Nebel (Geisterfels) – ,,Vždy ma zaujímala staršia architektúra.”

Francúzska black metalová scéna je bohatá, a vždy sa nájdu v nej kapelky, ktoré sa vymykajú štandardu. Jednou z nich je aj Geisterfels.  Svoju prvú nahrávku La névrose de la pierre  vydali minulý rok pod vydavateľstvom Six Raw Records.  O ňom, o kapele a o iných veciach porozprávala autorka hudby a textov Nebel/Céline Rosenheim:

Ahoj, ako sa máš?  Na začiatok by som sa spýtal, ako sa zrodil názov Geisterfels? Predpokladám, že ty si prišla s názvom..

Nebel: Dobre, ďakujem.  Je to vymyslený hrad, ktorý sa spomína v jednej skladbe. Znamená to “Hrad Duchov”. Tento názov sa hodí k stredovekým témam textov a k aj nášmu debutovému albumu, ktorý je koncepčný.

Mimo teba, kapelu tvoria Aldébaran (Darkenhöld) a Aharon (Griffon). Ako sa k vám pridali? 

Nebel: Aldébaran a ja sme už dlhoroční kamaráti. Bol mojím prvým učiteľom gitary. Nakoniec sa rozhodol mi pomôcť s mojím projektom. Aharona osobne nepoznám, ale Aldébaran  sa s ním stretol a opýtal sa ho, či by sa nechcel pripojiť ku kapele.

Ty si taktiež autorka hudby a textov. Čo prišlo skôr, hudba alebo texty?

Nebel: Prvé som napísala texty, možno aj preto, že som spisovateľka. 🙂

Ako vznikali jednotlivé pesničky  na  La névrose de la pierre. Písala si ich v krátkom alebo dlhšom časovom období?

Nebel: Boli dve fázy v komponovaní. Mala som pripravených zopár pesničiek na EP-čko, ale bolo ťažké nájsť muzikantov, ešte predtým než sa pripojili Aldébaran and Aharon. Tak som sa rozhodla dotvoriť zopár pesničiek a namiesto EP spraviť  klasické radové CD.

Téma cesty, poézia, a hradov.. bolo to niečo čo ťa priťahovalo odjakživa, alebo to bol námet, ktorý ťa napadlo nedávno?

Nebel: Vždy ma zaujímala staršia architektúra. Nemyslím si, že je potrebné mať v sebe mnoho pocitov, keď navštíviš nejakú pamiatku, alebo zrúcaninu. O tom som sa chcela vyrozprávať v našom debute. Podrobnejšie som sa zamerala na údolie Rhine.

Celé CD je vo francúzštine a nemčine,  prečo si napísala v týchto jazykov a nie napr. v angličtine? Je za tým tajomstvo?

Nebel: Mám magisterský titul z angličtiny, možno jedného dňa ich napíšem v angličtine, ak by to príbeh potreboval. La névrose de la pierre je o Nemecku opisovanom francúzskym básnikom. Prirodzene som sa orientovala na angličtinu a nemčinu.

Kapela sa prevažne zaoberá stredovekými témam, môžeme očakávať v budúcej tvorbe aj stredoveké nástroje?

Nebel: Dúfam, že pridáme stredoveké hudobné nástroje na nasledujúce CD.La névrose de la pierre je hlavne stará black metalová škola s menšími atmosférickými prvkami.

Aký je príbeh za obalom? 

Nebel: Na obale je hrad Rheinstein v Rhínu, jeden z najkrajších v tomto regióne. Samotný obrázok je litografia z 19. storočia. Pozadie tvorí ikona zo 14. storočia. Hodí sa k myšlienke nášho CD. Stredoveké zrúcaniny sú vnímané z pohľadu romantizmu – 19. storočie

Prečo ste vybrali takýto špecifický typ obalu?

Nebel: Vydavateľstvo Six Raw records, chce vytvoriť originálne balenia. Mne sa páči nápad krásnych vecí s hudbou

Máte na pláne aj vystupovať, alebo poprípade nejaké turné?

Nebel: Nemáme zostavu na živé vystupovanie. Možno neskôr. Uvidíme, keď prídu ponuky

Čo robíš vo svojom voľnom čase?

Nebel: Ako som spomínala, som spisovateľka, hlavne píšem fantasy a temnejšie, gotické novely.  Taktiež trénujem európsky šerm, so stredovekými mečmi a inými zbraňami. Mimochodom, píšem recenzie na black metalové albumy. Nájdete ich  na mojom blogu Diabolus in Musica

Ďakujem veľmi pekne, že si našla čas odpovedať na tieto otázky. Čo by si chcela odkázať naším čitateľom?

Nebel: Ďakujem za tvoj čas. Dúfam že, po týchto slovách budete mať chuť vypočuť si tieto slová Vám našú hudbu a vstúpiť do nášho sveta.

Youtube ukážka:

Linky:
http://diabolusmusica.canalblog.com/
https://www.facebook.com/Geisterfels-730735943766643/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *