Kaar – Svatej holokaust (dvojrecenzia)

Kaar Svatej holokaust coverDnešná otázka za milión. Viete čo je to oxymoron? Jedná sa o spojenie dvoch protirečiacich si slov, napríklad zdravý nemocný. Alebo aj taký svätý holokaust. Alebo ak chcete byť bilingválny tak Svatej holokaust, čo je názov albumu od našich bratov spoza rieky Morava Kaar. Dámy a páni, držte si klobúky, čaká nás totižto riadna thrash metalová jazda.

Ako to už často býva zvykom, všetko odštartuje krátke inštrumentálne intro nesúce názov 1095 n.l. ako odkaz na…. a to je už otázka za dva milióny.

Potom sa však na nás vyrúti song priamo titulný, a ako som už povedal, môžeme sa tešiť na riadne kvalitnú porciu thrash metalu. Rýchle, svižné, úderné s textom zaoberajúcim sa minulosťou, avšak presahom a posolstvom siahajúcim až do dnešných dní.

Osobne by som potom najväčšiu paralelu videl s americkou školou rokov dávnejších, avšak samozrejme že v modernom príťažlivom šate. Tento vplyv sa potom prenesie aj do ďalších dvoch kúskov, až dôjdeme k obrovskému pokladu.

Tým pokladom je moja najobľúbenejšia skladba na albume (a určite aj jedna z top tohto roka) Cirkus, Smích & Sebevražda. Priam geniálny riff, ktorý odporúčam úplne každému. Chvíľami som si dokonca aj spomenul na thrash-death začiatky legendy Kreator.

Jednoducho výborná vec, ktorá nabáda naše telo k pohybu a všetkých vyzýva do tanca. Trebárs aj s takými démonmi. Tančíme s démony je pieseň presahujúca hranice Českej republiky. Na jej nahrávaní sa zúčastnili aj členovia formácii Exorcizphobia a Catastrofy. Vtipne a s nadhľadom poňatá pesnička, ktorá dokáže, že v jednote je sila. Avšak zároveň platí, že je nasledovaná druhým klenotom albumu, a tým je postupnosť posledných troch songov.

Mesto hříchu – sám za seba musím priznať, že som už riadne dlho nepočul thrash s tak skvelou atmosférou, a doslova feelingom nočného mesta. Rovnako ako aj „optimistická, a pozitívna“ pieseň Zrozen zemřít. Trošku nihilizmu, trocha filozofovania, opäť štipka skvelej atmosféry.

Miešame za doprovodu do hlbín mozgu sa zarývajúceho refrénu. Recept vedúci k chutnému predkrmu pred záverečným magnum opus Odraz zničené mysli. Skvelý, priam až dramatický výtvor, ktorý chytí za srdce snáď každého. Len ťažko si predstaviť lepší záver celého albumu, vrátane krátkeho outra, ktoré uzavrie celý kruh.

Svatej holokaust je enormne zaujímavý album. Prvou kategóriou je riadne našliapaný thrash metal zaoberajúci sa politikou, vojnami a spoločnosťou ako takou so všetkým čo k tomu patrí. To znamená tvrdá a nekompromisná hudba postavená najmä na riffoch a taktiež možno počuť čo to z melodiky.

Druhou sú introspektívnejšie piesne, s výbornou, miestami až takmer intímnou atmosférou, trochou dramatickosti a nihilizmu. Stále ale rýchla a nekompromisná jazda, teda až na posedný kúsok, ktorý ako jediný výraznejšie spomalí.

Práve táto druhá kategória skladieb ma najviac oslovila a v mnohých chvíľach doslova až ohromila. Nieže by prvá časť bola zlá, stále sa jedná o kvalitnú hudbu, ale viac mi sadli tie osobnejšie, atmosférickejšie kúsky (doom metal v duši sa nezaprie).

Zároveň je však dobré, že sa na albume nachádzajú obidva druhy, čím sa Svatej holokaust stáva výrazne pestrejším, bohatším, a v neposlednom rade kvalitnejším Cd.

Lineup:

  • Ozz- bicie
  • Honza- gitara, vokály
  • Tomáš- gitara, spev
  • Kouďák- basa, vokály

Tracklist:

    1. 1095 n.l
    2.  Svatej Holokaust
    3. Thrash a koks
    4.  Skleněnej hrob
    5. Cirkus,smích a sebevražda
    6.  Tančíme s démony
    7.  Město hříchů
    8.  Zrozen zemřít
    9. Odraz zničené mysli

Rok vydania: 2018

Vydavateľstvo: Support Underground

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/KAARthrash/
http://bandzone.cz/kaar
https://www.youtube.com/channel/UCkvJUkbeLrKq8krW8fL–iQ

Hodnotenie: 5/6

Autor Janek Lovás

Pražská úderka KAAR hobľuje ten svoj thrash metal už slušných 13 rokov, ja ich tvorbu vnímam od roku 2012 prostredníctvom  nahrávky Kaarokalypsa. Neznalým odporúčam navštíviť bandzone profil kapely, kde je hudobne krásne zmapovaná história kapely.

Poďme však k aktuálnemu počinu. Farebne vyvedený digipack znázorňuje obraz poslednej večere, samozrejme s pozmeneným obsadením :-). V balení nechýba foto kapely a ani texty. Veľmi sympatické mi je použitie textov v rodnom jazyku, v tomto trende ostatne kapela funguje od svojich začiatkov.

Nahrávku otvára krátke intro, ktoré sa prevalí do fantastickej agresívnej thrashingovej jazdy “Svatej Holokaust.” Kapela sa nám krásne predstavuje svojou divokosťou, no zároveň nám ukazuje, že vie aj spomaliť, vystrúhať sólo. Spevákovi Tomovi je krásne rozumieť, jeho farba vokálu je výborne napasovaná do muziky.

Veľmi sa mi páčia zborové vokály v refrénoch. Pôsobí to agresívne a správne “nasrane” a v spojení s výbornými textami je to ozaj masaker. Môj osobný favorit je  skladba “Skleněnej hrob”, ale ostatné songy rozhodne nezaostávajú, album ako celok sa výborne počúva. Či už rýchle vypaľováky, tak aj pomalšie hutné veci.

Naopak poslednú, deviatu skladbu “Odraz zničené mysli” nemusím. Vymyká sa celému albumu, je taká zadumaná, smutná, pomalá, s ťažkým textom. Určite nie zlá, ale mne proste nesadla.

Album sa nahrával vo vyškovskom Davose, k zvuku nemám námietky. O vydanie sa postaral momentálne jeden z mála 100% fungujúcich a mega aktívnych labelov na scéne Support Underground. Kto sleduje aktivity tohto labelu, iste mi dá za pravdu, že v rámci možností naozaj usilovne maká na propagácii celej svojej stajne bez rozdielu.

Výborný album !!!

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *