Paľo Cabadaj, Jaro Gažo (Arzén) – ,,Po albume Odpovede sme sa opäť vrátili k našim terchovským koreňom”

Po sólo počinoch gitaristu Paľa Cabadaja a speváka Jara Gaža prišiel koncom minulého roka rad aj na ich domovskú kapelu – folk rockový Arzén. Približne po 6-tich rokoch vydali novinku – Teraz nám vyhráva. Aj keď vznikala ináč ako ich predošle albumy, výsledok je rovnaký – vynikajúci hard rock s príchuťou terchovského folku. Podrobnosti už ale v nasledujúcom rozhovore s oboma spomínanými hudobníkmi.

Zdravím Paľo a Jaro. Pred časom ste vydali nový album Teraz nám vyhráva. Dopočul som sa, že vznikal úplne ináč ako vaše predošle počiny. Môžete k tomu povedať viac?

Paľo: CD-album sa dá nahrať rôznymi spôsobmi… Nebol nejaký špeciálny dôvod prečo CD nahrať  inak ako doteraz. Myslím že hlavným dôvodom nahrávania týmto systémom bol čas. Chalani v kapele sú niektorí viac zaneprázdnení, preto sme si nemohli dovoliť zatvoriť sa do štúdia na dva tri týždne…

Ďalší dôvod  bol ten, že sme si chceli vyskúšať spoluprácu aj s viacerými ľuďmi, kamarátmi. Nahrávali sme to vo viacerých štúdiách. To bol snáď najväčší rozdiel v porovnaní s nahrávaním iných albumov. Mix mal na starosti jeden človek Bruno Oravec, ktorý odviedol skutočne dobrú prácu.

Ja som už nemusel sedieť dlhé hodiny za mixom a skladby sme si pripomienkovali spoločne.  Tento systém práce sa nám osvedčil a nakoniec sa ukázalo že to bol dobrý nápad a aj dobrá skúsenosť.…

Jaro: Vznikal v piatich hudobných štúdiách. Išlo o to, že sa materiál nacvičil na skúšobni a v štúdiu si každý nahrával samostatne, okrem gitár. Tie chalani točili spolu. Každý mal vlastne týmto svoju pohodu a ako si to  zariadil, tak si aj nahrával.

Bicie sa točili v štúdiu skupiny AYA, basa v home štúdiu, gitary v štúdiu Braňa Bajáka, spev u Brunna Oravca, kde sa aj mixovalo a mastrovalo. Drobné dokrútky a hostia sa točili v štúdiu Melody v Žiline.

Čo bol dôvod?

Jaro: Dôvod bol ten, že sme pracovne dosť vyťažení a zavrieť sa na dva týždne do štúdia ako v minulosti, bolo nereálne. Týmto spôsobom bolo nahrávanie pre nás  jednoduchšie.

Predposledný počin Odpovede ste vydali v roku 2011. Prečo jeho nástupca vyšiel po tak dlhej dobe?

Paľo: Hlavne sme sa venovali koncertnej činnosti. Ja som medzičasom vydal dva sólové albumy a spevák Jaro Gažo vydal tiež sólovku. Ani sa nebolo kam ponáhľať, lebo všetko má svoj čas. Na skladbách sme pracovali priebežne a tie museli aj dozrieť. Za ten čas sa nám podarilo nahromadiť dosť hudobného materiálu a ten čakal už len na spracovanie a správny okamih…

Jaro: Asi preto, že sme leniví. Ale aj hlavne preto, lebo sme už mali pocit, že to Arzénu a fanúšikom dlhujeme. Za tú dobu sme až tak nelenili. Paľo Cabadaj vydal dva sólové albumy CABO, a ja s kapelou OFF debutový album.

Skúste v krátkosti charakterizovať obsah Teraz nám vyhráva

Paľo: V krátkosti. Obsahovo a žánrovo sme sa vrátili, respektíve sme nadviazali na naše prvé cédečko. Kládli sme väčší dôraz na terchovské folklórne odkazy, korene a tradície (ktoré máme Jaro a ja v krvi) čím sa stal album dramaturgicky kompaktnejší.

Jaro: Po albume Odpovede sme sa opäť vrátili k našim terchovským koreňom. Mám pocit, že sme aj “jemne” pritvrdili. Na albume je iba jedna jemnejšia skladba. Autorská hudba je doplnená motívmi terchovského folklóru. Tak isto aj texty sú autorské, ale v niektorých piesňach sme použili ľudový text.

Ako autor pribudol aj Igor Klein dvoma skladbami. Ja mám na albume tri piesne a hlavné skladateľské kormidlo drží Paľo Cabadaj. Tým sa stal album aj hudobne farebnejší.

Folk-rock

Okrem kapely Arzén sa na jeho nahraní podieľali aj hostia ako napr. huslista Vladimír Moravčík, cimbalista Marcel Comendant. Podľa čoho boli vybraní?

Paľo: V prvom rade sú to výborní hudobníci a my sme potrebovali niektoré skladby posunúť viac do iného,   “ľudovejšieho” rozmeru. Ja aj skupina Arzén s Vladom Moravčíkom a Nebeskou muzikou spolupracujem už dlhé roky, čiže on má veľmi blízko k tomu hudobnému žánru. Podobne to je aj s Marcelom  Comendantom. On hrá v Pacora trio, síce jazz, ale s folklórnymi motívmi. Spoločný menovateľ bol jasný, išlo o naše spoločne hudobné cítenie.

Je v pláne posunúť tento album aj nejakým komerčným (nerockovým) rádiám?

Paľo: Naša hudba sa dá hrať v hocakom slovenskom rádiu. Doteraz nás nikto nikde netlačil, v rádiách nás nehrávajú, alebo hrávajú iba minimálne. Preto Arzén hlavne koncertuje. Určite by sme sa potešili (a nie len my, si myslím), keby naše skladby zahralo nejaké naše rádio a to nie len veci z posledného CD, ale aj z ostatných ôsmych albumov, lebo máme čo ponúknuť…

Ťažko sa mi počúvajú v rádiách tie iste tituly, ktoré sa stále opakujú a niektoré už aj 30r.. Takže keby v rádiách dostali priestor aj iné, nové, mladé  skupiny, myslím že by to bolo super aj pre poslucháčov, tak aj pre hudobníkov. Ako som už spomínal, naša domáca hudobná scéna je bohatá. Mame tu výborné skupiny, hudobníkov, interpretov, ktorí by si väčší priestor v médiách určíte zaslúžili…

Koncerty

Kde všade budete vystupovať?

Paľo: Radi si zahráme hocikde, tam kde nás pozvú…

Je v pláne aj východ (napr. Snina odkiaľ pochádzam ja 🙂 )?

Paľo: Ako hovorím, radi prídeme…  V Snine sme už pred časom hrali na festivale, Rock pod Sninským kameňom sa tuším volá, rád na to spomínam, bolo super!

Osobné otázky

Čomu sa venujú členovia Arzénu v civilnom, nehudobnom živote (záľuby, záujmy, povolania)?

Jaro: Všetci pracujeme, tak môžeme povedať, že Arzén je amatérska skupina. Pracovné zaradenie je od zubného technika, IT-čkára, architekta, podnikateľa, muzikálového herca až po umelca na voľnej nohe. A najnovšie aj učiteľa gitary.

Záľuby sa ťažko definujú, pretože sú spojené väčšinou s hudbou. Jeden bočný záujem má Miro Fedor- jachting. Jeho loď má názov Arzén. Dobre že sa nevoláme Titanic.

Arzén je na našej scéne už nejaký ten piatok ako sa hovorí. Mohli by ste povedať niečo o vašich začiatkoch (ako ste začali s muzikou a ako si sa dopracovali k Arzénu)?

Paľo: Ja som v kapele ostal ako jediný zakladajúci člen. Spevák Jaro Gažo prišiel do skupiny o rok neskôr, nahradil svojho brata Ivana. Všetko to začalo koncom roku 1983 ako H.M. PIP (Paľo, Ivan, Peter), ale vtedajšiemu režimu sa názov nepozdával, tak sme sa museli premenovať na ARZÉN. Tento rok oslávime 35 rokov nepretržitej hudobnej činnosti.

Jaro: Začiatky sú vždy krásne, ale aj ťažké. No na to ťažké si už nedokážem spomenúť. Dôležité je asi to, že ťa to musí baviť a keď stretneš ľudí s tým istým defektom, tak to môže trvať aj viac ako tridsať rokov.

Paľo, tvoja gitara ma v niektorých skladbách zaujímavý unikátny zvuk. Používaš aj nejaký špeciálny aparát?

Paľo: Nepoužívam nič, len Marshall delay, občas chorus… Niekedy sa mi podarí zaujímavý zvuk, keď tie gitary navrstvím na seba.

Keď už spomínam vašu históriu na konte mate aj album na ktorom sú zachytené demonahrávky Arzén. Je tam všetko čo ste nahrali, alebo máte ešte nejaký materiál v šuflíkoch?

Paľo: Demo 90-95 sa nám podarilo zaznamenať zázrakom, čomu som veľmi rád. Bohužiaľ sa nám nepodarilo zachytiť tvorbu skupiny z 80-tych rokov. Vtedy sme hrávali speed metal. Tá tvorba je viac menej už zabudnutá a ani nemáme ambíciu sa k tomu vracať.

To bola naša mladosť, už je to dávna minulosť a my máme teraz čo ponúknuť v súčasnosti… Však nám to aj “teraz  vyhráva”… 🙂

Jaro:  To si riadne zaťal. Demo je z roku 1990 až 1995. No a tie šuflíky sú určite dosť natrieskané.  Hlavne tie Paľove.

Bočné projekty 

Paľo vydal aj dve sólo albumy a pri tebe Jaro som si všimol že máš aj nejaký projekt Škola života. Čo to je?

Jaro: Škola života je projekt v ktorom je ešte jeden muzikant a to Rado Pažej z kapely AYA. Už jedenástu sezónu koncertujeme po základných a stredných školách po celom Slovensku s motivačnými hudobnými pásmami. Z tohto projektu vznikla aj skupina OFF.

Okrem toho si jeden čas spieval aj v muzikáloch a ak mam správne informácie mal si aj nejaké folklórne vystúpenia. Venuješ sa tým veciam ešte?

Jaro: Muzikál je moja záľuba. Momentálne nespievam v žiadnom muzikáli. Hamlet, Cigáni idú do neba, Cirkus svet, Na skle maľované. To boli muzikály, v ktorých som účinkoval a v nich strávil tie najkrajšie postavy. Samozrejme že Jánošík bol top.

Folklóru som sa venoval ešte na strednej škole v Rozsutci a Oravane. Otec bol dlhé roky šéfom Rozsutca, tak preto aj folklór na vlastnej koži.

OK tak to bola záverečná otázka, ďakujem ti veľmi pekne za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Paľo: Čitateľom prajem hlavne veľa zdravia a úspešný rok,  nech počúvajú dobrú muziku, našu domácu hudobnú scénu, lebo na Slovensku máme veľa výborných skupín, hudobníkov a bola by veľká škoda keby ostali nepovšimnutí…

Jaro: Veľa pozitívnych zážitkov pri akejkoľvek hudbe či koncerte Vám praje
Jaro Gažo

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.arzen.sk/
https://www.facebook.com/arzen.terchova/

Titulná foto: LEGENDY FESTIVAL – 17 jún 2017

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *