Juraj Ondrejmiška (Marturos) – ,,Album Nameless je vyvrcholením ďalšej kapitoly Marturos”

Prievidzčania Marturos sú síce mladou, no koncertne momentálne aktívnou formáciou. Mohli ste sa už s nimi stretnúť na vystúpeniach interpretov ako napr. Týr, Marco Mendoza, DragonhammeR a podobne. Začiatkom februára im známe vydavateľstvo Support Undeground vydalo debutový album Nameless. Basák Juraj odpovedal na podrobnosti o vzniku albumu, koncertoch, ale aj o histórii kapely.

Zdravím Juraj. Marturos nedávno vydali svoj debutovú album Nameless. Na úvod ťa poprosím o jeho stručnú charakteristiku.

Juraj Ondrejmiška: Ahoj! Album Nameless je vyvrcholením ďalšej kapitoly Marturos. Je na ňom 10 skladieb, ktoré vznikli počas prvých 2 rokov existencie skupiny, hudobne spája klasické metalové postupy 80. a 90. rokov s modernejšími prvkami…

Od kedy preň začali vznikať skladby?

Juraj Ondrejmiška:  V podstate so vznikom Marturos (2015) začali vznikať aj skladby, ktoré sú na albume, prvou bola Liar.

Dá sa povedať, že je ladený viac-menej melodicky, ale počuť tam aj thrashové prvky. Je to kvôli rôznemu hudobnému zameraniu vašich členov?

Juraj Ondrejmiška:  Skladby napísal bubeník Matúš, niektoré vychádzajú z nápadov od Maggee. Matúš sa však snažil vložiť do piesní niečo, v čom by sa našiel každý z nás. Pri tvorbe nového materiálu sme už začali prispievať nejakými riffmi aj ja s gitaristom Romanom a Matúš ich prepája, vylepšuje, a dáva skladbám konečnú tvár.

O vydanie sa postaralo hádam najznámejšie vydavateľstvo na CZ/SK scéne Support Undeground. Ako ste dohodli s nimi spoluprácu?

Juraj Ondrejmiška: Veľmi jednoducho. 😀 Poslal som Koníkovi ukážku našej tvorby s tým, že plánujeme nahrávať album, jeho to oslovilo a rozhodol sa, že nás chce vydať. Spolupráca s ním je skvelá, vydáva kapely, ktorým verí a je to cítiť na skvelom prístupe pri práci.

Boli ponuky aj od iných vydavateľstiev?

Juraj Ondrejmiška:  Kedysi som oslovil Jura Haríňa zo Slovak Metal Army, ale vtedy bol album ešte nedohľadne, avšak treba povedať, že aj Juraj bol veľmi ochotný.

Ak sa pozrieš naň s odstupom času, tak si s ním spokojný alebo nájdu sa aj nejaké veci, ktoré by si na ňom zmenil?

Juraj Ondrejmiška: Je toho veľa, čo by som zmenil… Pri práci na albume sme sa však veľa naučili, keďže sme väčšinu robili doma. Som veľmi rád za pomoc Peťa Kravca (Peter Kravec Studio) s masteringom, tá albumu dosť pomohla. Spravili sme to najlepšie, ako sme dokázali, odnášame si skúsenosti, ktoré sa v budúcnosti určite zídu a ďalší album snáď opäť  bude krokom dopredu.

Častá otázka: Mnoho našich a českých kapiel experimentuje aj s tvorbou v domácom jazyku. Je možné aby ste sa aj vy o niečo také niekedy pokúsili?

Juraj Ondrejmiška:  Myslím, že nie.

Album bol vydaný vo formáte digipack. Kto bol autorom tejto myšlienky?

Juraj Ondrejmiška: Rozhodnutie, že album vyjde, ako digipack, vzišlo z kapelného hlasovania. Ja som bol za jewel box, lebo je praktickejší, ale digipack je zase krajší! 😀

Poďme teraz ku koncertom, kde budete najbližšie vystupovať?

Juraj Ondrejmiška:  Najbližšie nás čaká 19. apríla akcia v banskobystrickom Tartarose s TÝR, Heidevolk, Dalriada a Surma. O týždeň na to budeme v BB opäť, tentoraz v Klube 77 na akcii Metal Ladies s Eufory a Fictive Marry.

Sú v pláne aj nejaké festivaly cez leto?

Juraj Ondrejmiška:  2. augusta vystúpime na Rockfest Nitrianske Rudno, v ten deň tam bude aj Freedom Call, takže sa určite oplatí prísť!

Uvažujete aj o hraní v zahraničí?

Juraj Ondrejmiška:  Jasné, už sme aj dostali viacero ponúk, akurát v čase, keď robím tento rozhovor sme mali byť v Budapešti s ukrajinskými powermetalistami Sunrise. Avšak nakoniec sme museli účasť odmietnuť…

Porozprávaj niečo o bežnom živote členov kapely (záľuby, záujmy, povolania)?

Juraj Ondrejmiška:  Hlavne v lete sa okrem muziky venujem sokoliarstvu, v priebehu školského roka mi väčšinu voľného času zaberá hudba, keďže mi prischla úloha manažéra.Hrám aj v inej kapele, ale to len tak pre zábavu, nič vážne. Aďo sa vo voľnom čase rád vyhovára a hlavne je, spí, a okrem gitary začal hrať aj na bicie.

Roman sa dal na cvičenie a výsledky sú ozaj super, no bohužiaľ si to zatiaľ nevšimla tá pravá, takže všetky holky, ktoré toto čítate, neváhajte sa mu ozvať! Maggee ešte študuje a popritom aj učí v ZUŠ, takže ona je dosť vyťažená a Matúš takisto učí v ZUŠ, a vo voľnom čase nás musí často ukľudňovať, lebo by sme sa niekedy pozabíjali :D, tiež má viacero hudobných projektov…

Ako vyzeral tvoj hudobný príbeh? Kedy si sa začal aktívne venovať muzike a ako si sa dopracoval až k súčasnej kapele?

Juraj Ondrejmiška:  O muziku som sa začal zaujímať ,zhruba, keď som mal 5. Do hudby ma vtiahol Manowar, hlavne album Warriors of the World. Keď som mal asi 7 dostal som sa ku KISS, začal som si kupovať CD a rôzny merch…

Na basu som začal hrať v dvanástich, v ZUŠke som hral v súbore, kde som sa spoznal s Maggee, to bolo v roku 2013.
Po pár rokoch mi zrazu prišla správa, že zakladá kapelu a nemajú basáka či by som to nechcel skúsiť. A tak som sa v auguste 2016 stal členom Marturos.

Patríte medzi formácie, ktoré intenzívne koncertujú a často hráte aj s veľkými kapelami (naposledy Týr). Ako sa vám to darí vybavovať?

Juraj Ondrejmiška:  Mám šťastie na spoznávanie správnych ľudí :D. Tieto najväčšie akcie ako Týr či Marco Mendoza minulý rok, sú organizované VIP Metal Concerts Fans. Je to spolok fanúšikov a kapiel, a vďaka tomu, že sme členmi máme možnosť hrať na týchto akciách.

VIP Metal Concerts Fans organizovali aj napríklad koncert Bonfire, Crematory, Mortiisa či Blazea Baylehole. Členovia klubu majú možnosť meet and greet s kapelami a rôzne iné výhody, takže sa určite oplatí pouvažovať nad vstupom do klubu…

Tie klasické lokálne akcie väčšinou dohadujem alebo organizujem ja…

Na ktorý z koncertov najviac spomínaš?

Juraj Ondrejmiška:  Najviac asi na Marca Mendozu a Blended Brew, ktorým sme robili support vo Vrútkach, takisto koncert s talianskymi DragonhammeR bol super, veľmi som si užil aj Spomienku na Lemmyho III, obzvlášť v Banskej Bystrici, no a v neposlednom rade marcový krst nášho albumu so skvelou účasťou i atmosférou.

Ok, tak veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Juraj Ondrejmiška:  Ja ďakujem! Som rád, že ste si rozhovor prečítali až dokonca, ak sa Vám tvorba Marturos páči, neváhajte navštíviť našu stránku www.marturos.com, nájdete tam CD, tričká, odznaky. Prípadne sme aj na Spotify, Deezer, iTunes…

Ďakujeme za podporu a verím, že sa uvidíme na koncertoch!

Foto: Juraj – Werdza photography, Marturos – Jakub Masár

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/marturosofficial/?epa=SEARCH_BOX
https://bandzone.cz/marturos

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *