George Rain (Sebastien, Citron, Kreyson) – ,,Act Of Creation pro nás bylo z několika důvodů obrovskou výzvou.“

George RainAko to už býva, každá kapela sa časom mení. Česi Sebastien nie sú výnimkou. Nedávno vydaný tretí album Act of Creation ma už len zopár zahraničných hostí a ani známy Roland Grapow sa už na ňom nepodieľal. Ostal iba moderný melodický power metal, spev Georga Raina a nemecké vydavateľstvo Pride & Joy Music, ktoré sa opäť postaralo o jeho celosvetové vydanie. Viac informácií v rozhovore s frontmanom Georgem, ktorý popri Sebastien stíha aj Citron a Kreyson.

Zdravím George. Pred časom si so Sebastien vydal už tretí album Act of Creation. Oproti minulosti sú na ňom určite zmeny, menej hostí a tentokrát ste nespolupracovali s Rolandom Grapowom .Čo bol dôvod?

GEORGE RAIN: Ahoj. „Act Of Creation“ pro nás bylo z několika důvodů obrovskou výzvou… Po dvou albech a mnoha zahraničními hosty jsme cítili, že je pro nás tento koncept vyčerpaný.  Chtěli jsme se posunout dál a být víc kapelou, než projektem.

Řekli jsme si tedy, že se pokusíme celou produkci zvládnout jen svými vlastními silami! Petri vybudoval vlastní nahrávací studio Dark Chamber Sounds. Andy absolvoval několik seminářů ohledně mixu a masteringu.

Já jsem se zaměřil na zdokonalování pěveckých technik, na texty a také na refrény, které jsou dle mého názoru zatím nejlepší v naší historii!

No ale nejakých predsa len nájdeme – Apollo Papathanasio, Mayo Petranin, Kristýna Dostálová, Vendula Skalová, Djordje “Geoge” Erič. Podľa akého kľúča si ich vyberal?

GEORGE RAIN: Hosté na „Act Of Creation“ jsou bez výjimky naši dobří přátelé! Mayo za mě několikrát zaskakoval, když se mi koncert SEBASTIEN křížil s termínem CITRONu. Apollo nám hostoval už na prvním albu, objevil se s námi na MASTERS OF ROCK 2012 a já jsem se také podílel na jeho sólovém albu „Waterdevils“ – napsal jsem pro něj dvě skladby, do kterých jsem mu nahrál všechny kytary, basu a doprovodné vokály.

Kristýna je má kolegyně z Hudební školy Yamaha, kde jsem už skoro 16 let lektorem hry na elektrickou a akustickou kytaru, Vendulka je Petriho manželka (a už mnoho let velká opora kapely) a Djordje můj blízký kamarád a spoluhráč z CITRONu.

Skús vlastnými slovami opísať celý album.

GEORGE RAIN: Podle mě se jedná o naše dosud nejlepší album! Věřím každé jedné skladbě. Tu variaci na michelangelovské téma na obalu jsem nosil v hlavě několik let. Jedná se o takové varování před současným trendem, kdy jsme de facto povýšili technologii na Boha, mnoho lidí je doslova uvězněno ve virtuálních světech sociálních sítí, her, pornografie, atd. a mají problémy žít v tom reálném…

Svět se díky internetu sice „zmenšil“ a všichni jsme téměř 24 hodin denně dostupní a online, ale vzdálenosti mezi lidmi se tím paradoxně naopak prohloubily. Těchto témat se také dotýkají jednotlivé texty na albu.

Poprvé jsme si CD produkovali úplně sami, takže se jedná 100%ně o naše dílo a všechno jsme udělali přesně podle našich představ. Asi právě proto jsem na „Act Of Creation“ tak hrdý. 🙂

Odkedy začali vznikať skladby?

GEORGE RAIN: Po vydání předchozího CD „Dark Chambers Of Déjà Vu“ v září 2015 jsme si dali malou pauzu, ale od jara 2016 jsme postupně začínali pracovat na novém materiálu. Od prvotních nápadů k hotovému a vydanému CD vedla tedy přesně dvouletá cesta…

Propagácia albumu

V rozhovore pre Spark si spomínal, že predošlý album bol u vás v Čechách slabo predávaný. Budú aj nejaké špeciálne opatrenia, aby sa ten aktuálny viac dostal do povedomia?

GEORGE RAIN: To mi spíš podsunuli v otázce… 🙂 Osobně si myslím, že to žádný průšvih nebyl. Pro náš německý label se např. jednalo o jejich do té doby nejprodávanější titul! Nyní jsme se – i díky mým zkušenostem z CITRONu a KREYSONu – pokusili doma v Čechách o maximální možnou PR-kampaň.

Křest „Act Of Creation“ proběhl v pražském Bontonland Megastoru za účasti Sparku, Novinek.cz, deníku Právo, TV Prima a TopStaru, nebo TV REBEL. Kmotrem desky se stal Mike Terrana!!! Písničky z alba se hrály na Rádiu BEAT, Rádiu Čas Rock, a na mnoha regionálních stanicích, klipy máme nasazeny v Shockparádě a také na TV REBEL a TV REBEL2,

Spark vydal dvoustránkový rozhovor a recenzi alba s maximálním hodnocením, totéž proběhlo u vás ve slovenském Rock Hardu… REBEL o nás také natočil celý díl Rock Spaciálu. Víc se pro to při našich možnostech udělat nedá! 🙂

Máme ale už teď velikou radost, protože např. videoklip „Amy“ má na YouTube přes 800 000 zhlédnutí! Šíří se po celém světě a je to pro nás obrovské zadostiučinění po vší té práci, které jsme písničkám dali.

Okrem Českej republiky sa na konci roka objavíte aj v Nemecku. Je v pláne aj výjazd na Slovensko, poprípade niekde ďalej?

GEORGE RAIN: Na Slovensku jsme hráli loni v listopadu a moc rádi se k vám vracíme – můj dědeček se narodil v Košicích, mám k vaší zemi blízký vztah, zbožňuju halušky 🙂 a dodnes mi příjde škoda, že jsme nezůstali spolu v rámci Československa.

Letos jsem ale koncertně hodně zaneprázdněný. CITRON jede velké turné s TUBLATANKOU, čekají nás festivaly, atd. Se SEBASTIEN proto plánujeme více koncertů pravděpodobně až na jaro příštího roku. Několik termínů ale máme ještě v jednání – nejaktuálnější info najdete vždycky na www.sebastienofficial.com/tour.htm.

Sebastien

Kreyson

Ty okrem toho ako vieme pôsobíš aj v Citrone a Kreysone. Ako to vyzerá s novým albumom Kreysonu?

GEORGE RAIN: S Láďou jsme znovu zprovoznili studio Kreyson v Lounech a postupně pracujeme na nových nápadech. Má ve svém „šuplíku“ spoustu krásných melodií! Zatím tvoříme, nahráváme nápady a necháváme věcem volný průběh…

Mohol by si povedať aspoň predbežný termín, kedy bude vydaný?

GEORGE RAIN: Těžko říct. 🙂 Poprosil bych fanoušky o trpělivost. Pravděpodobně se po singlech „Přítelství“ a „Království Kreyson“ (který vypustíme zanedlouho – a jedná se o poslední práci úžasného člověka a legendárního producenta, Chrise Tsangaridese, jehož nedávná smrt nás všechny hluboce zasáhla).

Budeme pokračovat v nahrávání jednotlivých písniček, které pak spojíme v celé album. Je to ale jen aktuální představa a opravdu bych počkal, jak se věci vyvinou.

Tri kapely 

A čo nového (okrem avizovaného turné s Tublatankou) chystáte ten rok v Citrone?

GEORGE RAIN: S TUBLATANKOU chystáme 11 hal v Čechách teď na jaře a stejný počet hal na podzim u vás na Slovensku. Vedle toho máme naplánovány i samostatné koncerty a spoustu letních festivalů. Ještě před turné jsme vypustili nový videoklip na krásný duet Ládi a Tanji, „Schoulená“, a natočili jsme také společnou písničku s TUBLATANKOU, „Silní a nezlomní“.

Předběžný plán je vrhnout se koncem letošního roku na přípravy dalšího alba. Zatím ještě nevím nic konkrétního, ale „Rebelie Rebelů“ vznikala ve skvělé kreativní atmosféře. Na tvorbu jejího nástupce už se moc těším!

Album Rebelie Rebelú bol vydaný pomerne nedávno, ale spýtam sa. Máte už aj nejaké nové skladby, ktoré sa objavia na niektorom z ďalších albumov?

GEORGE RAIN: Zatím jsem ještě žádné nové nápady neslyšel, ale Radim neustále něco tvoří! Tvůrčí otěže mají v CITRONu logicky v rukou hlavně Radim s Láďou. Právě jejich rukopis dělá CITRON CITRONem. Teď na jaře jsme měli malé prázdniny, ale brzy spolu opět začneme trávit mnohem víc času a téma nové desky budeme řešit konkrétněji.

Stíhaš sa venovať aj iným záľubám, keď máš až tri kapely?

GEORGE RAIN: Mou největší zálibou je od mých 14ti let právě muzika a ta je teď i mým zaměstnáním, takže si rozhodně nestěžuju! 🙂 Vedle hudby se maximálně věnuju své dceři, které je dva a půl roku (je vlastně stejně stará, jako nový CITRON!), miluju jí a snažím se jí být co nejlepším tátou…

Vždycky jsem měl rád také historii, vystudoval jsem ji, sbíral středověké mince a historické knihy (hlavně 18. století), ale na tuto zálibu teď opravdu čas nemám. Možná se k ní vrátím, až jednou odejdu do hudebního důchodu. 🙂

Ak áno, ako to riešiš prípadné komplikácie?

GEORGE RAIN: Kapely, ve kterých působím, mají jasnou hierarchii, kterou ctím, takže ke konfliktům nedochází. Za dva a půl roku, co jsem v CITRONu, se 3x kryl termín koncertu se SEBASTIEN, ale zastoupil mě Mayo a pro diváky to aspoň byla taková malá raritka. 🙂 Jinak nám logistika funguje a není nač si stěžovat…

Úspechy Sebastien

Zatiaľ všetky albumy Sebastien vyšli celosvetovo. Ako sa to podarilo zariadiť?

GEORGE RAIN: V roce 2009 jsem napsal skladby jako “Dorian”, nebo “Remiel In Flames” a okamžitě cítil, že se něco stalo! Ta muzika byla najednou vyzrálejší a zněla mnohem profesionálněji, než dřív… Proto jsme se s Ondrou (Andy Mons) rozhodli, že pro ni uděláme opravdu maximum!

První album SEBASTIEN jsme tedy natočili ve studiu Rolanda Grapowa a objevilo se na něm 7 zahraničních hostů! S Masterem v ruce, hotovým designem bookletu a promo fotkami kapely jsem pak obeslal vybraná vydavatelství. Dostali jsme několik nabídek, které jsem pak konzultoval se zkušenějšími přáteli (Fabio Lione, Apollo Papathanasio, Roland Grapow).

Právě Apollo měl dobrou zkušenost s britskými ESCAPE Music Ltd., takže jsme na jejich nabídku kývli a album “Tears Of White Roses” vyšlo pod nimi. Po několika letech spolupráce jsme ale cítili, že kapela našeho ražení potřebuje mladší a aktivnější label.

Proto jsme se rozhodli hledat dál a narazili na německé PRIDE AND JOY RECORDS, s nimiž jsme moc spokojení, teď jsme u nich vydali celosvětově už druhé CD a naše spolupráce bude určitě pokračovat…

V roku 2012 ste vystúpili na festivale Wacken Open Air v Nemecku. Mohol by si o tom povedať viac?

GEORGE RAIN: Dostat se na Wacken bylo dlouho naší metou. V roce 2013 jsem se tam vypravil, s mým kamarádem Ottim z agentury Ballroom Hamburg jsme bloumali VIP zónou a potkávali různé důležité lidi… 🙂

Výsledkem bylo, že Wacken Foundation ještě téhož roku finančně podpořila naše evropské turné s MASTERPLAN, naší hudbu později použili do oficiálních trailerů, kde zveřejňovali headlinery pro rok 2016 a nakonec jsme si tam také sami zahráli! Byl to zážitek!!!

Abych se přiznal, rád bych tam SEBASTIEN dostal v roce 2019 znovu, takže s Ottim už zase plánujeme “spanilou jízdu” s cílem “sebastienizovat” Německo! 🙂

Hudobný príbeh Georga

Vyrozprávaj svoj hudobný príbeh, ako si ty začal s muzikou, čo ťa k tomu inšpirovalo a ako si sa dopracoval až do súčasného stavu.

GEORGE RAIN: Můj táta býval v 60. letech aktivním muzikantem, takže jsem už v dětství slýchal doma kytaru a piáno… Moje vlastní hudební cesta začala cca v šesti letech, kdy mě nevzali na ZŠ do třídy s rozšířenou výukou hudební výchovy s odůvodněním, že prý nemám hudební sluch! 🙂

Dlouho jsem pak hudbu vůbec neřešil, až mě z ničeho nic v noci ze 14. na 15. prosince 1997 napadla má první melodie! Bylo to, jakobys otevřel stavidlo – za týden jsem měl popsaný celý tlustý blok různými veršíky, ke kterým jsem v hlavě nosil melodie. Právě proto jsem začal hrát – abych své nápady mohl zhmotnit.

Začínal jsem se tedy učit souběžně na bicí, na kytaru i na baskytaru a k tomu se snažil cvičit do té doby netrénovaný hlas…

K tvrdší muzice mě dostalo album BLACK SABBATH „Heaven And Hell“. Díky němuž jsem se zamiloval do Ronnieho Jamese Dia!!! V roce 1999 jsem založil svou první kapelu CALYPSO, která logicky už tehdy hrála moje písničky.

O dva roky později jsme se přejmenovali na NAVAR, se kterým jsme nahráli několik CD. V NAVARu se mnou působil např. můj kamarád Honza Bartoš, která je dnes členem TÖRRu a ALKEHOLu!

Za nejpovedenější album považuju CD „1621“ z roku 2005. V listopadu 2008 jsme se opět přejmenovali – tentokrát na už finální SEBASTIEN :-).

Natočili jsem a celosvětově vydali 3 alba, 3x se objevili na hlavním pódiu MASTERS OF ROCK, absolvovali 2 evropská turné, hráli před Alicem Cooperem, zahráli na WACKENu a na našich albech spolupracovali s lidmi z BLACK SABBATH, HELLOWEEN, RAINBOW, AVANTASIA, FIREWIND, SIRENIA, RHAPSODY, JORN, SAVATAGE, atd…

V roce 2014 jsem se potkal v backstage teplických městských slavností s Láďou Křížkem. Dal jsem mu naše CD, slovo dalo slovo, začali jsme si volat a scházet se. Brzy jsem se stal součástí projektu LÁĎA KŘÍŽEK AKUSTICKY, kde hrajeme jeho největší hity v akustické podobě.

V srpnu 2015 mi Láďa zavolal, že dostal nabídku vrátit se do CITRONu a jestli nechci zkusit štěstí, protože stále ještě hledají basáka! V práci jsem dal výpověď a odjel do Ostravy zabojovat! 🙂

Jsem šťastný, že to vyšlo, protože se tím otevřela úplně nová kapitola mé hudební kariéry a je pro mě obrovská čest být součástí legendy, která kdysi formovala můj hudební vkus. (CD „Síla návratů“ od CITRONu byla prvním českým metalovým albem, které jsem si koupil!)

Dalším krokem byl obnovený KREYSON, což je pro mě opět zásadní kapela… Stát na pódiu vedle Rolanda, za zády mít Mika Terranu a vpředu Láďu s jeho úchvatným hlasem je pro mě další splněný sen. Navíc, když jsme měli tu čest trávit čas s Chrisem! Tady v Čechách s námi zahrál na dvou festivalech, a byli jsme s ním také v Anglii, kam jsme s Láďou odletěli míchat naší druhou společnou písničku.

Být muzikantem není snadná životní cesta, ale je vzrušující a naplňuje mě!!!

Ok, tak veľmi pekne ďakujem za rozhovor a ako je u mňa zvykom poprosím o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

GEORGE RAIN: To já moc děkuju za rozhovor. Tobě i čtenářům bych rád popřál pevné zdraví, splněné sny a navrch pořádnou porci dobré muziky! Opatrujte se…

Youtube ukážky:

Linky:
http://www.sebastienofficial.com/
https://www.facebook.com/sebastienband/
http://bandzone.cz/sebastien

http://www.ladakrizek.com/
https://www.facebook.com/KREYSON-452381081519170/
http://bandzone.cz/kreyson

http://www.citron-group.cz/
https://www.facebook.com/citrongroup/
http://bandzone.cz/citron

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *