Przemysław Konior (Frontier of Existence) – ,,Naše texty by mali vyvolávať podvedomý nepokoj, existenciálne nepohodlie a potrebu reflektovať realitu okolo nás”

Poľská melodic-death metalová kapela Frontier of Existence nás tento rok potešila svojím debutom – Chronicles of Grief – I. Aj keď vyšiel tento rok, skladby naň vznikali už dlhý čas predtým. Pre slovenských a českých poslucháčov sú síce Frontier of Existence neznámym pojmom, no ak si ich spomínané CD vypočujete, určite ho len tak nezahodíte. Na otázky odpovedal gitarista Przemysław Konior:

Ahoj, ako sa ti darí?

Przemysław Konior: Ahoj! Mám sa dobre, ďakujem.

 Kapela Frontier of Existence vydala v tomto roku svoj debutový album. Aký bol proces jeho vzniku?

Przemysław Konior: Jednalo sa o dosť dlhý proces, pretože piesne sme začali skladať ešte predtým než prišla samotná myšlienka nahrávania albumu. Jednoducho sme hrali pre zábavu – stretli sme sa v skúšobni a jamovali sme. Na začiatku sme boli len traja – bubeník a dvaja gitaristi. Inštinktívne sme vycítili aký druh hudby chceme hrať. Nechceli sme znieť ako bežná kapela, hrali sme to, čo sme v tej chvíli cítili, že chceme hrať. Keď sme dokončili prvé piesne, tak sme začali hľadať zbytok skupiny- speváka a basgitaristu. Odohrali sme pár koncertov, avšak po nejakom čase sme museli zmeniť basáka a tak sme sa zamerali na nahrávanie nového materiálu. Akonáhle sme získali náhradu, tak padlo rozhodnutie nahrať album. Na ňom je možno počuť ako sa menila naša hudba. Chceli sme aby boli zachytené všetky naše obdobia.

Práca v štúdiu bola pre nás všetkých niečo úplne nové. Získali sme veľa skúseností a zároveň sme si to aj užili. Naučili sme sa kopu vecí o nás samých a zlepšili si naše muzikantské schopnosti. Samotné nahrávanie šlo ľahko, všetko sme nahrali počas jedného týždňa. Zároveň sa ale tešíme na návrat do štúdia, pretože sme nenaplnili všetky naše očakávania.

Čo môžu fanúšikovia od neho očakávať?

Przemysław Konior: Podľa nás sa jedná o veľmi bohatý album, každý kto počúva metal v ňom nájde niečo, čo ho zaujme. “Chronicles of Grief” je mixom viacerých metalových žánrov ako melodic death, black, občas dokonca metalcore. Možno na ňom nájsť veľa melodickosti a kľudných pasáži, čistých vokálov, ale na druhej strane aj ťažké riffy, growly a blast beaty.  Samých seba považujeme za modernú kapelu, ktorá je inšpirovaná hudbou 90. rokov, takže možno nájsť podladené gitary a rýchle bicie. V našej hudbe sa snažíme vyjadriť emócie a zároveň vytvoriť jedinečnú atmosféru.

Samotný názov, ale hlavne hudba a texty vo mne budia dojem, že sa jedná o koncepčný album, mám pravdu? Ak áno, je v pláne aj pokračovanie?

Przemysław Konior: Áno aj nie. Je ťažké na to odpovedať, pretože na začiatku sme neplánovali nahrať koncepčný album. My sme napísali hudbu, kamarát texty, všetko sme to dali dokopy, vybrali sme sedem songov. A potom sme si uvedomili, že všetky hovoria o ľudských pocitoch a emóciách. Samotný názov “Chronicles of Grief – I” potom skvele spája všetky piesne. “I” v názve znamená 1, pretože sa jedná o prvý diel Chronicles a je v pláne vydať aj dvojku v budúcnosti. Taktiež to odkazuje na gramaticky prvú osobu, pretože všetky texty sú rozprávané v tejto forme. Takže album nerozpráva jeden príbeh so začiatkom a koncom, ale je koncentrovaný okolo jednej hlavnej témy. Ak sa teda dívaš na CD v tomto smere, jedná sa o koncepčný album.

Ak by ste mali možnosť, zmenili by ste niečo, alebo by ste nechali všetko tak ako tomu je teraz?

Przemysław Konior: Samozrejme, že by sme zmenili. Počúvali sme ho mnohokrát a našli sme pár vecí, ktoré by sme zmenili. Nejedná sa o nič veľké, iba pár maličkostí, ktoré aj tak zrejme počujeme len my. Jednalo sa o naše prvé nahrávanie a tak sme nemali príliš veľa skúsenosti. Naše schopnosti sa zlepšili a tak by sme to mohli teraz spraviť viac precízne a s väčším prehľadom. Určite by sme strávili viacej času hľadaním unikátneho zvuku pre našu kapelu. Sme spokojní s albumom, ale teraz by sme ho spravili lepším.

Kapela Frontier of Existence hrá skvelú, a aj zaujímavú kombináciu melodického death metalu, ale zároveň je možné aj počuť vplyv iných žánrov. Kto je u vás autorom hudby, a ktoré kapely vás najviac ovplyvnili?

Przemysław Konior: Vzhľadom na čas, ktorý album vznikal neexistuje hlavný autor hudby. Všetky piesne sme nahrali spolu. Niekto prišiel s riffom, ďalší niečo pridal, alebo sme zbytok dotvorili všetci. Práve to môže byť dôvod, prečo je hudba tak zaujímavá. Každý z nás počúva rozdielne skupiny a prináša rozdielne vplyvy a myšlienky, čo je len dobre, pretože tým pádom komponujeme rôznorodú hudbu. V jednej chvíli je možné počuť black metal a súčasne vplyvy metalcore. Ale vo všeobecnosti je našou hlavnou inšpiráciou švédska melodeath škola- In Flames, Dark Tranquillity, Hypocrisy alebo Amon Amarth.

Okrem hudby ma veľmi zaujali aj texty, ktoré sú plné metafor, filozofie, introspektívy…. jednoducho výborná robota a doslova až poetika. Kto je ich autorom? A sú nejaké zdroje odkiaľ čerpáte inšpiráciu napr. knihy, nejaké filozofie…?

Przemysław Konior: Všetky texty až na Origins of Doom sú napísané našim kamarátom Radekom, až na text titulnej skaldby. Ten pochádza od Artura, nášho gitaristu. Naše texty by mali vyvolávať podvedomý nepokoj, existenciálne nepohodlie a potrebu reflektovať realitu okolo nás. Snažíme sa prehrýzť kabátom banality a odhaliť menej zjavnú pravdu. Náš odkaz je pochmúrny a plný hnevu. Je ťažké vytiahnuť jeden zdroj inšpirácie. Stále hľadáme nové a nové.

A čo koncerty, kde vás budú môcť ľudia vidieť? Je v pláne navštíviť aj Slovensko?

Przemysław Konior: Vzhľadom na hektickosť našich povinností neplánujeme žiadne vzdialené koncerty. Ale zároveň pracujeme na tom, aby sa to zmenilo. Množstvo našich vystúpení vzniklo spontánne, preto treba dávať pozor. Zároveň je možné nájsť všetky informácie o našom programe. Najbližšie budeme hrať v poľskom meste Cieszyn, konkrétne 21. októbra. A či je v pláne navštíviť Slovensko? Určite by sme radi niekedy vystupovali na Slovensku. Pokiaľ máš nejaké nápady, kde by sa dalo, tak nám môžeš dať vedieť.

Čo si myslíš o súčasnej poľskej metalovej scéne?

Przemysław Konior: Poľská metalová scéna je veľmi, veľmi silná. Veľa našich kapiel je známych po celom svete, napríklad Behemoth, Vader, Decapitated. Ale pravdou je, že väčšinou môžeš počuť o tých známych kapelách. Pokiaľ by si si chcel vypočuť nejaké mladé skupiny, musíš hľadať na internete, čo je v podstate hanba, pretože Poľsko má množstvo skvelých neznámych hudobníkov. V poslednej dobe sa to však našťastie mení, pretože niektorí z nich majú možnosť hrať na letných festivaloch. Druhá vec je, koľko veľa ľudí príde na koncert. Ak sa jedná o známu kapelu, väčšinou je vypredané, ak sa však jedná o nejakú neznámu tak príde 10- 15 ľudí, poväčšine priatelia hudobníkov. A to je niekedy aj dôvodom, prečo to množstvo mladých skupín vzdá, bez ohľadu nato, akú skvelú hudbu tvoria. Samozrejme, je to len náš pohľad na vec.

Môžeš niečo povedať o živote členoch kapely pomimo hudby?

Przemysław Konior: Všetci máme práce na plný úväzok, a bubeník je ešte študentom. Celkom nám to komplikuje naplánovať koncerty, avšak snažíme sa s tým nejak vyrovnať. Pomimo toho občas radi zavítame na párty a žijeme úplne normálne životy.

Tak to bola posledná otázka, ďakujem ti krásne za rozhovor a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre našich fanúšikov. 🙂

Przemysław Konior: Ďakujem ti veľmi pekne za toto interview. Radi by sme pozdravili všetkých metalistov na Slovensku. Buďte pripravení na nejakú show u vás!

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/frontierofexistence/?ref=br_rs
https://frontierofexistence.bandcamp.com/releases

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *