Max Molodtsov (Sorrowful Land) – ,,Hudbu som písal, keď som dostal nejaký nápad”

max molodtsov 2018 Hoci Ukrajina sa v médiách v poslednom čase zmieňuje v iných súvislostiach, netreba zabúdať na jednu vec. A to je tamojšia metalová scéna, ktorá rozhodne nie je iba o groove metalových Jinjer. Dôkazom toho je aj zaujímavý, doom/death metalový one man band Sorrowful Land, vedený Maxom Molodtsovom. Pod jeho hlavičkou vyšiel nedávno druhý album I Remember. Na jeho nahrávaní sa zúčastnili aj významní hostia, ako Daniel Arvidsson z Draconian, Vlad Shain z Mournful Gust alebo Vito Marchese z Novembers Doom. Viac slov, ale už od samotného Maxa:
Ahoj Max, ako sa máme?

Max Molodtsov: Pozdravujem z Ukrajiny! Momentálne sa nemám príliš dobre, pretože mám nádchu. V podstate sa dá povedať, že som v doom nálade. 🙂

So svojím one man bandom Sorrowful Land si nedávno vydal druhý album I Remember. Na úvod povedz niečo o tom, ako vznikal?

Max Molodtsov: Proces vzniku bol viac-menej pre mňa klasický. Hudbu som písal, keď som dostal nejaký nápad. Všetky nové piesne vznikli v období, keď som písal skladby pre EP album Where The Sullen Waters Flow.

Prišlo mi to to úplne prirodzené, že po nahratí albumu by som mohol pokračovať v nových piesňach a nápadoch, pretože myšlienok som mal vtedy viac než dosť.

V čom sú najväčšie rozdiely oproti predchádzajúcej tvorbe?

Max Molodtsov: Prvý a zároveň aj najvýraznejší rozdiel je v množstve čistých vokálov. Povedzme, že som bol už unavený z toho, že som používal iba growl a scream. Čisté vokály pridali albumu na melodickosti, paradoxne znie nový album ešte tvrdšie – gitaru som podladil o niečo viac. 🙂

One man band?

Na albume sa spolupodieľalo viacero známych hudobníkov. Napr. Daniel Arvidsson (Draconian), Vlad Shahin (Mournful Gust), Vito Marchese (Novembers Doom)… Ako vznikli tieto spolupráce?

Max Molodtsov: Myslím si, že by som mal spomenúť všetkých hudobníkov, ktorí sa podieľali na I  Remember.

Takže v poradí, v akom sa spolupodieľali na nahrávke: Kaivan Saraei (A Dream of Poe), Daniel Neagoe (Clouds, Eye of Solitude, Shape of Despair), Evander Sinque (Who Dies In Siberian Slush), Vladislav Shahin (Mourngul Gust, Autumnia), Vito Marchese (Novembers Doom, The Kahless Clone), Daniel Arvidsson (Draconian, Mammoth Storm).

A teraz, ako to všetko začalo. Ako som už spomenul, keď jeden deň už bola hudba hotová a bolo jasné, že prišiel čas na vokály, povedal som si, že nechcem používať growl na celom albume. Poradil som sa s manželkou, ktorá povedala, že prečo nie a že to mám skúsiť. Úprimne však musím povedať, že sa mi nechcelo naspievať všetky party, dokonca by som povedal, že by som ich ani nebol schopný naspievať tak ako by si zaslúžili.

Hudbu beriem tak, že ak nie je poriadne spravená inštrumentálna časť, tak ju ani ten najlepší text nezachráni. Preto som sa vždy zameriaval na vytvorenie kvalitných riffov a melódii. To je aj dôvod, prečo bol prvým hosťom Vito. Obdivoval som jeho prácu už dávno predtým, a tak bol prvou voľbou. 🙂

Z vyššie uvedených dôvodov som sa teda rozhodol, že naspievam len jednu pieseň, avšak práve tú najosobnejšiu, akú som kedy napísal. Zostalo 5 piesní, ku ktorým bolo nutné nahrať vokály. Vytvoril som si zoznam mojich najobľúbenejších spevákov v žánri.

Počúval som rôzne skupiny a predstavoval si či by spevákov hlas pasoval do mojej hudby. Týmto posluchom vznikol finálny zoznam, ktorý sa však trošku líšil od originálu. Zmeny sa udiali z rôznych dôvodov, avšak ani jedna zmena sa neudiala kvôli mojej márnivosti alebo namyslenosti.

Keď však počujem výsledok, tak viem, že som sa rozhodol správne. Dal som spevákom absolútnu slobodu, a tak každý jeden hosť priniesol niečo nové, a svoj umelecký pohľad, čo bolo pre mňa veľmi dôležité. Mohli spievať ako chceli- čisté vokály, scream, growl, dokonca aj black-metalový škrek.

Rovnako to bolo aj pri Vitovi, keď “jeho” gitarové sólo som nosil v hlave dlhší čas. On však povedal, že ho spraví, a tak moja jediná práca bola poslať mu moju hudbu, do ktorej si potom “zajamoval”. Daniela z Draconian poznám už asi 7 rokov.

Oslovil som ho a súhlasil prakticky okamžite. Vlada, ktorý je jednou z najväčších osobností našej doom scény poznám tiež dlhšie. Vždy som mal rád jeho čisté vokály, a tak som ho oslovil na Facebooku. No a zbytok príbehu je už jasný pri počúvaní albumu.

Osobne považujem album I Remember za skvelý kúsok predstavujúci to najlepšie z doom metalu. Spočíva všetka tvorba na tebe?

Max Molodtsov: Ďakujem ti veľmi pekne za tento kompliment, veľa to pre mňa znamená. Od doby s kapelou Edenian (moja hlavná doom-gothis kapela), sa v textoch inšpirujem starou poéziou z Anglicka a USA.Udržiavam ich odkaz stále nažive.

Alebo inak, mám rád myšlienku, že som dal týmto básňam nový život. Myslím si, že v tejto poézii je strašne veľa múdrosti. Niekedy spravím adaptáciu danej básne, niekdy skúsim použiť celú báseň. V prípade najnovšieho albumu som napísal tri texty a ostatné tri boli založené na už spomínanej poézii.

 sorrowful land doom 2018

Prítomnosť-budúcnosť

Mohol by si niečo prezradiť o tvojom živote pomimo kapelu?

Max Molodtsov: Som úplne obyčajný chlap. Okrem hudby milujem čítanie fantasy a historických kníh, hranie počítačových hier. Taktiež som maniak do komiksov a filmov. Mimochodom, prednedávnom som začal pracovať ako zvukár v mojom vlastnom štúdiu Eternal Studio. Robím mix, mastering a všetky s tým súvisiace veci. Ak by mal niekto záujem o tieto služby, tak ma môže kľudne kontaktovať na stránke https://www.facebook.com/eternalstudiokh/.

Podieľal si sa už aj ty na ich projektoch, resp. je to možné niekedy v budúcnosti?

Max Molodtsov: Zatiaľ ešte nie, ale určite by som nebol proti! Ak by si niekto myslel, že som ten pravý pre jeho hudbu, nech ma kľudne kontaktuje na FB alebo akoukoľvek cestou.

Sorrowful Land je jednočlenná kapela. Je v pláne zmeniť to niekedy v budúcnosti?

Max Molodtsov: O tom dosť pochybujem. Dôvodov je hneď niekoľko. Prvým je nedostatok podobne hudobne orientovaných ľudí v mojom meste. Druhý dôvod je, že takto mi to vyhovuje. Keď skupina vznikla pred 4 rokmi, tak sme boli dvaja, ale od roku 2016 som však už sám.

Je v pláne odohrať aj nejaké koncerty? Ak áno, je možné, že by si navštívil aj Slovensko?

Max Molodtsov: Dôvod, prečo nehráme koncerty je jasný z predchádzajúcej odpovede – nedostatok doom hudobníkov v Charkove. Predstav si, že žijem v meste s 1,5 miliónom obyvateľov a máme len tri aktívne doom metalové bandy. To je hanba. Pre rovnaký dôvod skončil Edenian. Nemohli sme nájsť dobrého bubeníka. Takže, aj keď ja by som rád hral koncerty a aj na Slovensku, ale realita bohužiaľ nie je taká veselá.

 Mohol by si niečo povedať o hudobnej scéne v tvojej krajine?

Max Molodtsov: Ukrajina je známa najmä vďaka silnej black metalovej scéne. Taktiež máme množstvo skvelých death metalových bánd. Čo sa však týka modernej scény, tak tá ma veľmi nezaujíma, jednoducho to nie je moja šálka kávy. Doom metalová scéna je u nás mŕtva. Sad but true.

Tak, to bola posledná otázka. Ďakujem ti veľmi pekne za odpovede a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre našich čitateľov. 🙂

Max Molodtsov: Ďakujem za tvoj čas a záujem. Bola to zábava odpovedať na tvoje otázky. Fanúšikovia, prosím podporujte vašich obľúbených umelcov. Kupujte si ich hudbu, choďte na koncerty. Zrejme si ani neviete predstaviť, aké to je v dnešnej dobe dôležité. Nie len pre hudobníkov, ale aj pre štúdia. A samozrejme STAY DOOMY!!

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/sorrowfulland/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *