Václav Votruba (Dark Angels, The River Of The Lost Souls, After Rain) – ,,I v metalu máme kapely, které se snaží posouvat hranice”

vaclav votruba hudobnik

vaclav votruba hudobnikMuzikant a spisovateľ Václav Votruba je jedným z najaktívnejších ľudí na českej hudobnej scéne. Veď nie každý sa môže pochváliť tým, že ma pod sebou až tri zoskupenia (Dark Angels, The River Of The Lost Souls, After Rain). Navyše popri tom stihol nahrať aj sólo projekt a napísať množstvo kníh. Formácia The River Of The Lost Souls pred nedávnom vydala nové EP Autumn Leaves, nasledovníka debutu The Midnight Album. Nie len o ňom sa rozpovedal Václav:

Zdravím Václav, ako sa darí?

Václav Votruba: Celkem fajn. Po pracovní stránce je léto klidnější, takže se mi v hlavě honí nadcházející knižní projekty. A to mě baví. 🙂

Jedna z tvojich kapiel, The River of the Lost Souls, pred časom vydala EP Autumn Leaves. Popíš proces jeho vzniku?

Václav Votruba: Byl úplně jiný než v případě debutu, kdy jsem ostatním prezentoval už hotové základy skladeb a oni jen dotáčeli své party. Autumn Leaves je kolektivní práce celé kapely. Jamovali jsme, otesávali nápady ve zkušebně, pak přišli do studia a za necelé tři dny to natočili. Zkrátka starý dobrý a pořád ještě nejlepší způsob…

Osobne mi príde album o dosť tvrdší ako jeho predchodca The Midnight Album. Bol to zámer už pred samotným skladaním vydať tvrdší album, alebo to tak nejak prirodzene vystrelilo?

Václav Votruba: Takhle to vyšlo přirozeně z nás, protože jsme konečně pracovali jako regulérní kapela. Shodli jsme se, že debut byl fajn, ale že chceme jít rockovější cestou. Přímočařejší, old-schoolovější… Miluji sedmdesátky a jsem šťastný, že mám konečně kapelu, která v mnoha ohledech zní, jako by z té doby vzešla. 🙂

Nejaké ďalšie rozdiely oproti predchodcovi?

Václav Votruba: V tvrdosti, přímočarosti, sehranosti kapely…

Je v pláne na to EP Autumn Leaves nadviazať plnohodnotným albumom?

Václav Votruba: Určitě bychom rádi, ale netlačíme na pilu. Každopádně nový materiál dáváme dohromady, takže na desku by toho mělo být dost. Uvidíme!

Album zatiaľ vyšiel v elektronickej forme. Je v pláne vydať ho aj na fyzickom nosiči?

Václav Votruba: Byl bych moc rád, kdyby nahrávka vyšla na fyzickém nosiči, nejlépe na vinylu, ale bohužel se ještě nenašel nikdo, kdo by nás v tom podpořil. Nyní je tedy jen na Bandcamp a my děkujeme všem, kteří nás tam podpoří.

K piesni I Wanna Get You, Man vznikol videoklip. Prečo padla voľba práve na tento kúsok?

Václav Votruba: Byla to první skladba, kterou jsme po natočení debutu napsali. První skladba, na které jsme pracovali jako kapela. Je to jednoduchá rockovka, opak chvílemi složitější první desky. Chtěli jsme překvapit a demonstrovat, že už nejsme „ta nedostupná“ kapela pro pár vyvolených. 🙂

the river of kapelaČo koncerty? Kde vás budú môcť ľudia vidieť?

Václav Votruba: Celý hudební život jsem se snažil hrát po celé republice, za hranicemi, kdekoliv… The River Of The Lost Souls jsme se shodli, že už jsme na to staří, takže se upínáme především na domácí jižní Čechy. Ale samozřejmě neodmítneme žádnou fajnovou nabídku mimo region.

Máte pláne prísť aj na Slovensko?

Václav Votruba: Prozatím ne, až nás někdo pozve… 🙂

Ty si taktiež členom Dark Agnels a After Rain. Chystá sa aj v týchto kapelách niečo nové?

Václav Votruba:S Dark Angels jsme si řekli, že už bychom mohli začít pracovat na novém materiálu, tak jsem zvědavý, jestli se někam pohneme. Bylo by to fajn. Máme za sebou super koncerty, na které máme nejlepší reference za celých patnáct let naší kariéry, takže by to chtělo zúročit i ve studiu.

Ohledně After Rain se nyní nic závratného nechystá, už rok máme natočenou pátou řadovku, ale opět… čekáme na vydavatele. Vím, že kdo čeká, prd má, ale asi nám chybí potřebná energie, někdo, kdo by to vzal do svých rukou a posunul nás dál. Je to každopádně škoda, protože ta deska je naše bezkonkurenčně nejlepší.

Okrem hudby sa venuješ taktiež písaniu kníh. Mohol by si povedať niečo o svojich tohtoročných dielach – knihách o histórii skupiny Dark Angels a o ženách ako líderkach v hudobných skupinách?

Václav Votruba:S Dark Angels jsme letos oslavili patnáct let, proto jsem se rozhodl k tomuto výročí sepsat knihu. Není o tom, že bychom se plácali po ramenou, spíš je to určitá sonda do tuzemského undergroundu. Cílem bylo pobavit a dát fanouškům pěkný dárek.

První náklad je pouze 100 kusů a pomalu mizí, takže pokud knihu někdo chce mít, měl by mi napsat na venca.votruba@seznam.cz. Mou další letošní knihou jsou Monumenty – kniha věnovaná pětapadesáti zásadním nahrávkám s ženským zpěvem. Zbožňuji ženský zpěv, a to už od dětství, proto jsem se rozhodl knihu pojmout jako určitou poctu. Bez hranic, napříč žánry…

Mám na ni jen skvělou odezvu, což mě moc těší. Čtenáři mi píší, že díky mně objevili nové poklady (z jejich pohledu), na oplátku mi posílají své tipy. Žije si to svým životem a moc mě to baví.

Mohol by si taktiež povedať niečo viac o svojich starších publikáciach?

Václav Votruba: Celkem mám na kontě 10 knih, z toho šest faktografických a čtyři beletristické. Nejúspěšnější je trilogie Kniha kovu, která dvakrát získala Cenu Břitva, ale skvěle se daří i sérii Šumavský Děs.

Venku mám dva díly a momentálně pracuji na trojce, musím říct, že mě to naplňuje a už teď se těším, až dílo dokončím a vypustím mezi čtenáře. Trojka bude nejděsivější, zároveň nejpropracovanější. Každopádně k samotnému vydání dojde až příští rok, přednost mají jiné literární projekty…

Čo je pre teba najväčšou inšpiráciou pre písanie kníh?

Václav Votruba: Chtěl bych ti dát nějakou hlubokou odpověď, ale vlastně mě nic nenapadá. Nevím, většinou mě něco přepadne naprosto spontánně. Pokud to v hlavě převaluju delší dobu, začínám to v duchu rozvíjet… a pak už je jen krátká cesta k počítači. 🙂

Na čo je ťažšie nájsť samotnú inšpiráciu? Na napísanie knihy alebo na napísanie piesní?

Václav Votruba: Knihy jsou úplně jiná disciplína. Jednou věcí je prvotní myšlenka, ale do samotného konce vede ještě hodně dlouhá a náročná cesta. Píseň je kolikrát otázkou několika minut. Teď mluvím samozřejmě o muzice, nikoliv o textu.

Dřív jsem měl nutkání se v jednotlivých skladbách hrabat i několik dní, ale dnes vím, že určitá překombinovanost není tou nejlepší cestou. Některé skladby After Rain tím docela utrpěly… Ale člověk se učí.

Si svojím spôsobom stálica hudobnej scény v Čechách. Ako ju vnímaš za tie roky, čo sa v nej pohybuješ?

Václav Votruba: Mnoho let jsem se pohyboval čistě jen na metalové scéně, která je poměrně konzervativní, proto jsem překvapený z poslední doby, kdy pronikám i do jiných zákoutí naší muziky. Když slyším kapely jako Manon Meurt nebo Hard to Frame, mám konečně pocit, že se u nás hraje světová liga. Jen kdyby tu ještě byla hybná síla, která by je postrčila dopředu… 🙁

Ale nechápej mě blbě – i v metalu máme kapely, které se snaží posouvat hranice. Snad jen škoda, že mě takhle z hlavy nenapadá žádná čerstvá krev, kterou bych mohl doporučit jako v případě třeba právě Manon Meurt.

Tak to bola posledná otázka. Ďakujem veľmi pekne za odpovede, a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre fanúšikov.

Václav Votruba: Moc si vážím všech, kteří mě podporují v mé cestě, čtou mé knihy, poslouchají mou muziku… To vy jste hybná síla a já moc děkuji, že si díky vám plním sny.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/darkangelscz/?fref=ts
https://www.facebook.com/afterraincz/?fref=ts
https://darkangels-map.bandcamp.com/
https://theriverofthelostsouls-map.bandcamp.com/
www.facebook.com/votrubapromotion

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *