  Dark Angels – Venomous Embrace a  The River Of The Lost Soul –  The Midnight Album (napríklad Venomous Embrace disponuje niečo v štýle Beauty and the beast). Kto zvolil takýto vizuál?

Václav Votruba:  Dark Angels jsou kompletně dílem zpěváka Radka Popela. Je to úžasný grafik. Myslím, že Venomous Embrace je nejhezčí obal, co zatím pro Dark Angels udělal. The Midnight Album má na titulce fotku českobudějovického fotografa Dominika Svobody.

Vlastně jsem použitou fotku viděl dřív, než deska vůbec vznikla. Koncept už jsem ale nosil v hlavě a věděl jsem, že ta fotka pro něj bude ideální.

Ako to vyzerá s chystanými koncertmi tvojich kapiel?  Zastavíš sa s niektorou kapiel aj na Slovensku? 

Václav Votruba: Příští rok bychom se měli na Slovensko podívat společně s Dark AngelsThe River Of The Lost Souls. Vejdeme se do jedné dodávky, to je výhoda. Termíny: River: 13. 10. – Český Krumlov – Fabrička 3. 11. – Písek – Pod Čarou 16. 12. – Horní Planá – KIC. DA: 19. 10. – České Budějovice – Velbloud. Poslední koncerty pro letošní rok..

Z tvojho pohľadu, ktoré povolanie je ťažšie? Hudobník, novinár alebo spisovateľ?

Václav Votruba:  Jednoznačně muzikantem, protože pokud neohýbáš hřbet, nepřistupuješ na kompromisy a nemáš peněženku plnou peněz, abys tu káru na začátku pořádně roztlačil, nemáš vlastně šanci na úspěch… Mluvím o muzice obecně… Obdivuji těch pár kapel, kterým se podařil výraznější úspěch, aniž by sestoupily z vlastní cesty.

Hyperaktívny človek

Ako zvládaš kolotoč toho všetkého (tri kapely a písanie) dokopy?

Václav Votruba:  V pohodě. Muzika je odreagování. Někdo chodí do posilovny, jiný do hospody, my do voňavé zkušebny. 🙂

Ak by si bol nútený sa vzdať, muziky, novinárčiny alebo písania. Čoho by si sa vzdal?

Václav Votruba: Ničeho, protože to se nikdy nestane. 🙂

Venuješ sa viacerým veciam (písanie, novinárčina, muzika). Dalo by sa povedať, že niektorou z nich sa aj živíš, alebo máš popri tom aj inú prácu?

Václav Votruba:   Živím se jako PR specialista spisovatel. Muzikou se nikdy živit nebude, nehodlám ohýbat hřbet, jak jsem říkal v jedné z předešlých odpovědí.

Mimo hudby, spisovateľstva a novinárčiny, čo robíš vo svojom voľnom čase?

Václav Votruba:  Rodině… pak už čas na nic jiného nezbývá. Život mám pestrý, plný lásky a radosti, jsem šťastný člověk…

Povedz niečo o svojich hudobných začiatkoch. Kedy si sa začal venovať muzike, čo ťa k tomu priviedlo a ako si sa dopracoval až k tvojím súčasným kapelám?

Václav Votruba:  Do muziky jsem se defacto narodil, protože táta byl vždycky velký rockový fanoušek, takže u nás neustále řvali Deep Purple, Kiss či Uriah Heep. Dodnes tyhle kapely miluju. Odmalička jsem měl jasno, že se jednou taky chci stát velkou rockovou hvězdou.

Pózovat na scéně a balit holky. (smích) Po prvních nesmělých krůčcích jsme před třinácti lety založili Dark Angels. Ti mě provází doposud.

 Stretol si sa s niekým, ktorý by Ti povedal, že inšpiráciu bral z tvojich kníh, alebo z muziky, ktorú hráš? 

Václav Votruba:  Nebudeš tomu věřit, ale setkal… Nechci jmenovat, ale vím minimálně o jedné kapele, na kterou měli vliv After Rain. Kytarista se s tím nikdy netajil a v jejich muzice je to velmi patrné. Člověka to samozřejmě těší…

Pri jednom rozhovore si uviedol, konkrétne pre Drbárnu, že: „dnes sa hrajú metalové koncerty pre 50 ľudí.“ Myslíš si, že metal má šancu na záchranu, aby to bolo také ako v 80-tych rokoch?

Václav Votruba:  Všechno je možné, třeba se z metalu, nebo tvrdšího rocku stane opět trend. Otázkou je, zda je to dobře…

Okrem Dark Angels, The River Of The Lost Souls, After Rain si sa mihol aj v doom metalovom zoskupení No Bielef, s ktorým ste vydali jeden album Silent Doom. Je táto formácia definitívne mŕtva, alebo môže byť niekedy v budúcnosti ešte prebudená k životu?

Václav Votruba:  No Belief spí věčným spánkem. Byla to dobrá kapela, fajn období, ale nemá cenu se ohlížet. Žijeme tady a teď.

Čo sa týka spisovateľskej činnosti, tvoja posledná kniha bola Šumavský děs, ktorá vyšla tento rok. Mohol by si povedať pár slov k nej?

Václav Votruba:  Šumavský Děs je má třetí kniha, druhý román. Rozhodl jsem se sepsat vzpomínky bájného šumavského stvoření, které je tady s námi stovky let, přesto o něm nikdo skoro nic neví… Děs má schopnost, že se vždy přichomýtne k událostem, ze kterých tuhne krev v žilách.

Název knihy je malinko matoucí, protože ač Šumavský Děs, děj je situován na Českokrumlovsko, třeba až do Novohradských hor. Děs se v uplynulých staletích pohyboval po celé republice, je možné, že někdy na naši první knihu navážeme a zmíníme jeho zážitky z jiných regionů… Odezva na knihu je zatím fantastická, mám z toho upřímnou radost!

Chystáš aj nejaký nový román?

Václav Votruba:  Knižních projektů mám rozpracovaných několik, co se týká románu, tak na něm jsem před několika dny začal pracovat. Bude to horor založený na skutečných událostech… z mého života. 🙂

Môžu sa k nej (alebo aj k iným) dostať aj slovenskí čitatelia?

Václav Votruba:  Samozřejmě knihu rád pošlu, stejně tak se dá koupit v e-shopu nakladatele, problémem je ale vysoké poštovné. To mě mrzí… Možnou cestou je e-kniha. Ta vyjde teď na podzim.

Taktiež si  minulý rok vydal aj Knihu Kovu s tematikou histórie českého undegroundu (ktorá získala aj publicistické ocenenie BŘITVA – KNIHA ROKU 2016.). Kedy budú ďalšie pokračovania?

Václav Votruba:  Dvojka vyjde letos v prosinci, takže přesně po roce. Věnuji se v ní doom metalu a grindu. Zajímavý kontrast, který vymyslel nakladatel, tedy MetalGate, a mně se zalíbil. Funguje to. 🙂

Sleduješ aj slovenskú undegroundovú scénu? Ak áno máš aj nejaké obľúbené kapely?

Václav Votruba:  Nemám o ní takové povědomí jako v dobách, kdy jsem se aktivně věnoval zinařině. Okamžitě mi na mysl naskočili Lunatic Gods, jejichž minimálně první čtyři desky jsou dodnes výborné. Skvělí byli třeba také experimentátoři Fairy Tale a zapomenout nesmím na mé dobré přátele z rock´n´rollových Janesession. Jinak samozřejmě Tublatanka, první tři desky jsou geniální.

V tom, čo vytvoríš sám, nájdeš inšpiráciu, aby si vytvoril niečo nové?

Václav Votruba:  Bezesporu… Co je ale důležitější – neustále se snažím posouvat, vyvíjet, nechci stát na místě, stagnovat. Sám sebe nedokážu pořádně ocenit, což je ale zároveň hnací síla k posouvání vlastních hranic. Zároveň jsem workoholik… Dodělávám jeden projekt a už myslím na další. (smích)

Ok, tak to je záver. Nesmierne ti ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre našich čitateľov.

Václav Votruba:  Já moc děkuji za příjemné otázky! Vážím si každého podobného nadšence, jako jsi ty. Veškeré informace si o mně najdete na www.vaclavvotruba.cz

Albumy Dark Angels – Venomous Embrace a  The River Of The Lost Soul –  The Midnight Album si môžte celé vypočuť na priložených bandcamp linkoch

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/darkangelscz/?fref=ts
https://www.facebook.com/theriverofthelostsouls/?fref=ts
https://www.facebook.com/afterraincz/?fref=ts
https://darkangels-map.bandcamp.com/
https://theriverofthelostsouls-map.bandcamp.com/
www.facebook.com/votrubapromotion

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *