Blamage – Kavalerie

blamage kavalerie coverNiekoľkokrát som to už povedal a poviem to zas, a znova.

V našom krásnom Československu máme veľké množstvo hudobných skupín, ktoré dosahujú svetové parametre a keby boli od inokadiaľ alebo zradili rodnú reč, mali by šancu stať sa x-krát populárnejšie, než sú teraz.

Jednou z takýchto je aj česká partička Blamage. Tá pár mesiacov dozadu vydala album Kavalerie.

Energia

Úvodná skladba Senžen sa na nás vyvalí ako celá kavaléria. Rýchla svižná thrash jazda doplnená o nejaký ten heavy o tom, ako by mohol vyzerať ideálny chlap. Skvelý začiatok a my môžeme pokračovať piesňou s poradovým číslom dva Zeď. V tomto prípade sa  jedná o výraznejší vplyv už spomínaného heavy metalu, obzvlášť vo výbornom chytľavom refréne.

Království mé je kúsok, ktorý sa dočkal aj vizuálneho spracovania vo forme zaujímavého klipu z psychiatrického oddelenia. Určite odporúčam. Inak sa po hudobnej stránke jedná o už spomínaný recept – nekompromisný „nášup“ s ďalším chytľavým a melodickejším refrénom.

Nech sa ale neopakujem, v tomto nastolenom tempe sa potom nesieme skrz naskrz celým albumom vo všetkých desiatich songoch. Keďže hudobníci odvádzajú skvelé výkony, rovnako ako aj spevák Milan, určite nemôžem mať akékoľvek námietky.

Heavy/thrash

A ani žiaden iný fanúšik poctivého thrash/heavy metalu (predsa len šialenosti štýlu Kreator, Slayer alebo Sodom nečakajte). Netreba sa však báť, užijete si množstvo rýchlych riffov, melodiky, dokonca aj zopár trošku extrémnejších vokálnych vsuviek. K piesňam, ktoré by som potom určite chcel spomenúť patrí pre mňa osobne jednoznačne najlepšia Parchanti.

Album Kavalerie je plný inteligentných, trefných a s nadhľadom napísaných textov, avšak tento song a hlavne jeho téma…. proste už dlho som sa nestretol s takýmto výborným spracovaním daného problému. Klobúk dole.

Ešte nesmiem určite zabudnúť na titulnú skladbu, kde si gitarové sólo struhol sám Victor Smolski, pričom o kvalite výsledku nemá zmysel debatovať.

Zhrnutie

Nech to teda zhrniem, Kavalerie je ten typ nahrávky, ktorá predstavuje to najlepšie z našej scény. Výborná hudba, kvalitné texty a spev na rovnako vysokej úrovni.

Lineup:

  • Milan Černoch – spev
  • Tomáš Kuchta – gitary, vokály
  • Robin Kopřiva- gitary
  • Milan Hořava – basa
  • Jaroslav Rod – bicie

Hostia:

  • Jirka ColpPitcha Kracl – spev (5)
  • Victor Smolski – gitara (7)
  • Pavel Dvořák – klávesy (10)

Tracklist:

  1. Senžen
  2. Zeď
  3. Království mé
  4. Zapalte ohně
  5. Parchanti
  6. Černobílej svět
  7. Kavalerie
  8. Mý jméno je kat
  9. Rána z milosti
  10. Kurvu tu nechceš

Rok vydania: 2018

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.blamage.cz/
https://www.facebook.com/Blamage-138243259541731/

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *