MEOW! – ,,Když vydáváš desku, je to jako když jdeš představit svoji novou partnerku rodičům”

MEOW! 2019Dlho sa zdalo, že punk-rockový žáner je mŕtvy. Že kapely ako Blink-182, Sum 41 alebo Jaksi Taksi sú už za pomyselným zenitom. No nedávno vydaný rovnomenný debut Pražanov MEOW!vás určite presvedčí o opaku. Najskôr si ale prečítajte, čo o ňom porozprávala celá kapela:

Ahoj. Ako sa darí kapele MEOW!?

MEOW!: Ahoj! Jen těžko bychom hledali období, kdy nám bylo jako kapele líp! Vydali jsme první album, pokřtili vinyl v ukrutně zeleně-jedovaté barvě, máme první kousky merche, finišuje se už třetí klip… Věci se hýbou, a to nás baví!

Kapela MEOW! vydala prednedávnem svoj debutový album. Aké pocity u vás momentálne prevládajú?

MEOW!: Něco mezi absolutní euforií a pocitem nejistoty. 😉 Když vydáváš desku, je to jako když jdeš představit svoji novou partnerku rodičům. Prostě se buď zalíbí, neutrálně přijme, nebo ji budou nesnášet už od prvního seznámení. S debutovým albem je to stejný. Jen místo randíček máš zkoušky a první rodinnou večeři nahradí release alba, který budou mít lidi rádi, nebo ho hned odepíšou, nebo jim bude úplně ukradený…

A tobě na celičkým světě nezáleží na ničem jiným, než aby ho přijali pozitivně, protože je to něco, do čeho ses postupem času neskutečně zamiloval. Celkově u nás ale rozhodně převládají pocity úlevy a radosti, že je deska venku, že jí lidi poslouchají, a že se můžeme pustit do materiálů, který máme připravený na desku další.

Aký bol proces jeho vzniku?

MEOW!: Celá deska vznikla dost spontánně, vlastně jako celá kapela. Ta taky vznikla s takovým tím klukovským nadšením a zápalem z toho, že děláš něco, co miluješ, nabíjí tě to energií a trávíš čas s lidma, se kterejma ti je dobře.

No a ve stejným duchu vzniklo několik písniček, který jsme po necelým roce odjeli nazkoušet na chalupu v Jizerkách, kde jsme tím vlastně připravili repertoár na živý hraní i desku.

Bylo to vlastně fakt hodně rychlý. Příběhy jednotlivých písniček se pak dost liší. Break it Up jsme ladili rok, Otherside byla hotová za dvě zkoušky, ale většina naší tvorby vzniká tak, že Cibi složí hudbu, někdy celou, někdy nějaký torzo, a pak to společně vychytáme ve zkušebně nebo na soustředění. Ondřej potom složí texty, nebo vytáhne nějakej hotovej ze šuplíku, a společně složíme nebo doladíme melodie zpěvů.

Obsah albumu

Čo môžu fanúšikovia očakávať?

MEOW!: V hudbě co děláme, bude jasně slyšet odkaz kapel, který máme rádi. Ať už to jsou skate punky a melo-punky 90’ a 00’ jako třeba AFI, Bad Religion nebo SUM 41, hardcory jako H2O a nebo pak moderní rockový bandy jako My Chemical Romance nebo Billy Talent… Ty vlivy nezapřeš a my se o to ani nijak nesnažíme.

Na desce najdeš devět poměrně různorodých skladeb ve svižným tempu, který dohromady tvoří docela slušnej diktát.

Zpěvy jsou intenzivní a texty zasahují do pestrý škály témat od sociálně kritických (jako cyber šikana a „moderní hon na čarodějnice“), politických (o tichým nástupu totality), až po čistě osobní jako je úzkost z pocitu samoty nebo překonávání závislostí.  Rozhodně doporučujeme poslechnout jí celou. A pak znova. A znova.

Zaujímavo pôsobí aj samotný obal albumu. Čo má predstavovať a kto je jeho autorom?

MEOW!: Cover ručně namaloval náš kámoš z Norska Floyd Erin Vawter. Je to bohém a tak trochu blázen a absolutně nás uchvátil a odrovnal svojí prací. Hned jsme věděli, že dokáže dát dohromady všechny naše idiotský požadavky.

Dinosauři, kočky, roboti, chapadla a strašně moc barev. Podařilo se mu to a udělal parádní obal jako žádnej jinej. Cover je stejně barvenej a intenzivní jako celá deska plná růžový cukrový vaty, do který někdo nasypal střepy.

Osobne musím pochváliť skvelú hudbu. Už dlho som sa nestretol s tak bohatým, neprvoplánovým, premysleným punkrockom, plným nespútanosti, energie, ale aj melodickejších, kľudnejších pasáží. Bolo cieľom už pred samotným nahrávaním a skladaním nahrať tak bohatý album alebo sa to celé takto rozbehlo postupne počas procesu skladania?

MEOW!: Děkujeme! Bylo to všechno opravdu hodně spontánní! Na nic jsme si nehráli a prostě jsme dělali písničky tak, aby nás bavily, a to ať už se v nich děje cokoli. Jak jsme říkali o dvě otázky výš, vyrostli jsme na punku, tak je tam Otherside, což je divočina netrvající ani dvě minuty, zároveň tam jsou i skladby typu #lovesong666, kde už se podepisuje naše záliba v klidnější muzice.

MEOW! krst 2019
,,I díky vám od nás dostala Poradna Vigvam z.ú. (jejímž posláním je pomoct dětem, které se potřebují vyrovnat s nenávratnou ztrátou rodičů) dar v hodnotě 3 000 Kč… ” (foto a text: fb kapely)

22. mája prebehol krst vášho albumu. Ako ste spokojní s danou akciou? Na FB máte pritom zaujímavú myšlienku, že krstom sa nič nekončí, naopak, všetko iba začína.

MEOW!: Neskutečně rádi na něj vzpomínáme. Křtili jsme v pražském Café V lese, kam se vejde zhruba 200 lidí a měli jsme téměř fullhouse. Lidi to zajímalo a hlavně – bavilo. Ale byly to nervy.

Asi největší hned po samotným releasu desky. Přijdou lidi? Stihne se vyrobit plachta? Merch? Budou už desky? Do karet nám nehrála řada věcí, ale přesto jsme všechno zvládli a ti, co přišli, byli podle reakcí fakt nadšený. Co víc si tedy přát.

Taky nás to hodně stmelilo jako kapelu. Ten pocit, že jsme to spolu dokázali, že nás to bavilo, baví a bude bavit, to si do posledního detailu uvědomí kapela asi fakt až v podobnej moment, jako je právě úspěšnej křest debutu.

Mimochodem ze křtu už je na našem YouTube kanálu několik videí, tak se mrkněte, jak to vlastně vypadalo. 😉 No a k té myšlence začátku: díky křtu jsme ukázali, že MEOW! je kapela, která může zaujmout, ale teď to musíme potvrdit a dokázat, že to tak opravdu je. A tahle éra právě začala.

Koncerty

Čo koncerty? Kde vás budú môcť ľudia vidieť?

MEOW!: To je aktuálně trošku Achillova pata naší kapely, protože léto jsme bez desky, klipů a dalších materiálů k propagaci nemohli pořádně bookovat. Teď už ale všechno máme a děláme všechno proto, abychom během klubové sezóny na přelomu 2019/2020 rozezněli co nejvíc klubů. Sledujte sociální sítě, ať nás neprošvihnete.

A kdybyste dělali show a chtěli tam MEOW!, napište nám na booking@meowprague.com a na jeden večer jsme jen vaši.

Je v pláne navštíviť aj Slovensko?

MEOW!: ,,No šak hej, bratia, nemožme sa dočkať!”  To asi není úplně slovensky správně, ale důležitý je, že – je! Hrát třeba v legendárním Randalu v Bratislavě bereme jako absolutní povinnost. Tak doufáme, že se tam pak potkáme nejen s redakcí Metalmania-Magazínu! 🙂

Scéna

Ako vnímate hudobnú scénu v Čechách?

MEOW!: Tak to je extrémně široká otázka. Každopádně je dle našeho názoru na dobré úrovni a je zajímavé sledovat její vývoj v mainstreamové i klubové sféře. Mladý kapely jsou neskutečně nabušený a ty zajetý vědí, jak v tom chodit, aby se udržely.

Dost často můžeš slyšet, že český kapely jsou takovej odvar a kopírky západních kapel. Z domácích kapel ale vnímáme nadšení a energii… Na rozdíl od řady zahraničních, který dost často působí tak nějak vyšeptaně.

A čo punková resp. punkrocková scéna, aké má podľa vás miesto v dnešnom hudobnom priemysle a pri súčasných trendoch a mládeži?

MEOW!: Co si budeme povídat, punk-rock jako takový není momentálně úplně v kurzu. Nahrazuje ho jiná muzika, která nám kolikrát vůbec nic neříká a tvrdý kapely záměrně měknou, aby se zalíbily větší mase. Frčí The 1975? Fajn, tak se tomu taky přiblížíme, to nevadí, že jsme ještě dvě desky zpátky nejvíc makali na screamu, aby znělo fakt přísně. Ale co…

I kdyby punk-rock jednou úplně zmizel z velkých pódií, budou tu narvaný malý i velký kluby, ve kterých budou core fans téhle možná už subkultury běhat v circlepitech a nadšeně skákat z pódia zpátky do kotle. Na punku bylo vždycky sympatický to, že se lidi snažili dělat věci jinak, po svým a většinou s nějakou ušlechtilou myšlenkou nebo potřebou revolty v pozadí. A i když se punk hudebně rozmělní, tenhle odkaz tu zůstane na pořád.

Civilný život

Mohli by ste povedať niečo o živote členov pomimo kapelu?

MEOW!: Třeba Ondra s Tomem si hodně ujíždí na deskovkách, videohrách, komiksech a knížkách. Vincovo nehudební poslání je veganská osvěta nejen prostřednictvím projektu #ZVÍŘATANEJÍME (což ostatně spojuje nás všechny) a Cibi je markeťák s kytarou v ruce. Jinak krátký a poměrně všeříkající medailonky najdete na našech webovkách www.meowprague.com.

A samozřejmě, že všichni máme doma kočky, až na Cibiho, kterej má jen plyšovou, a to se počítá za půl kočky.

Tak, to bola posledná otázka. Ďakujem veľmi pekne za odpovede a zároveň by som vas rád poprosil o odkaz pre fanúšikov.

MEOW!: Podporujte lokální kapely, starejte se o svoje kámoše, nehádejte se kvůli kravinám, protože život je moc krátkej, a svět moc barevnej na to ho prohejtit na internetu… Poslouchejte MEOW! nebo něco jinýho, co vám udělá radost.

Určitě mrkněte na náš web, kde najdete všechno… Od odkazů na sociální sítě, přes koncerty, album na Spotify, Apple Music nebo Bandcampu, po texty i e-shop s vinylem a brzy i merchem. I my mockrát děkujeme za rozhovor a zájem a vážíme si toho, že podporuje nejen velké ale i malé kapely!

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.meowprague.com/
https://www.facebook.com/meowprague/
https://bandzone.cz/meowprague/
https://www.youtube.com/channel/UC5X48OYKF1DH8TG3fXbn8Yg

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *