Aleš Navrátil (Hefaistova lyra) – ,,Časem jsme si uvědomili, jak důležitý je dát písním nějaký myšlenkový obsah”

Aleš Navrátil 2018Kto má dobru pamäť, možno si pamätá brnianskych thrasherov Hefaistova lyra. V roku 2004 im vyšiel debut …Colony of Prey, no potom sa na dlhú dobu odmĺčali. V 2011-tom však dali dokopy novú zostavu a pred časom začali zháňať cez službu startovac.cz prostriedky na vydanie nového albumu. Výsledkom je CD Kostnice sv. Eleutheria, plné zaujímavých textov a výbornej muziky. Viac info nájdete v rozhovore s gitaristom a spevákom v jednej osobne Alešom Navrátilom.

Zdravím Aleš. Po dlhej dobe ste vydali nasledovníka debutu …Colony of Prey z roku 2004 – Kostnice sv. Eleutheria. Prečo po tak dlhej dobe?

Aleš Navrátil: Ahoj Tomáši. Po odchodu zpěváka a bubeníka v roce 2006 jsme se dlouhodobě potýkali s obsazením uvolněných pozic a na to se pak nabalovaly problémy s motivací.

I když se nám časem podařilo sehnat bubeníka, zpěváka se nám nalézt nepodařilo. Rozhodli jsme se proto, že se zpěvu chopíme já s basákem. Vzhledem k nedostatku zkušeností však trvalo dost dlouho, než se to začalo dát poslouchat. 🙂

Prostriedky na vydanie ste zháňali prostredníctvom startovac.cz. Splnila ta kampaň vaše očakávania?

Aleš Navrátil: Ano i ne. Čekali jsme méně peněz, ale doufali jsme ve více podporovatelů. Každopádně album se nám takto vydat podařilo, což bylo stěžejním cílem. Rád bych na tomto místě všem našim mecenášům ještě jednou poděkoval.

Skvelé skladby

Od kedy začali vznikať skladby pre Kostnicu?

Aleš Navrátil: Některé skladby už mají kořeny v době našeho opětovného procitnutí někdy po roce 2010 a některé (asi polovina) jsou relativně nové skladby, které vznikly v průběhu asi roku  před vydáním.

Na CD sa nachádza skvelá progresívno-thrash metalová muzika a celý album obsahuje zaujímavý príbeh. Môžeš o ňom povedať viac?

Aleš Navrátil: Za pochvalu děkujeme. Časem jsme si uvědomili, jak důležitý je dát písním nějaký myšlenkový obsah. Texty pro novou tvorbu jsme proto začali skládat v češtině. Jako inspirace nám slouží jak mytologická, tak kulturní díla dávné i méně vzdálené minulosti. Smysluplný obsah vnímáme jako nedílnou součást naší hudební tvorby.

A mohol by si viac povedať aj k samotným textom?

Aleš Navrátil: Spíše než o celkový příběh jde o příběhy jednotlivých písní. Každá skladba na albu je uvedena textem, který má posluchače vtáhnout jejího děje, případně jej trochu více objasnit. Dějově však tyto příběhy nejsou provázané.

Vycházejí, jak už jsem zmiňoval, z různých historických děl, mýtů či jen osobních fantazií. Najdete tam například skladbu o Faustovi, králi Oidipovi, nebo parafrázi na známý Nietzcheho citát o propasti, která nahlíží do každého, kdo se do ní podívá. Tato mystéria mě osobně velmi přitahují.

Trochu ma však prekvapilo, že celé Cd trvá len niečo viac ako 32 minút. Nebolo v pláne zložiť viac muziky?

Aleš Navrátil: Z větší části jsme v kapele už tátové od rodin a to se na času, který člověk může věnovat svým koníčkům, hodně projevuje.  Při skládání se spíše než na kvantitu snažíme zaměřovat na kvalitu. Skládání nám prostě trvá. A v jistý moment jsme si řekli, že před dalším a dalším odkládáním raději dáme přednost kratší stopáži alba, které nás však zase posune o kousek dále.

Hefaistova lyra 2018

Osobné otázky

Čomu sa venujú členovia Hefaistovej lýri v bežnom živote (záujmy, záľuby, povolania)?

Aleš Navrátil: pracuji jako archeolog v muzeu, což už samo o sobě naznačuje, že se zajímám hlavně o historii. Vedle hudby mě velmi baví i fantasy svět – jsem typický fanoušek Pána prstenů a Hry o trůny. Nakolik můžu mluvit za svoje kolegy (to je skoro jak test manželů 🙂 ) basák Janík učí na univerzitě krajinářství a v poslední době se realizuje ve sportu. Bubeník Pavel je řemeslník, který žije muzikou a hlavně rodinou (stejně jako já).

Mohol by si rozpovedať svoj hudobný príbeh (ako si s muzikou začal a ako si sa dopracoval k Hefaistovej lýre).

Aleš Navrátil: Když to už je tak dávno… jako spousta mladých rockerů jsem pocítil potřebu se hudebně realizovat na nějaký nástroj – do ruky mi padla nejdříve basa, pak kytara. Vše začalo brnkáním s různými kamarády po sklepech a garážích.

Jako první smysluplné angažmá v kapele bylo (někdy kolem roku 2000) místo kytaristy v blues-rockové sestavě Absinth band (mimochodem stále existuje).V té době už se mi v hlavě rodil plán vlastní metalové kapely, jenž vyústil  ve vznik Hefaistovy lyry v roce 2002.

Od té doby jsem hudebně věnoval pouze této kapele. Jak jsem již naznačoval výše, kapela po roce 2006 přestala na řadu let prakticky fungovat. Znovuoživení Lyry někdy kolem roku 2011 tak vnímáme jako nový začátek, jehož prvním zralým plodem je Kostnice sv. Eleutheria.

Čo bol dôvod, že kapela prestala na istú dobu existovať?

Aleš Navrátil: Odchod zpěváka a bubeníka a dlouhodobý problém (pětiletý) sehnat náhradu. Svoji roli samozřejmě sehrála i motivace tuto náhradu hledat.

Budúcnosť?

Sú už plány aj na nejakého nasledovníka Kostnice sv. Eleutheria?

Aleš Navrátil: Ano jsou a to zcela konkrétní. Od elektronického releasu Kostnice uplynul víc jak rok a my jsme za tu dobu dali dohromady řadu nových skladeb. V kombinaci s několika písněmi z našeho ještě ne zcela vytěženého archivu už máme komplet materiál na nové album, které chystáme letos nahrát a příští rok se ho pokusíme vydat. A bude na něm víc písniček, než na Kostnici. 🙂

Ok tak to bola posledná otázka. Veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Aleš Navrátil: Já taktéž děkuji. Čtenáře obligátně zvu na naše internetové kanály a vzkazuju, aby se nenechali odradit hudbou, která není určena na první poslech. Kouzlo je schováno pod povrchem. 🙂

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.hefaistovalyra.cz/
https://www.facebook.com/Hefaistova-Lyra-151046134968905/
http://bandzone.cz/hefaistovalyra
https://hefaistovalyra.bandcamp.com/releases

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *