Core of Creation – Optimal Configuration (EP)

Symfonický metal je jasným dôkazom toho, že metal je hudba bez nejakých výrazných hraníc a je možné skombinovať ho s viacerými, naoko nesúvisiacimi žánrami. Zároveň sa však jedná o hudobný smer, ktorý si osvojila mladá kapela z Chorvátska Core of Creation. Ich debutové EP Optimal Configuration sa dostalo ku mne na recenziu.

Celá nahrávka začne aj skončí celkom symbolicky- symfonickým inštrumentálnym introm resp. outrom. A všetko ostatné medzi tým – konkrétne 3 kúsky, sa už nesú v znamení už spomínaného symfonického metalu.

Hneď prvá z nich The New Design zaujme výraznými symfonickými elementami – ktoré vo viacerých pasážach úplne dominujú. Rovnaké to je aj s klávesmi.  Ďalšou vecou, ktorú je nemožno opomenúť je krásny čistý vokál speváčky Ines.

Možno neťahá až také výšky ako je možné počuť v opere, avšak jej prejav je takmer bezchybný a skvelo pasuje do všetkých piesní na nahrávke.

V ďalších dvoch piesňach je potom doplnená growlom v podaní Petara, čím sa kapele podarilo vytvoriť umný kontrast na štýl kráska a zviera. Zároveň v týchto dvoch songoch kapela aj dostatočne pritvrdí, a tak si na svoje prídu aj tí ortodoxnejší fanúšikovia metalovej hudby.

Optimal Configuration je zaujímavý počin. Síce sa jedná o debut, ale kapele sa napriek tomu podarilo pre poslucháčov nachystať nahrávku plnú silných momentov, inteligentného a premysleného symfonického metalu s množstvom dominantných orchestrálnych pasáži.

Osobne by som potom vypichol výkony oboch vokalistov (ale najviac ma aj tak potešili growly 🙂 ). Príjemný a oddychový album, ktorý má určite čo ponúknuť. Rovnako ako aj kapela.

Lineup:

  • Ines Siuc – Spev
  • Matija Čić – Gitary
  • Josip Jaklin – Basa
  • Petar Škvorc – Klávesy, vokál

Tracklist:

  1. Entropy of Life
  2. The New Desgin
  3. Sign of the Flesh
  4. The Omega Point
  5. Moving Data

Rok vydania: 2017

Vydavateľstvo: Independent

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/CoreofCreation/
https://coreofcreation.bandcamp.com/

Hodnotenie 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *