Tortharry – Sinister Species

tortharry sinister species coverOd roku 1991 existujúca, húževnato makajúca banda Tortharry nás poctila svojim 9. albumom Sinister Species.

Je to zároveň tretí počin vydaný borcami z Metal Gate – takže verím, že spolupráca prináša obojstrannú spokojnosť. Osobne sa musím priznať, že síce Tortharry poznám a priebežne sledujem, ale novinka je prvým albumom od nich, ktorý počujem celý.

OK.,  poďme k samotnému CD…to je zabalené v trojpanelovom digipacku, buklet CD korenšponduje s hlavným coverom.

Ten pre mňa vyjadruje úpadok ľudstva, jeho slabosť. Takisto textová náplň kapely pojednáva o hnoji, v ktorom sa celé ľudstvo nachádza, o falošných hodnotách a podobne…Výborný krok je preklad textov z angličtiny v buklete.

Muzika na Sinister Species je…výborne zvládnutý, pomerne ľahko zapamätateľný a slušne brutálny death metal. Na nahrávke počujeme všetko, čo si v rámci štýlu môžeme priať. Brutálne náklepy, zaťažkané spomalenia, dravé speed nábehy, thrashovice, svižné pasáže, ktoré striedajú naozaj pomalé pasáže, miestami melodické riffy, či príjemne znejúce harmonické postupy.

Ak mám vyzdvihnúť pre mňa najlepšie momenty z albumu, radím sem sedmičku “Self-sale”, skladba začína riadne krutým pomalým spodkom, nad ním sa nesie “šmidlaná” gitara, skladbe nechýba takisto riadny náklep a riadny death metalový spodok..

Naopak osmička “Perpetual delay” má pre mňa asi najzaujímavejší gitarový riff, pomalý a zrozumiteľný… Radosť počúvať.

Celkovo mi na albume vyhovuje až “pesničkovosť”, a zároveň opakovanie motívov v skladbách. Po pár vypočutiach albumu si skutočne pamätáte, čo ste to vlastne počúvali :-).

Ďalej mi veľmi imponuje zvuk nahrávky (Barn studio, z ktorého lezú zvukové skvosty), je prirodzený, krásne čitateľný. Ale najväčšiu radosť mi prináša basgitara, ktorá je 100% na svojom mieste a rytmy, kde bubeník vypichuje krásne cinkavý ride činel – výborné, výborné !!!

Záver je u mňa jasný – nahrávke dávam plný počet bodov. Úprimne – osobne by som si vedel predstaviť iný front cover na CD, i keď korešponduje s tým, čo kapela hovorí vo svojich textoch.

Ale to je jediná výčitka, ktorú mám k albumu. Muzika ide na 100%, spev takisto. Ďakujem za skvelý album !!!!

Lineup:

  • Dan „Heatley“ Pavlík – spev, gitara
  • Martin “Lemy” Vacek – basa, doprovodné vokály
  • Jiří „Panther“ Rosa – bicie

Tracklist:

  1. Intro
  2. Odd Man Out
  3. False Superiority
  4. Crossroads
  5. Without a Break
  6. By Devil’s Side
  7. Self-Sale
  8. Perpetual Delay
  9. Deceitful Sermons
  10. Sinister Species

Rok vydania: 2018

Vydavateľstvo: MetalGate

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/tortharry/
https://tortharry.bandcamp.com/
http://bandzone.cz/tortharry
https://www.youtube.com/user/tortharry

Hodnotenie: 6/6


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *